"Du får inte färga in garnet, då förlorar det sin uppsugningsförmåga!"

För snart tre år sedan hörde jag hans röst för första gången. Det som lite naivt från min sida skulle handla om en återlansering av en produkt fick mig att inse hur viktigt det är med kunskap, funktion och passion.

För efter digert letande hade jag äntligen hittat numret till mannen som lagt grunden till varumärket jag jobbar med. Jag slog numret och en dam svarade lite avvaktande. Jag presenterade mig och bad att få tala med hennes man, damen sa att det gick lika bra att tala med henne. Men jag kunde höra att det fanns någon mer i bakgrunden.
Efter några stapplande frågor med svar som framfördes av den nu mycket vänliga frun, tog mannen luren ifrån henne och sa:
– Du får inte färga in garnet, då förlorar det sin uppsugningsförmåga!
 
Mannen bakom legendariskt täcke  
Med ens visste jag att en återlansering kommer att ta tid och den kommer inte att ske förrän vi kan presentera något som är precis lika bra som originalet eller bättre.
Den äldre mansrösten i telefonen hette Hans och hans namn utgör inledningen på HANSBO SPORT, andra hälften står för Bo. Det Hans sedan berättade bär jag med mig i stort sett varje dag i mitt yrkesliv.

Hans fick för mer än 40 år sedan frågan om det inte skulle gå att ta fram ett material som både andades och transporterade bort fukten från hästens kropp. Dåtidens täcken var främst tillverkade i tunga tyger som gute, ull och bävernylon.
Hans insåg ganska så snabbt vilka enorma fördelar ett täcke som kunde andas skulle få för både häst och ryttare. Trots sina stora kunskaper inom textilteknik, tog det lite mer än två år att utveckla materialet han letade efter.
Resultatet blev ett textilmaterial där en polyestertråd tvistas med en bomullstråd. Färgen på täckesmaterialet utgjordes av ofärgat garn med inslag av färgade ränder som symboliserade olika landsfärger, för ett ofärgat garn suger upp fukt bättre än ett infärgat garn.
Genom att sammanfläta de två olika trådkvaliteterna skapas en luftspalt av polyestertråden som ligger närmast hästens päls, bomullsgarnet kan därmed suga upp svett och fukt utan att kyla ner hästen.
  
Succén var ett faktum!
Kombitäcket blev det första täcket på marknaden som andades och samtidigt höll hästen torr. Tyget vävdes i Sverige och täckena syddes av egna sömmerskor i Skällinge. Under 80- och 90-talet levererades Kombitäcket till de olympiska ryttarlagen från Sverige, Tyskland, Italien, Finland och England. 
– Är du kvar, frågar Hans, han har en behaglig röst och jag lyssnar så tyst och intensivt på det han berättar att han tror att jag har lagt på.
– Ja, jag är kvar, svarar jag.
  
250 täcken till Buckingham Palace
– Vi var bra på det vi gjorde och vår kvalitet var den bästa på marknaden. Visste du att vår kanske minst lönsamma, men mest betydelsefulla order nog var när Queen Elisabeth II hörde av sig?
Han säger så Hans, lite som att de två var kompisar han och den engelska drottningen. För i slutet på 90-talet levererade HANSBO SPORT 250 stycken Kombitäcken till just Buckingham Palaces hovstall.
  
Jag lägger på luren och känner stor ödmjukhet inför det jag just fått höra.
Mycket har hänt sedan HANSBO SPORT grundades. Kanske återlanserar vi det klassiska Kombitäcket, men vi väntar lite med det. Material förbättras och kraven stärks. Bland våra nuvarande täckesserier finns det något för alla. COMFORT-täckena, som presenterades för första gången för snart 2 år sedan, uppfyller samma höga kvalitetskrav som Hans hade på Kombitäcket. COMFORT-täckena finns både som stalltäcken och utetäcken med eller utan hals.
Schabrak var den andra produkten Hans & Bo lanserade. Modellerna har modifierats sedan introduktionen men den höga kvaliteten är densamma. Vår senaste nyhet är SATIN Intentions, en kollektion som består av schabrak, lindor, huvor och fleecetäcken i tre otroligt fina färger; Chatel, Tracing paper och Bath.
  
Trots vårt långa och fantastiska arv känns det i dag som om vi bara är i vår linda, stora förbättringar sker ständigt och vi lägger i dag mycket tid på att de som producerar våra produkter skall ha det bra.
  
Vår historia för oss in i framtiden. inom snar framtid kommer vi kunna presentera ett koncept som vi kallar HS Ultra Light, det vill du inte missa!
  
Anna Axenbjer / Category Manager Equestrian

www.hansbosport.se