Att äga en galopphäst: "Har berikat mitt liv på flera sätt"

De hänger med på träningar och tävlingar, följer hästen i vardagen och har fått nya vänner för livet tack vare galoppsporten. Pelle Appelin och Helene Raue är ägare till en framgångsrik galopphäst.

Det är vanligt att äga en galopphäst gemensamt med flera andra personer. Det kan vara ett tiotal, ibland uppemot 100 personer, som går ihop och äger en häst tillsammans.
Pelle Appelin och Helene Raue kände inte varandra sedan tidigare, men är i dag vänner tack vare hästägarskapet. Pelle beskriver sig själv som en glad amatör vars hästintresse först introducerades inom travet.
– Tidigare bodde jag nära Åby travbana och det var där som hästintresset drog i gång. Jag delade intresset med mina döttrar, Emelie och Matilda, som även tävlade i ponnytrav. Jag hade travhästar i många år, men tog en paus för att hinna med allt när jag sedan fick min son, Love.
Men Pelles hästintresse fanns kvar och ett år besökte han mässan på Göteborg Horse Show, där Svensk Galopp hade en monter.
– Jag pratade med dem och bestämde mig för att vara med i projektet Riksgaloppen, där man fick äga en liten del i en galopphäst för endast 350 kronor per person. Det lät trevligt och jag blev frestad att prova på. Jag blev tipsad om att Jessica Long var en duktig tränare och bestämde mig för att det var där jag skulle satsa.

"Fastnade för det direkt"
Även Helene Raue introducerades för galoppsporten via projektet Riksgaloppen för ett par år sedan och har därefter blivit kvar. Intresset för hästar har hon haft hela livet. I dag är Helene pensionerad smådjursveterinär och bor på hästgården i Skåne som hon och familjen flyttade till för 20 år sedan. Här har både hon och döttrarna haft flera egna hästar och även egna uppfödningar.
– Det visade sig att Jessica Long var en duktig tränare och som delägare blev vi inbjudna till visningar och fick följa med på tävlingar. Jag minns första gången jag fick uppleva vad det innebär att se sin egen häst tävla. Det var en helt ny värld och jag fastnade för det direkt, säger Helene.

Äventyr med Volatile
Efter en tid som hästägare hos Jessica Long dök en mycket speciell unghäst upp. Hans namn var Volatile. Hästens första lopp hade Pelle inte möjlighet att närvara vid, men följde det från tv:n.
– Han vann sitt första lopp med 17 hästlängder, det var helt otroligt. Jag visste inte att han var så bra!
Helene var på plats vid det första loppet på Jägersro.
– Med Volatile var vi ett mindre sällskap som ägde honom och fann stor gemenskap. Det första loppet vann han med stor marginal. En otrolig talang, säger Helene.
Efter det blev de inbjudna som hästägare till Newmarket i England, en stor tävling dit både Pelle och Helene följde med.
– Det var fantastisk stämning och kändes helt overkligt, jag kunde inte riktigt förstå att jag hade hamnat där. Det blev ett kanonlopp och han blev trea bland hård konkurrens. Det var en sensation, berättar Pelle.
Därefter följde ägarna Volatile ända till Dubai för att vara med vid hans historiska seger på plats. I dag är hästen pensionerad från galoppsporten och lever ett liv som ridhäst.


Volatile tillsammans med några av delägarna. Foto: Svensk Galopp. 

Freestyler – en av Sveriges högst rankade galopphästar
I dag äger vännerna hästen Freestyler tillsammans, en svenskfödd häst som bor hemma på gården hos Jessica Long i Klågerup.
– Jag var med vid Freestylers första lopp redan som tvååring, som han dessutom vann. Han är lätt och fin i kroppen och en trevlig individ, säger Pelle.
– Han är en helt fantastisk häst. En mäktig och livlig individ som bara blivit bättre och bättre, säger Helene.
I dag är Freestyler en av Sveriges högst rankade hästar och har ett tjugotal ägare. Hästen hade ett par ljusglimtar i karriären som två-, tre- och fyraåring, men det var först som femåring som han verkligen började utvecklas. Freestyler vann flera lopp och kom tvåa i Stockholm Cup International på Bro Park, bakom en mycket talangfull häst. I år är han sex år gammal och inledde säsongen med en seger i ett stort lopp på Klampenborg i Danmark.

Ny vänskap
Hästägarna kände inte varandra tidigare, men genom åren har en stark vänskap vuxit fram tack vare hästarna och resorna de gjort tillsammans.
Den stora faktorn som både Pelle och Helene återkommer till är just gemenskapen kring hästen som förenar de olika hästägarna. De träffas vid träningar eller tävlingar och ett par gånger om året ses de för middagar och tillställningar.
– Det är det gemensamma intresset för hästen som är så fascinerande. Vi delar både glädje, sorg och förväntningar. När man har ett starkt intresse, älskar djuren och sporten så bryr man sig inte om man är olika som personer eller vilket yrke den andra personen har. Vissa kanske brukar vara tystlåtna till vardags, men när ens häst vinner är glädjen obeskrivlig. Då hoppar de upp, skriker och kramar varandra, säger Pelle.
Tack vare galoppen har de blivit goda vänner.
– Vi ringer varandra ofta och pratar häst, trots att hon bor i Skåne och jag på Orust, säger Pelle.
De brukar även ses ett par gånger om året hemma hos familjen Long.
– Vi har en gemenskap med hela tränarteamet som är helt fantastisk. De lägger både själ och hjärta i arbetet varje dag. Jag blir ständigt imponerad och beundrar dem otroligt mycket. Vi har en väldigt rak och tydlig kommunikation med tränarna vilket uppskattas, säger Helene.


Freestyler och Padriag Long (tränare Jessica Longs man) efter en seger. 

Stor plats i livet
På grund av coronapandemin hålls tävlingarna för tillfället publikfritt.  
– Jag hoppas att vi snart kan få vara med igen och se löpen där våra hästar springer. Få träffas, resa och skratta på nära håll, säger Helene och fortsätter:
– Det bästa är att få se dessa vackra djur träna och tävla. Hästen är det vackraste djuret man kan tänka sig. Att få se dem i full aktion, det är speciellt. För oss delägare blir det en fin gemenskap. Vi kommer från olika håll och har inte känt varandra tidigare, men det gemensamma intresset förenar och fyller tillvaron, säger Helene.
Galoppsporten har blivit en stor del av deras liv, även de dagar när de inte kan vara på plats fysiskt.
– Det har blivit en del av min dagsrutin, förutom den svenska galoppen följer jag även sporten internationellt. Hästarna är min största hobby och de kommer jag alltid ha i någon form, säger Pelle.
Efter att Helene blev pensionär har sporten varit extra viktig för henne.
– Det är en del i mitt liv som jag inte skulle vilja vara utan och som betyder väldigt mycket. Den har berikat mitt liv på flera sätt, säger hon.


Vill du bli ägare till en galopphäst? Så går du tillväga!

– På hemsidan för Svensk Galopp kan man söka fram tränare, där kan man gå in och kolla. För att kunna få ut så mycket som möjligt av sporten kan det vara roligt att välja en tränare som bor nära en själv. Prova på, gå till en tävling, prata med en tränare. Jag är jättenöjd med familjen Long, men hade önskat att jag bodde närmare, säger Pelle.
– Det bästa är om man råkar känna någon som har kontakt med sporten, antingen en annan ägare eller på annat sätt. Många gånger kan de muntliga rekommendationerna vara viktiga, säger Helene.