"Det viktigaste i all utbildning är ödmjukhet"

Att utbilda ryttare, häst eller ekipage är tre helt skilda saker. Det lär sig de studerande vid Strömsholm som siktar mot att bli ridlärare. Marianne Esseen Söderberg förklarar skillnaderna.

Det finns en sak som riktigt kan reta upp dressyrläraren Marianne Esseen Söderberg. Det är ridlärare som utan någon vidare förklaring säger åt sina elever att "sänk huvudet" eller "korta tyglarna".
– Det är dålig pedagogik och det säger inte eleven någonting. Ridläraren måste förklara varför något ska göras, det ska vara tydligt och enkelt. Eleven ska till exempel kanske korta tyglarna för att få en vinkel i armbågen och på så sätt få en mjukare kontakt med munnen, förklarar Marianne Esseen Söderberg.

Oerfaren ryttare kräver erfaren häst
Marianne är huvudlärare i dressyr på ridskolan Strömsholm och har utbildat flera hästar till Grand Prix-nivå. Sedan 2012 är hon även landslagsledare för children och juniorerna i dressyr. Enligt Marianne har ridläraren tre olika uppdrag; att utbilda ryttare, hästar och ekipage – och det är tre helt olika saker.
– En oerfaren ryttare ska lära sig rida på en välutbildad häst. Det är vårt framgångskoncept sedan länge på Ridskolan Strömsholm. Ryttaren behöver lära sig att sitta rätt, timing, teknik och känsla. Utöver det behöver ryttaren rida olika typer av hästar och utvecklas allsidigt i flera grenar. Det här är inget man lär sig på ett eller två år. Det tar lång tid och det är svårt, säger Marianne.

"Det finns inga genvägar"
Marianne låter aldrig hästen betala priset och det viktigaste i all utbildning är ödmjukhet.
– Det värsta jag vet är en dålig ursäkt och att skylla på hästen är en typisk sådan. Därför är det så viktigt att skaffa sig en ordentlig utbildning som ryttare och att lära sig sin teori och ha koll på grundridningen, förklarar Marianne.
Först när ryttaren hunnit skaffa sig ordentligt med erfarenhet är det möjligt för en ryttare att utbilda en häst.
– Då handlar det om att läsa hästen och vad som händer just där och då. Tillsammans tar vi reda på vad den hästen behöver. Det finns inga genvägar utan det handlar om att lyssna av hästen, förklarar Marianne.

Samspelet behöver också tränas upp
Att träna ekipage är en tredje dimension av ridlärarens uppgifter. Då handlar det oftast om en tävlingssatsning.
– Då är det ekipaget som ska bli samspelt och här handlar det om att kunna situationsanpassa träningen med fokus på ekipaget, säger Marianne.


Det satsande ekipaget kräver situaionsanpassad träning.

Grundlig utbildning skapar hållbara hästar
Utöver själva träningen till häst tycker Marianne att den avsuttna träningen också är viktig
– Såväl fysisk träning som mental träning för att kunna fokusera och vara bäst när det gäller inför tävling, säger Marianne.
För Marianne är det självklart att alltid börja med ryttarträningen innan man går vidare med något annat. Varför det är så viktigt att vara noggrann med de olika metoderna är självklart för henne:
– Det handlar om hållbarhet och säkerhet. För att en häst ska kunna hålla tills den är 20-25 år, oavsett om det är tävlingsridning eller ridskola, gäller det att man har koll på såväl ryttare som häst och ekipage, säger Marianne Esseen Söderberg.

Flyinge och Strömsholm – två svenska riksanläggningar
Ridskolan Strömsholm och Flyinge är två av Sveriges tre Riksanläggningar inom hästnäringen. Här utvecklas kunskap, hästar och människor genom forskning och utbildning.
På anläggningarna erbjuds unika och högkvalitativa utbildningar i form av allt från kortkurser och clinics till fleråriga utbildningar på gymnasie-, folk- och yrkeshögskolenivå samt universitetsnivå. På anläggningarna utbildas hästar och matchas mot championat. Anläggningarnas bestånd av skolhästar håller mycket hög klass.Ytterligare en viktig del i verksamheten är genomförandet av större evenemang och tävlingar upp till internationell och mästerskapsklass. Anläggningarnas ryttarföreningar är några av de mest framgångsrika tävlingsklubbarna i landet.  På respektive anläggning finns cirka 200 elever. Ett fyrtiotal anställda och hundratalet hästar ger förutsättningarna för en mycket utvecklande skoltid för eleverna.