"Övervikt hos hästar är ett allvarligt problem och ska inte negligeras"

Upplever du att det räcker med att din häst ser ett grässtrå på vykort, eller bara tänker på kraftfoder, för att den ska lägga på sig? Lugn, du är inte ensam.

Du är heller inte ensam om att få dåligt samvete och skuldkänslor när du förtvivlat försöker "banta" din häst, genom att ge den så lite mat det bara går. Ändå har du en häst i kraftigt överhull, det vill säga – din häst är tjock.
    
Undvik att svälta hästen
Kommer det in mer än vad som kommer ut blir hästen så småningom fet och går det åt mer än vad som kommer in kommer den att bli mager. Normalt sett ska en häst äta ungefär 2,0–2,5 procent av sin kroppsvikt per dag inklusive hö, hösilage och gräs. För att minska kroppsvikten sakta och försiktigt kan man reducera intaget till 1,5 procent av kroppsvikten per dag.
– Men det är viktigt att ingen häst eller ponny sätts på svält eller att fiberdelen av foderstaten minskas för mycket! Båda dessa åtgärder är direkt skadliga för hästen, säger Pia Prahl på foderföretaget Saracen Horse Feeds Sverige.
    
Ökad risk för sjukdomar
En häst med bullig rumpa och en väl utfylld överlinje uppfattas till exempel ofta som en muskulös häst, när det de facto egentligen handlar om övervikt. 
– Övervikt är ett allvarligt problem och ska inte negligeras. Den överviktiga hästen löper stor risk att drabbas av sjukdomar eller skador som hindrar den att prestera i sin fulla utsträckning. Framförallt ökar risken för den allvarliga och – i en del fall – dödliga sjukdomen fång, säger Pia.
Hon menar samtidigt att det idag pratas mycket om fettdepåer, hullbedömning etcetera och att fler och fler hästägare blir vakna för vad som är en "fit" häst. Fler inser och förstår alla de problem och sjukdomar som är länkade till övervikt – och att korrekt utfodring, träning och övrig skötsel är enda vägen till god muskeltonus, sund kroppsvikt och möjlighet till optimal prestation.
– Trots det skulle jag vilja säga att många hästägare fortfarande är dåligt uppdaterade och okunniga.
 
Grovfoder med färre kalorier
Men vad ska den som har en lättfödd häst, som behöver mer energi, fodra med då?
– Det är faktiskt en av de vanligaste frågorna vi foderrådgivare får. Det enkla svaret på den frågan är att du ska välja ett foder som passar hästen och det kan du få hjälp med.
Pia förklarar:
– En viktig nyckel till att fodra den lättfödda hästen, så att den minskar i vikt, är fibrer. Få hästen att känna att den har tillgång till massor av mat, men minska grästiden och det näringsrika höet/hösilaget. Lägg istället till ett grovfoder med lågt kalorital, exempelvis havrehalm eller gräsfröhalm av god kvalitet. Tuggbehovet måste alltid tillgodoses. Risken är annars stor att både matsmältnings- och beteendeproblem kommer som ett brev på posten.
Du bör också väga grovfodret så att du vet hur mycket du ger, ge gärna många små måltider istället för en stor. I dag finns ett stort utbud av hönät som kan hjälpa till att minska äthastigheten.
 
Tillför vitaminer och mineraler
Även den lättfödda hästen har ett behov av vitaminer och mineraler. Traditionella kommersiella foder innehåller vitaminer och mineraler, men utfodrar man enligt tillverkarens rekommendation blir fodermängden och energiintaget ofta alltför stort. Ger man för lite får hästen inte tillräckligt med mikronäring.
– Ett alternativ kan därför vara en balancer. Det vill säga ett koncentrat som innehåller protein, vitaminer och mineraler av hög kvalitet och som balanserar upp det som saknas i grovfodret ­– utan att ge extra energi. Samtidigt får päls och hovar en extra "boost", berättar Pia, som kan erbjuda flera olika skräddarsydda blandningar där även en mycket liten giva ger optimalt näringsintag. 
  
Tre skräddarsydda alternativ
Shape-Up är en fiberrik müsli gjord för att balansera foderstaten och ska ges i liten mängd. Passar extra bra till hästar med risk för fång, cushings, EMS och PSSM. Shape-Up tillför all den mikronäring hästen behöver, men är låg i både socker, stärkelse och kalorier.
Essential Balancer är låg i socker, stärkelse och kalorier och passar alla hästar – men särskilt lättfödda diton och konvalescenter. Essential Balancer är näringstät vad avser kvalitativt protein, vitaminer och mineraler och hjälper hästen till en fin muskeltonus och överlinje. Innehåller bland annat Omega-3 som ger en vackert skinande päls.
För den lättfödda tävlingshästen rekommenderas Competition Fit Balancer, ett müsli-koncentrerat med högkvalitativt protein och fiber för snabb återhämtning. Har tilldelats BETA Feed Assurance Mark Award, EGUS, som delas ut till foder som särskilt lämpar sig för hästar mottagliga för magsårsproblem.
  
