Alla pratar om hållbara ridkläder – men vad innebär det i praktiken?

I över 30 år har vi på Mountain Horse vetat hur man gör hållbart mode för ryttaren. Vi vet att hållbarhet lönar sig! Vår filosofi är att integrera hållbarhet i hela vår verksamhet. Vi vill erbjuda dig ett snyggt och funktionellt ridmode med kvalitet.

Vår filosofi är att integrera hållbarhet i hela vår verksamhet. För oss är det en självklarhet att hållbart ridmode lönar sig. Våra produkter produceras med respekt och omsorg för människor och miljö, och vi tar aldrig något beslut utan att reflektera över miljöaspekten.
  
Inte lätt att välja rätt
Det är inte helt lätt att hänga med i dagens svängningar kring vad som är bra och inte bra för miljön när du ska välja ett material. Mikroplaster är något som det pratats mycket om, men man får inte glömma den totala miljöpåverkan där det finns andra material som har betydligt större påverkan än polyester. Till exempel bomull som kräver enormt mycket vatten vid odling och förädling.
"Recycling polyester" har även blåsts upp mycket, då det har kommit fram att det i vissa fall produceras PET-flaskor för att göras om till textilfibrer – för att sedan säljas som produkter med märkningen "återvunnen polyester". Ju mer man gräver desto svårare blir det att veta vad man ska välja.

Vi på Mountain Horse står dock fast vid att hållbara ridkläder är det bästa vi kan göra för miljön. Att välja hållbara material, i kombination med att designa tidlösa plagg för ryttaren, gör att du kan använda dina plagg länge. Att använda dina plagg länge är det absolut bästa du kan göra för miljön.
  
Nolltolerans mot djurplågeri
Ett komplement till polyester som vi ser över är ull. Ull är ett material som har många fina egenskaper som vi arbetar mer och mer med, du kan se det i många underställ och strumpor i dag. Mountain Horse har dock en strikt policy när det kommer till ull, all ull vi köper måste vara "mulesing free".
Mulesing betyder att vissa uppfödare av får skalperar bakdelen på fåret för att förebygga angrepp från blåflugor, speciellt på fårsorten merino vars veckiga hud gör att det samlas smuts, urin och avföring. Detta attraherar flugor som lägger sina ägg i vecken. Metoden förekommer i Australien men innebär enligt kritikerna djurplågeri, då ingreppet ofta görs utan bedövning. I dag har förekomsten minskat dramatiskt.
  
Tvätta kläderna med måtta
Vi på Mountain Horse uppmanar till att tvätta dina kläder mindre, i många fall räcker det med att vädra. Rätt skötsel leder till ökad livslängd av plagget samt minskar energi-, vatten- och tvättmedelsåtgången som krävs vid tvätt.  Återvinning i alla former är bra, något vi önskar att alla gör när man funderar på att kassera sina ridkläder.
Vi önskar helt enkelt att fler tog sig en funderare på vad det är man köper innan man slår till, att man sköter sina plagg rätt och sedan funderar på återvinning när man väl kasserar sina ridkläder.

Våra produkter produceras med respekt och omsorg för djurens rätt, människor och miljö och vi tar aldrig något beslut utan att reflektera över miljöaspekten. Vi strävar ständigt efter att förbättra våra processer, att välja så miljövänliga material som möjligt och att reducera användningen av vatten, energi och kemikalier.
Det finns dock mycket kvar att göra. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Läs mer om vårt hållbarhetstänk här

Titta gärna in i vår shop – och hitta just dina favoriter 

Mountain Horse firar 30-årsjubileum och fortsätter arbetet med hållbar utveckling: