"I ett galoppstall är alla en viktig del i kedjan"

Hon hatar att mocka och är inte speciellt förtjust i regniga dagar. Annars är hästlivet bara toppen. – Jag rider hellre 50 hästar än mockar två boxar, skrattar Nicole Nordblad, och det är svårt att avgöra om hon menar allvar eller inte.

Nicole är 24 år, hon har tidigare varit jockeylärling i Sverige såväl som i England och har vunnit över 35 lopp. Idag arbetar hon hos proffstränaren Paul Fitzsimons på Jägersro Galopp i Malmö. Titeln är assisterande tränare, vilket även omfattar jobb som hästskötare och arbetsryttare.
– Det är hårt arbete och tidiga morgnar, men jag har en bra chef och trivs jättebra. För den som har intresset är det här ett väldigt givande sätt att arbeta med hästar, säger hon.
  

Estrela Superior och Nicole Nordblad på Täby 2012. Foto: Stefan Olsson
    
Rutiner och struktur
Väckarklockan ringer 05.20 och hon är i stallet en knapp halvtimme senare. När en kopp kaffe slunkit ner på stående fot är det dags att fodra och börja ta ut hästar.
– Några ställs i walkern (skrittmaskinen, reds anm.) medan resten går ut i hage. Sedan är det mockning och stalltjänst. Mellan varven byter vi hästar i walkern. Vi har ett tiotal hästar att ta hand om och i princip alla går i walkern en timme varje dag.
Därefter sadlar Nicole ut dagens första häst.
– Det är i slutet av säsongen så just nu rider jag bara två, kanske tre hästar om dagen. I gengäld har åringarna kommit hem och det är dags att påbörja utbildningen av dem. Så det finns att göra, konstaterar Nicole, vars arbetsdag i normala fall brukar sluta kring lunchtid.
– Ibland har jag kvällsfodringen men den har vi förberett, så det brukar gå ganska snabbt.
 
Har redan lång erfarenhet
Att det skulle bli något annat än hästar för Nicole är svårt att tro. Mamma jobbade som hästskötare och arbetsryttare för legendaren Hans Adielsson och Nicole fick hänga med i stallet från späd ålder.
– Jag började rida lite mer organiserat som treåring och red även på ridskola ett tag, berättar hon.
När Nicole var tolv år började hon rida galopp för Fredrik Reuterskiöld, en av landets mest framgångsrika proffstränare och numera VD för Svensk Galopp.
– Jag var hos Fredrik alla helger och lov. Det blev en fantastisk skola för mig, säger Nicole som annars inte var så förtjust i just skolan, hon valde att hoppa av nian till förmån för en flytt till England.
– Mammas arbetsgivare flyttade till England för att träna hästar åt finansmannen Erik Penser. Och mamma, och jag, följde med. Vi blev kvar i tre år. Nu har jag läst in det jag missade och har även läst upp gymnasiet på folkhögskola.
  
Vad är det som gör ditt yrke så roligt?

– Kontakten med hästarna och att åka på tävling, att se hästarnas prestationer och veta att man är en del av resultatet; jobbet som görs på marken är lika viktigt som jockeyns. Det finns så många fler jobb inom galoppvärlden än bara som jockey. I ett galoppstall är alla en viktig del i kedjan och att jobba "på backen" kan vara minst lika givande.
  

Nicole Nordblad (till vänster) med hästen Ching Ching Lor och jockeyn Nicolaj Stott efter seger på Jägersro 2019. Foto: Stefan Olsson
    
En global arbetsmarknad
Nicole har ett sabbatsår bakom sig då hon arbetade inom kriminalvården och tankar finns på en framtid som polis eller advokat. Eller ska hon satsa på att bli professionell jockey? För även om Nicole trivs med sitt jobb som tränarassistent vill hon gärna rida löp också.
– Jag kan sakna den moroten lite. Men då gäller det att vara beredd på att satsa på allvar, säger hon.
Den som jobbar med galopp har stora möjligheter att få jobb över i princip hela världen. Det finns svenskar som jobbar med galopphästar i till exempel Irland, USA, Storbritannien, Australien, Frankrike, Nya Zeeland och i Dubai. Nicole fångade möjligheten och åker om några dagar till Dubai för att under fem månader jobba för det inom galoppsporten välkända Godolphin Racing.
– Jag ska träna hästar kort och gott. Och fundera över min framtid. Det är ett slitigt jobb, även om det är kul. Det sätter sig i kroppen. Jag måste bli bättre på att träna. Vissa dagar är man ju öm och stel och då undrar man hur det ska bli om tjugo år, suckar hon glatt.
 
Vad säger du till den som vill börja arbeta som du gör?

– Go for it! Har man ett stort hästintresse och är beredd att jobba hårt är det ett yrke för alla. Visst krävs det lite känsla, men alla kan lära sig. Och man behöver inte vara smal som en sytråd heller. Ska man rida löp finns det viktgränser att hålla sig till men annars funkar det fint att vara normalviktig. Det är upp till tränaren.

Nyfiken på galopp?
Om du är intresserad av att börja med galopp kan du kontakta en tränare på någon av våra banor. Du får hjälp med kontaktuppgifter om du mejlar info@svenskgalopp.se.
 
HÄR kan du läsa mer om olika yrken i galoppsporten.