"Jag kan nog trolla fram en stjärna"

Det krävs bred erfarenhet och gedigen kunskap för att kunna sortera och plocka fram unika godbitar hos varje unghäst. Sedan gäller: bygga, vila och utbilda tills de glänser som vinnare. Det är mycket arbete bakom kulisserna för att nå toppen men det är otroligt givande och roligt. Hästägarna blir dessutom så stolta och glada, säger Sandra Sterntorp. 

Sandra Sterntorp är en av Sveriges skickligaste unghästutbildare och ambassadör för Saracen Horse Feeds Sverige. Hon har ridit unghäst-VM ett tiotal gånger samt utbildat flertalet hästar upp till svår dressyr. Segrat i samtliga årgångschampionat 3, 4, 5, 6 och 7-års. Sandra samarbetar sedan 20 är tillbaka med Andreas Jönsson. Även han är ytterst välkänd i hästsporten.

Viktigt med jämn tillväxtkurva
Sandra berättar:
– Det första vi gör när det kommer en ny häst till oss för utbildning, oavsett ålder, är att ta reda på hur hästen är avmaskad. Vi tittar och känner på kropp och muskulatur samt kollar foderstat och träningsstatus.
– En treåring ska absolut inte ha växt färdigt men för att den ska kunna börja arbeta så bör den haft en jämn tillväxtkurva. Vissa hästar kan börja växa mycket när vi börjar ge krubbfoder, då ändrar vi upplägget på träning. De bör inte arbetas för hårt och det är svårt för hästen att visa upp sig på testerna mitt i en växtfas. De kan inte prestera fullt och bedöms då inte till deras fördel.
– Vi har även märkt att unghästar som kommer till oss direkt från lösdrift med fri tillgång till grovfoder inte är lika färdiga i skelett och muskulatur som de unghästar som har växt upp i stall med både bra grovfoder och krubbfoder. Lösdriftshästarnas päls är också lite annorlunda, längre och strävare.
– Ofta kan vi på skoj placera in dem i generella unghästgrupper, den smala omusklade hängmattan, den övergödda korven och den tjockpälsade mammuten. Men vi vet att de är alla oslipade diamanter som väntar på att få glänsa.

Tänder, päls, hovar och näring
– Vi kollar alltid tandstatus. Finns det hakar, mjölktänder som är på väg att tappas eller vargtänder som kan besvära vid bett i munnen? Tändernas skick påverkar hur hästen tuggar fodret som då påverkar hur bra näringsupptaget blir. Sedan är självklart en genomgång av hovarna en av de fyra viktiga hörnstenarna.
– Jag har valt foder från Saracen Horse Feeds Sverige, fiberbaserat foder och alltid med pålitlig rådgivning. De arbetar med Kentucky Equine Research vilket ger en extra höjd för kvalitet och råvaror. Stamm 30 och Essential Balancer  ger foderstaten en komplett grundstomme. Då slipper jag ösa i hästarna en massa mat, de får i sig allt som behövs för skelett och muskler.
– Har de tråkig päls efter vintern ger jag lite Super Fibre Cubes som jag blöter upp i vatten. Då tycker jag hästarna kommer igång lite snabbare med fällningen och blir blanka och fina, något som beror på de fyra olika fibrerna, superfibre.

Lösgalopp, löshoppas, ridas och visas vid hand
– När unghästarna är inridna så tycker vi att det är viktigt att de får vila, smälta alla intryck, återhämta sig och eventuellt växa lite. De får en paus innan det är dags för testerna.
– Sedan blir det mycket på schemat, de ska lösgaloppera, löshoppas, ridas och visas vid hand. För att hjälpa dem med muskulatur, uthållighet och exteriör fodrar jag med Show Improver Mix och Equi Jewel. Behöver de förbättra överlinjen ytterligare är mitt bästa tips en extra skopa Equi Jewel.
– Med mina kunskaper som grund kan jag trolla till en viss del och rätt foder gör skillnad. Men jag tycker att det är lika viktigt att hästägarna och uppfödarna förbereder den framtida stjärnan lika väl. Då når vi gemensamma mål med finaler i de riktigt stora mästerskapen.

Från foster till föl
Den välmeriterade uppfödaren Yvonne Sterntorp Ingvarsson, med en lång rad av framgångsrika uppfödningar, nu senast med Shining Diamond som vann Sydsvenskt fölchampionat. Hon hade även med tre föl på svenska elitfölauktionen 2019 varav Faithful YL blev det dyraste fölet.
Yvonne berättar:
– Under högdräktigheten fungerar stoet som batteriladdare till fostret. Det är viktigt med kvalitativt protein, vitaminer och mineraler. Det gäller för alla dräktiga ston, även om kaloribehovet kan variera. Ett näringsrikt grovfoder är basen och utifrån analysen lägger man till det som behövs ytterligare. Stamm 30 är ett av de foder från Saracen Horse Feeds som fungerar väl för de ston som inte behöver så mycket kalorier. Vid ökat kaloribehov används Level Grow Mix och Mare Care är slutligen gjort för de svårfödda stona.
– När fölet väl har kommit är det främst stoets mjölk som är huvudfödan. I regel behöver man inte ge fölet något annat, då mamman förser dem med det nödvändiga så länge hon får tillräckligt med kvalitativ näring. Om stoet av någon anledning inte producerar tillräckligt med mjölk finns specialfoder att ge, som fölmjölk eller mjölkpellets, säger Yvonne och fortsätter:
Från dag ett börjar även fölen att härma mamman genom att smaka på hö och gräs. En och annan vill gärna smaka lite på stoets krubbfoder, även om de inte behöver den maten.


Simmebros Martell och Sandra Sterntorp. Ägare: Emma Karlsson.
Resultat:
4 år. 6:e plac. Final Breeders Trophy Flyinge
5 år. 2:a plac. Final Breeders Trophy Flyinge

Startat i UnghästVM Ermelo, NL
6 år. 2:a plac. Swedish Warmblood Trophy Gbg
Startat i UnghästVM Ermelo, NL
7 år. 1:a plac. Final Breeders Trophy Flyinge
8 år. 2:a plac. Dressage Power, Future Stars. SIHS
6 starter FEI Prix S:t Georges, 5 vinster, en 2:plac


Pia Prahl, foderexpert hos Saracen Horse Feeds Sverige
– Ofta kan vi med ganska små medel se till att de grovfoderbaserade foderstaterna blir balanserade. Saracen Horse Feeds Stamm 30 och Essential Balancer är koncentrat som väl fyller igen de 'hål' som kan finnas i grovfodret och är samtidigt låga i socker och stärkelse. Detta gör att unghästarna inte blir mer exalterade i hanteringen än nödvändigt. När kalorierna behöver ökas finns en palett med foder att välja ifrån men alla med bra fett och Super Fibre som grund.