"Hästen ska ha en positiv grundinställning till arbete"

Det är dressyrvecka på Hippson Market vilket betyder att vi lägger lite extra uppmärksamhet på just dressyrhästen. Men vad söker man efter för egenskaper hos en riktigt bra dressyrhäst? Ryttaren Yvonne Österholm syns ofta på unga lovande dressyrtalanger och högt upp i resultatlistorna på olika tävlingar och bedömningar. För Hippson berättar hon om vilka kvalitéer hon vill se och känna hos en dressyrhäst.

Text: Cajsa Ekström Arman
Foto: Frida Bank

– För mig är det oerhört viktigt att känna att det finns en förmåga till samling. På en unghäst betyder detta mer för mig att se att den har en exteriör som troligen gör det lätt för den när den kommer upp i klasserna och att den brukar sin kropp på ett lätt sätt. Man skulle nästan kunna kalla det för att titta på dess "kroppshållning". Tack vare den här förmågan till att korta, och för den delen länga sig, kan man leka fram gångarterna. Det är enklare att skapa en variation inom gångarterna om hästen besitter en bra förmåga för samling. När jag sitter på en häst är det en känsla av att den kan lyfta sin framdel och vänta, inte bara rinna iväg, som jag letar efter. Graden av samling beror ju självklart på hästens ålder och tidigare utbildning men man vill ändå känna att det finns där.

Stammen ger en fingervisning men känslan är viktigast
När det kommer till dressyrhästens stam anser Yvonne att stammen ger en fingervisning om hästen men att man som ryttare är mer intresserad av individen.
– Det är viktigare för uppfödaren att tänka till angående stammen men för mig som ryttare har den egentligen mindre betydelse. Jag försöker alltid se varje häst med nya ögon och ny känsla. Stammen ge en fingervisning om vilka egenskaper hästen bör besitta men det är inte alltid det stämmer överens. Jag har stött på hästar som utifrån stammen borde ha en fantastisk ridbarhet men där känslan inte alls stämmer. Och sen har jag ridit hästar som egentligen inte, utefter stammen, borde ha så lätt för sig, men som är fantastiska att rida. På yngre hästar som föl kan stammen vara bra att gå efter men annars är det en känsla jag är ute efter, förklarar Yvonne.

Värdesätter varierad ridning
Gällande hästens temperament föredrar Yvonne hästar som är nyfikna och vill vara med. De ska ha en positiv grundinställning till arbete.
– Man ska inte hela tiden behöva motivera en häst till att jobba utan jag föredrar hästar med ett eget driv som är positiva till arbete. Sen finns det alltid olika aspekter att jobba med utifrån hästens temperament men för mig är det viktigt att de "tycker om att gå till jobbet". För att hålla en häst motiverad är det viktigt att man gör ett varierat arbete. Jag är noga med att alla hästar, oavsett ålder, rids ut på varierat underlag, galopptränas utomhus och går över bommar. Både för hästen hållbarhet och för den mentala biten.

Naturlig balans och bärighet
När det kommer till hästens gångarter är det en känsla av att hästen har en förmåga till variation hon letar efter. Och hon föredrar rörliga hästar.
– Hästarnas gångarter går att, med rätt träning, utveckla väldigt mycket men jag letar alltid efter en känsla av att hästen har lätt att variera och förändra sina gångarter. De ska vara kvicka, ha lätt för att länga ut sitt steg men även kunna samla sig på ett enkelt sätt. En riktigt bra häst har en naturlig balans och bärighet. Sen föredrar jag hästar som är rörliga i kroppen. Stelare hästar är ofta enklare att hålla ihop. Men det är otroligt häftigt att sitta på en häst som har förmågan att tänja ut sina rörelser åt alla håll. Det kräver dock sin ryttare och man får ta det väldigt försiktigt med de hästarna. De behöver stärkas upp på rätt sätt. Traven är den gångart som är enklast att utveckla, så på en unghäst är det viktigast att den har en bra skritt och rund, rullande galopp.


När Yvonne och dåvarande hingsten Demand vann dressyrhästarnas femårsfinal i Breeders Trophy 2019.

"Less is more"
– När jag rider unghästar tänker jag att det ska vara "fair-play" mellan mig och hästen. Den ska alltid kunna göra det jag ber den om. Om man har en unghäst som rör sig väldigt mycket är det viktigt att tänka att "less is more". En häst som hela tiden pushar på bakifrån måste man ta det lugnt med, lära den vänta och länga ut steget. Så den sänker rumpan och slappnar av i muskulaturen. Om hästen har väldigt aktiva framben men mindre aktiva bakben brukar jag ganska snabbt börja lära den att trampa. På så sätt blir de mer aktiva i bakbenen och enklare att påverka. Då brukar oftast frambenen lugna ner sig.

Att få rida så pass många olika hästar i olika åldrar är det som driver Yvonne. I hennes stall har hon en blandning av lovande unghästar samt äldre hästar som är på väg upp i klasserna.
– Alla delar av ridsporten har sin charm men att ha förmånen att rida både unghästklasser, hingstar och svårklassdressyr är fantastisk, avslutar hon.

Har du en egen dressyrhäst att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du säljer som privatperson eller som företag. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.

Publicerar du en annons under kategorin "Dressyrhästar" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp, kontakta oss via: info@hippsonmarket.se
JUST NU - BLI PRENUMERANT OCH FÅ NYA NUMRET DIREKT!