"Lyxigt att få jobba med något man verkligen brinner för"

Tobias Olofsson inledde sin karriär i ett galoppstall som praktikant. I dag arbetar han som assisterande tränare och har ett större ansvar för hästarna och deras träning. – Det bästa med sporten är att se utvecklingen hos hästarna, säger han.

Redan som treåring fångade hästarna Tobias Olofssons intresse när han introducerades för sin mosters dressyrhästar. När han fyllde sex år fick han äntligen börja på ridskola, men hittade sedan en annan hästsport som lockade.
– Min mosters svärfar hade travhästar. Det fastnade jag för och tyckte att det verkade väldigt häftigt, så då bytte jag från ridskola till travskola, säger Tobias.
Han började därefter på Solvalla travgymnasium och en dag på travbanan träffade han en vän som sysslade med galoppsport.
– Jag tyckte att det verkade coolt och hon föreslog att jag skulle följa med till Täby för att få rida en galopphäst. Jag gick dit och sedan var jag fast, säger Tobias och fortsätter:
– Trav går fort och det är roligt, men jag saknade själva ridningen. I dressyren går det för långsamt, men i galoppsporten fastnade jag för farten. Det är en vacker sport som ger en underbar känsla.

Utvecklande arbete i vardagen
Under gymnasietiden fick han både praktik och sommarjobb i galoppstallet hos Caroline Malmborg på Bro Park, där han jobbar kvar än i dag.
– Två dagar efter studenten började jag här och trivs fortfarande jättebra.
Det bästa med sporten är att se utvecklingen hos hästarna, menar han.
– Det är häftigt när man får vara med från början. Rider in en häst, ser hur den utvecklas, gör sitt första snabbjobb och kvalar eller vinner sitt första löp. Att få vara med på deras resa till att bli fullfjädrade tävlingshästar.
Arbetsdagen börjar oftast vid 06.00 med att fodra hästarna, släppa ut i skrittmaskin och hage.  
– Sedan mockar jag och därefter rider jag fem eller sex hästar, borstar av och fixar övriga stallsysslor.
Runt klockan 13 är arbetsdagen slut, om man inte jobbar eftermiddagspasset.  

 
Träning på Bro Park. Foto: Wolfram Meyer. 


Glada tävlingsögonblick! Foto: Amie Karlsson. 

Blir ett team
Precis som inom andra hästsporter blir bandet till hästarna man arbetar med väldigt starkt.
– Jag tycker att det är underbart att få jobba så nära dem hela tiden. Eftersom jag har träffat dem varje dag sedan de var små kan det bli känslosamt om de säljs eller skadar sig. Vissa klickar man lite bättre med än andra – de blir ju ens bästa kompisar, säger han.
Man blir ett team, inte bara med människorna i stallet utan också med hästarna.
– Jag lär mig nya saker, vad de gillar och inte. Det är lyxigt att få jobba med något man verkligen brinner för.

Innebär stort ansvar
Stallet har samma rutiner varje dag, men arbetsdagen kan fortfarande vara fri och varierande.
– Jag kan lägga upp planen för min ridning ganska fritt, men ändå följa mina vardagliga rutiner.
Sedan Tobias började som praktikant för fem år sedan har han utvecklats snabbt. I dag innebär hans roll som assisterande tränare ett stort ansvar.
– Det är jag som ska se till att det som Caroline vill ska fullföljas. Om hon säger att vi ska göra på ett speciellt sätt är det min uppgift att se till att det händer.
– Vi kommer bra överens och jag trivs jättebra. Det är viktigt att man kan ha en bra dialog med sin chef och tränare. Båda vill se resultat och då måste man kunna ha en ärlig dialog och säga som det är.

Härliga minnen
Galopphästarna tränas alltid utomhus och dessutom finns det möjlighet att arbeta i hela världen. I vintras fick Tobias åka till Dubai i två månader för att jobba.  
– Det var jättekul, vi gjorde två fina lopp där nere. Men mitt roligaste minne är från Sverige i somras när en häst som jag ridit i träning vann Derby Sprint. Det var häftigt!
Vilka är dina tips till den som vill börja arbeta med det du gör?
– Det är bara att testa, det är så himla kul! Det är en underbar sport, så våga testa.


En ridtur i Dubai i vintras. Foto: Amie Karlsson.