Är mitt sto lämpligt att avla på?

Tobias Hansson är uppfödare av SWB-hästar på Västra Hoby Stuteri och har mångårig erfarenhet av avel, han har bland annat fött upp Springbank II VH. Vi träffade honom för att prata om hållbar avel – hur jag som uppfödare vet om mitt sto är lämpligt att avla på, hur jag bäst matchar mitt sto med rätt hingst och varför det är så viktigt att ha en försäkring på sitt föl.

Tobias tre bästa avelstips:

  1. Skriv ner ditt avelsmål och granska ditt sto noga utefter det.
  2. Välj främst en exteriört korrekt hingst som förstärker ditt stos starka sidor och som i största möjliga mån kompenserar stoets svaga sidor.
  3. Glöm inte foster- och fölförsäkringen!

Hållbar avel

– Hej Tobias! I vilken ände börjar jag som ny uppfödare om jag vill fokusera på hållbar avel och ta fram sunda och friska hästar?

Först och främst bör du definiera vad du har för mål med fölungen du vill avla fram, ska det vara en sällskapshäst, en hopphäst eller vill du att den ska gå höga klasser i dressyr? Fundera kring detta och skriv ner just ditt avelsmål. Därefter är det dags att rannsaka sitt tilltänkta sto – duger hon att använda till mina avelsmål? Personligen är jag väldigt kritisk i mina val av ston, många väljer att avla på ston som inte går att rida av olika anledningar, och det tillför förmodligen vare sig hållbarhet eller ridbarhet hos avkomman, säger Tobias Hansson.

Hingsten kan inte ensam göra underverk

– Vad ska jag titta på på mitt sto när jag ska välja hingst? Hur ska jag tänka för att få den bästa avkomman, finns det några hållpunkter som är bra att ta hänsyn till utifrån ett hållbarhetsperspektiv?

Det absolut viktigaste är att utgå från stoets härstamning, egenskaper, storlek och så vidare. Min uppfattning är att många stoägare tror att hingsten kan göra underverk och frångår därför helt stoets svagheter. Många lägger all sin energi på att hitta den perfekta hingsten istället för att fokusera på stomaterialet - har du ett riktigt bra sto spelar hingstvalet mindre roll.

Var också noga med att kolla upp mödernelinjen på hingsten, är det en "one hit wonder" eller finns där en befäst stam bakom med kända avkommor/släktingar? Personligen använder jag själv bara ston som har minst diplom, på så sätt säkerställer jag att stoet inte avviker allt för mycket exteriört. Jag vill att mina ston skall ha en stark överlinje, nöjaktigt korrekta ben samt aktiva bakben. I min avel väljer jag att förstärka mitt stos bra sidor i främsta hand och undviker hingstar som har samma svagheter som mitt sto. I hingstvalet är jag särskilt noggrann i benställning och rörelsemönster. Ska du en dag sälja avkomman är allt mycket lättare om den är någorlunda korrekt, säger Tobias Hansson.

Viktigt med en bra försäkring

När du väl fått ditt sto dräktigt är det viktigt att komma ihåg försäkringen! Av egen erfarenhet vet jag hur dyrt det kan bli vid en komplicerad fölning, så jag rekommenderar alltid att ha en bra foster- och fölförsäkring. När fölet väl kommit till världen är det så många känslor inblandade vilket gör att man kanske inte alltid tar rationella beslut. Har man då en bra försäkring kan de veterinära besluten bli lättare att ta då exempelvis en intensivvårdsbehandling av ett föl tenderar att kosta en hel del.

Att ha fölet försäkrat är också en bra trygghet för dig som uppfödare då det första året brukar vara ett nyfiket och livligt sådant och har man otur kan olyckan lätt vara framme. Hos många bolag får du också dolda fel-skydd inkluderat vilket kan vara en styrka vid en senare försäljning av din häst, avslutar Tobias Hansson.

Agria Future ger ett tryggt skydd för ditt sto och föl

Agria Future är specialförsäkringen för dig som ska ha föl. Agria Djurförsäkring har en paketlösning för att ge trygghet till både foster och föl. Försäkringen kan tecknas från 40:e dräktighetsdygnet fram till och med 30 dagar före beräknad fölning.

I försäkringen ingår en veterinärvårdsförsäkring under de första 30 levnadsdagarna motsvarande A1 Safe Veterinärvård. Försäkringen ersätter kostnader för att behandla fölet upp till 120 000 kronor.

Här kan du läsa mer om försäkringen