4 sätt att skaffa häst

Att ha en egen häst är en dröm för många. Tänk att ha en fyrbent vän som man kan ta hand om varje dag, rida när man vill och som gnäggar glatt varje gång man kommer till stallet. Men att äga en häst är ett stort ansvar, som kräver både tid och pengar. Därför kan det vara värt att överväga några alternativ till att faktiskt äga hästen. Här är fyra olika varianter.

Köp en häst

Om du verkligen vill äga din egen häst så kommer det att kosta. Först och främst kommer kostnaden för själva inköpet. Priset på en häst varierar stort, men ett pris på 50 000-150 000 kronor är inte ovanligt. Om du inte har sparat ihop pengarna så kan du behöva ta ett lån. Då är det viktigt att jämföra bankernas erbjudanden noga, eftersom räntekostnaden kan skilja sig ganska mycket mellan olika banker. Hos låneförmedlaren Sambla.se får du hjälp att jämföra privatlån från 20 olika banker, så att du hittar det mest förmånliga lånet för just dig.

 

Bli fodervärd

Om en hästägare behöver ta en paus från sin häst utan att sälja den, till exempel för att studera på annan ort eller vara föräldraledig, kan du få chansen att bli fodervärd. Att vara fodervärd är så nära man kan komma att äga en häst, utan att faktiskt göra det. När du är fodervärd ansvarar du för all skötsel av hästen – från utfodring och mockning till träning och daglig vård. Du står normalt för alla kostnader, förutom möjligen försäkring och veterinärkostnader som hästens ägare ibland kan stå för. Se bara till att skriva ett tydligt avtal om vad som gäller!

 

Bli medryttare

Vill du rida en och samma häst 1-2 dagar per vecka, men med friheten att rida som du vill och inte vara styrd av en ridlärare? Då ska du satsa på att bli medryttare. Som medryttare avlastar du hästägaren genom att ta hand om hästen under bestämda dagar. Du lär känna hästen som om den vore din egen, men du slipper allt övrigt ansvar som kommer med att äga en häst. Kostnaden för att vara medryttare varierar, och exakt vad som ingår i dina förpliktelser får du komma överens om med hästägaren.

 

Börja på en ridskola

Det enklaste och billigaste sättet att få en häst att rida på regelbundet, är att helt enkelt börja på en ridskola. Visst, du kommer inte att äga någon häst. Men har du tur kan du få rida en och samma häst varje vecka, och åtminstone få chansen att skapa en personlig relation till hästen. Och det är ju inte heller så dumt, eller hur?

Klicka här för att läsa mer om Sambla