»Do's and don'ts« när du handlar begagnade prylar

Att köpa och sälja begagnade prylar är bra både för plånboken och miljön. Men hur genomför man en säker affär för både säljaren och köparen? Här ger vi dig lite tips och råd på vägen.

Text: Cajsa Ekström Arman 
Foto: Adobe Stock 

Vid ett köp mellan två privatpersoner gäller köplagen och inte konsumentlagstiftningen. Köplagen är inte tvingande vilket innebär att köparen och säljaren kan komma överens om andra bestämmelser än vad själva lagen säger. Om säljaren skriver att varan säljs i befintligt skick kan inte köparen räkna med att varan är felfri. Det är därför viktigt att köparen undersöker varan innan köpet genomförs.

Många av bedrägerierna sker när köparen och säljaren inte kan ses utan varan ska skickas. Vid frakt är det även svårt för köparen att kontrollera att säljarens beskrivning av varan överensstämmer med vad hen sagt. Och det finns tyvärr inget sätt att skydda sig till 100% och veta att säljaren faktiskt skickar den aktuella varan. Det bästa för båda parter är att avsluta köpet vid ett fysiskt möte. Men kan man inte ses för att fysiskt slutföra köpet är ett tips, oavsett om du är köpare eller säljare, att googla personen du gör affär med. Lita på din magkänsla, känns något konstigt eller orimligt avstå från affären. Det gamla ordspråket "för bra för att vara sant" stämmer även på begagnade hästprylar, låter det för bra är det oftast det.

 

Vill säljaren att du ska sätta in pengar på ett bankkonto bör du tänka efter en extra gång. Banker får nämligen inte lämna ut information om vem som äger ett visst konto till dig som privatperson. Du som säljare kan inte veta om det verkligen är köparen som står på kontot eller inte. Postförskott eller Swish är enligt Hallå Konsument (oberoende vägledning genom konsumentverket) en bra betalningsmetod.

 

En säkerhet för både säljare och köpare är att man på Hippson Market kan verifiera sitt konto och identifiera sig med mobilt bank-ID. Skulle det uppstå situationer där någon inte har skött sig kan vi på Hippson Market ta reda på vem som faktiskt står bakom det verifierade kontot och vid behov ställa den personen till svars. Nu sker många affärer via olika grupper på sociala medier, vilket är väldigt smidigt. Där är det dock svårare att veta vem som faktiskt ligger bakom kontot. En annan fördel med att handla via Hippson Market är att alla annonser granskas och godkänns av våra redaktörer. Det sker alltså en första säkerhetskontroll av annonsen och användaren innan den ens publicerats på sajten. 

 

Vid ett dyrare köp som exempelvis en sadel ska alltid originalkvittot medfölja. Man bör också skriva ett köpekontrakt där det framgår namn, datum samt information om varan. Vid köp av en begagnad hästtransport är det köparen som är ansvarig för att transporten är försäkrad vid övertagandet. Så kolla upp försäkring i förväg innan du kör hem ditt »nya« släp. 

Köp och sälj på Hippson Market!
Hippson Market finns det förutom hästannonser även hästjobb, utrustning, transporter och stallplatser. Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.