Återvunnen plast i boxväggarna – en smart investering när du bygger nytt stall

Traditionellt trä av gammal vana eller boxväggar i återvunnen plast? Standardboxar, lite mer av det goda eller exklusivt med extra allt? Hos Ydre-Grinden kan du få alltihop och lite till när du bygger nytt stall.

Plast eller trä i boxväggarna? Plast, tycker nästan 90 procent av Ydre-Grindens kunder:
– Den återvunna plasten blir visserligen en större omedelbar investering, men på sikt har du en klar vinnare. Hållbarheten är nästan hundra procent och underhållet är mikroskopiskt, säger Marita Hjelm, säljare hos Ydre-Grinden där hon förutom hästboxar och övrig inredning och stalltillbehör även erbjuder bland annat hela stallbyggnader, staket, lösdrifter och uteboxar.
– Jag har gran i boxväggarna i stallet där hemma.
Idag hade jag valt plast, men det alternativet fanns inte när vi byggde.


Ydre-Grindens Marita Hjelm kan allt om sortimentet. 

Snyggt, snyggare, snyggast
Ydre-Grinden erbjuder hästboxar i tre olika utföranden; standardiserade Ydreboxen eller designboxarna Ydre Magnifik och Ydre Safir. Alla tre modellerna kan fyllas med antingen traditionellt trä eller återvunnen plast, vilket man väljer är både en smaksak och en fråga för plånboken. Enklast och billigast är granplank, ett lite ljusare träslag som mörknar med tiden.
– Granträ måste regelbundet behandlas med olja, lasyr eller färg. Gran är ett mjukt träslag som inte tål yttre påfrestningar särskilt bra men det är snällt mot plånboken, åtminstone på kort sikt, säger Marita.
Granplank är snällt mot plånboken men kräver underhåll.

Ek klarar hästsparkar bättre

Ett exklusivare alternativ är ek. Ekplank är hårt och starkt och håller bättre för både hästsparkar och gnagande hästtänder. Det tredje alternativet och Maritas favorit är den återvunna plasten:
– Det är underhållsfritt och genomfärgat. Det gör att färgen inte försvinner vid exempelvis en hästspark. Du har dessutom inga som helst problem med eventuell röta från fuktiga boxbäddar. Plastbrädorna finns i flera olika kulörer och är lätta att torka av eller spola med högtryckstvätten, säger Marita.


Ekplank är tåligare än gran, och håller bättre för hästsparkar.

Stort utbud för alla typer av stall
Utbudet av boxdörrar, mellanväggar och fronter är stort. Fronterna kan beställas både med och utan galler. Personliga val som kryssplank, dekorationsspår och pulverlackering finns också som tillval men det är inte lätt att veta vad som blir bäst för just mitt stall.
– Djurskyddets och Jordbruksverkets lagar och förordningar ska följas och det finns mycket att ta hänsyn till. Vi ger gärna tips om både mått och materialval, och kan även bidra med idéer kring övrig stallinredning. Men även om till exempel vindskydd och uteboxar.

Lätt att montera
Alla boxmodeller har anpassningsbara boxväggar som gör dem extra enkla att montera, även i äldre byggnader eftersom sneda väggar och lutande golv inte blir något bekymmer. Beroende på boxmodell har man ett spann på hela 95 till 190 millimeter att leka med och eventuella felmarginaler regleras direkt på plats. Det gör också att måttagningen blir mer förlåtande.
– Ofta är det kunden själv som mäter upp den aktuella ytan och det är lätt att man missar någon centimeter här och där. Men har man inte tagit fel på flera meter kan vi nästan garantera att boxväggarna passar ändå, menar Marita som också berättar att Ydre-grinden självklart kan hjälpa till med både måttagning och montering om kunden så önskar.
– Vi har alltid en dialog med kunden. Vi levererar tydliga monteringsanvisningar tillsammans med boxarna och har dessutom supportlinjen öppen.

Detta är Ydre-Grinden
Ydre-Grindens hästboxar tillverkas i södra Östergötland och har så gjort sedan 1944, då man startade i liten skala i gårdens egen smedja. Idag har företaget skalat upp, men även kringtjänster som galvanisering och pulverlackning sker lokalt. Leveranstiden för en hästbox är normalt sett cirka fyra veckor.