"Extremt hög standard på Flyinges utbildningar"

Den ena går hippologprogrammet, den andra ska bli beridare. Båda studerar de på Flyinge och de är rörande överens: De är på helt rätt ställe för att få en bra start på sin karriär i hästbranschen.

– Det som förvånat mig mest sedan jag börjat hippologen här på Flyinge är den extremt höga standarden. Det är väldigt seriöst och riktigt bra hästar och tränare, vi hoppar för Piia Pantsu och Jens Fredricson. Vi rider dressyr för Mette Henriksen och vår stallchef Gitte Johansson är också otroligt kunnig, säger Andreas Jonsson som nu till hösten börjar sitt andra år på hippologen, då på Strömsholm.

"Hippologen var ett självklart val"
Att det blev hippologen för Andreas berodde dels på ett brinnande hästintresse, dels på tränare och ridlärare som genom åren har inspirerat.
– Jag ville lära mig allt om häst och då var hippologen självklar.
Även om programmet på många sätt innebär en drömlik vardag så följer en hel del hårt arbete. Hippologprogrammet är en universitetsutbildning med teori och tentor som ska klaras av, vid sidan kommer hästarna och allt som hör till dem.
– Alla dagar är väldigt olika men även om det är nollgradigt och regnar på snedden så är det väldigt roligt, säger Andreas Jonsson.
Andreas får medhåll av Ebba Sandberg som gick ut första året på Beridarprogrammet i våras och nu ska gå det andra året. Även Ebba framhåller hästarna och lärarna som den främsta fördelen med studieorten Flyinge.
– Jag rider fyra till sju hästar om dagen, alltifrån unghästar till en 13-årig hopphäst som går 1,35. Det, i kombination med fantastiska lärare gör att man verkligen utvecklas, säger Emma Sandberg.

Flyinge – ett nav för hästutbildningar
Beridareleverna har Piia Pantsu (VM-medaljör i fälttävlan) som programansvarig men rider också för Jens Fredricson, Olof Axelsson, Mette Henriksen och Jan Jönsson.
– Jag gick unghästprogrammet och bestämde mig på våren att jag skulle söka beridarprogrammet och jag trivs jättebra.
En stor fördel med att studera på Flyinge, enligt Ebba, är att det är så många utbildningar samlade på ett och samma ställe, hippologer, hovslagare och gymnasieelever.
– Det är verkligen en lärande miljö och för mig är det självklart att gå här. Jag vill jobba med hästar, det är det bästa som finns!Flyinge och Strömsholm – två av Sveriges riksanläggningar
Ridskolan Strömsholm och Flyinge är två av Sveriges tre Riksanläggningar inom hästnäringen. Här utvecklas kunskap, hästar och människor genom forskning och utbildning.På anläggningarna erbjuds unika och högkvalitativa utbildningar i form av allt från kortkurser och clinics till fleråriga utbildningar på gymnasie-, folk- och yrkeshögskolenivå samt universitetsnivå. På anläggningarna utbildas hästar och matchas mot championat. Anläggningarnas bestånd av skolhästar håller mycket hög klass.
Ytterligare en viktig del i verksamheten är genomförandet av större evenemang och tävlingar upp till internationell och mästerskapsklass. Anläggningarnas ryttarföreningar är några av de mest framgångsrika tävlingsklubbarna i landet.  
På respektive anläggning finns cirka 200 elever. Ett fyrtiotal anställda och hundratalet hästar ger förutsättningarna för en mycket utvecklande skoltid för eleverna.