Gör en hullbedömning
Det är lätt att bli hemmablind – hur vet jag om min häst är tjock?
– Studera din häst och gör en hullbedömning. Metoden är väldigt "hands on" där man graderar det man ser enlig en skala från 1 till 9. (Läs mer om metoden på Saracens hemsida.) De flesta hästar bör hamna på 4 till 6. De lättfödda brukar ofta hamna på 7 till 8. Så mycket extra fett ökar risken för till exempel fång radikalt. Men tänk på att hästar ser olika ut. En kort häst kan se tjock ut utan att vara det och en lång häst kan se tunn ut.
 
Minska i vikt genom träning
Hästen kommer bara att minska i vikt om den förbrukar mer energi än vad den konsumerar. I början kan man uppleva det som att den saknar energi, men så snart den börjar tappa vikt kommer den att bli mer framåt.
– Öka träningsmängden allteftersom och tänk på att lågintensivt arbete, som skritt och trav, bränner fett. Om hästen blir svettig vid arbetet, vilket är ganska troligt, förlorar den stora mängder salter. Det är viktigt att dessa återförs till hästen, säger Pia.
Låt därför hästen ha tillgång till saltsten och ge gärna 15–20 gram vanligt salt dagligen om den inte slickar på saltstenen. Vid särskilt hårt arbete, eller om hästen svettas ymnigt, ge gärna elektrolyter som exempelvis KER:s Restore. Glöm inte att alltid ge din häst tillgång till friskt och rent vatten.
 
Övervikten är borta!
När hästen väl har blivit av med sin övervikt, och du har ökat arbetsmängden men ändå behöver mer energi i hästen, då kan du ge en mindre mängd av ett energifoder som exempelvis Competition Fit Mix. Detta i kombination med en balancer för att fortsätta ha kalorikontroll.Johanna Svensson och Diamanten.
 
Försiktig foderomställning för Diamanten
  
En som på nära håll har upplevt hur rätt foder i kombination med rätt träning kan ge mycket goda resultat är Johanna Svensson. I stallet hemma i Fjärås utanför Kungsbacka står barnen Svenssons tre ponnyer varav en är artonåriga Diamanten, en svensk ridponny av okänd härstamning.
  
– När Diamanten kom till oss som läromästare för ett år sedan var han vid mycket gott hull, för att inte säga fet, och ur kondition. Att han behövde bantas stod klart, men det var ju viktigt att han ändå fick i sig allt han behövde och mådde bra under tiden, berättar Johanna som kontaktade Pia Prahl på Saracen.
Pia rekommenderade Shape-Up.
– Jag kände mig visserligen trygg med att göra Diamantens foderstat själv tack vara det jag tidigare har lärt mig av Pia. Vi har prövat Shape-Up till en annan ponny, så fodret är inte nytt för oss. En liten kraftfodergiva med låg energi, ransonering av grästiden och noga uppvägda givor av så bra hö det gick att få förra året, blev hans nya diet. Detta i kombination med motion i lagom mängd.
Diamanten har även fått Alfa Beet och nu på senare tid också ReCovery Mash för extra vätska och återhämtning, samt elektrolyter vid behov.
 
Successiv tillvänjning
Foderomställningen gjordes mycket försiktigt. Första månaden fick Diamanten "bara vara" och vänja sig vid sitt nya hem, ny ryttare och nya rutiner.
– Den nya foderstaten infördes sedan under ett par veckors tid och vi kunde se en tydlig skillnad på hela honom redan efter de två veckorna. Därefter blev det successivt ökad mängd och varierad motion. Då flickorna ägnar sig åt fälttävlan har vi haft ett gott träningsupplägg med konditonsuppbyggnad som Diamanten har slussats in i. För överviktiga ponnyer är motionen mycket viktig.
Var det svårt att få Diamanten att acceptera foderbytet?
– Nej, inte speciellt, skrattar Johanna och berättar att både Diamanten och stallets tvåbenta ungdomar älskade det nya, kaneldoftande fodret:
– Barnens kompisar undrade om de kunde få ta med sig lite hem och ha som müsli på filen. De tycker att det luktar så gott.
 
Framgångsrikt tävlande
Johanna är oerhört tacksam över Pia Prahls hjälp, inte bara när det gäller Diamantens foderstat utan även vid andra tillfällen när foder har varit på tapeten i både stort och smått. Och om det beror på fodret eller något annat låter vi vara osagt – men det går hur som helst bra för Diamanten och hans ryttare Beatrice Svensson, 14 år:
– De var bland annat uttagna som reserver i lag-SM i fälttävlan i somras och ingår nu i division 2-laget för Föreningen Fjärås Hoppryttare. Vi ser fram emot fortsättningen av tävlingssäsongen.
  

Diamanten vintern 2018–2019.
  

Diamanten september 2019.
  

Diamanten och Beatrice sommaren 2019. Foto: Roberto Garcia