Avel ska vara enkelt för stoägare – oavsett hästras: "Är detta vi brinner för"

Trots många års erfarenhet av avel blev det ständigt små stopp på vägen när Linda Eriksson och Paddy Looney hade önskemål för sina ston. Det var inte lätt att hitta en seminstation som hade riktigt bred kunskap och service för hantering av både transport- och fryst semin. Då tog de beslutet att öppna en egen seminstation.

– Det var helt enkelt svårt att få tag på rätt tjänster som vi efterfrågade. Vi satte oss ner och tittade på våra egna önskemål och insåg att vi kunde hjälpa många stoägare om vi startade en egen seminstation. Vi vill göra det lättare för kunden att använda drömhingsten oavsett val av hingst, säger Linda Eriksson, delägare i Stockholm Seminstation.
  
Gick över förväntan direkt
Våren 2018 öppnade man dörrarna till Stockholm Seminstation på Nifsta gård i Gottröra utanför Stockholm. Gården var, enligt sägnen, en hingstdepå för Kungens Livgarde redan på 1800-talet. Så det blev extra betydelsefullt att man nästan 200 år senare kunde öppna hingststationen.
– Vi inledde året med hoppfulla förväntningar och kunde sedan summera att det gick så otroligt mycket bättre än vad vi kunnat hoppas på, säger Linda.
Stationen fick inte bara ett stort antal ston, man såg även variation både vad gällde ras på hästarna och vad gällde metod för inseminering.
– Det kändes väldigt bra när vi fick höra att flera veterinärer och seminstationer rekommenderade oss för insemination med fryst semin, men även färsk så klart.


Paddy Looney och Linda Eriksson driver Stockholm Seminstation. 
Foto: Roland Thunholm

  
Dedikerad personal med tydliga mål
Att man på Stockholm Seminstation har fått hög dräktighet på just fryst semin är ingen slump.
– Vår kompetenta personal undersöker stona flera gånger om dygnet, sju dagar i veckan, för att hitta just rätt tidpunkt för insemination, säger Linda och fortsätter:
– Det är inte ovanligt att stoet är i perfekt läge för insemination under natten och då är det just vid den tidpunkten vi inseminerar. Det är en service vi är lite extra stolta över att kunna erbjuda, då det inte är så vanligt. Det är väldigt mycket jobb men det är också det här vi brinner för.
– Har stoägaren beställt fryst semin för mycket pengar vill vi ge bästa förutsättningarna för dräktighet, konstaterar hon.
  
Från frieser till miniatyrponny
Under sommaren sågs både hopp-, dressyr- och travhästar på gårdsplanen blandat med miniatyrponnyer, frieserhästar och quarterhästar.
– Det var en härlig blandning av förväntansfulla hästägare med sina ston. Vi är stolta över att just välkomna alla ston, inte bara en specifik grupp, säger Linda.
När hon tänker tillbaka på sommaren får hon ett leende på läpparna. Det ligger henne varmt om hjärtat att just kunna erbjuda service och hjälp till alla stoägare.
– Vi brinner alla för avel, både vi som jobbar på stationen men även stoägarna som kommer hit med hopp och drömmar.


Guinness med Bertram Allen i sadeln.
 
Prestationshingstar i egna programmet
Inför säsongen 2019 har man 39 hingstar i katalogen, både välmeriterade hopp- och dressyrhingstar. Fem av hingstarna står på stationen under sommaren.
– Michael Whitakers topphäst Valentin R har precis pensionerats och står på vår station tillsammans med Bertram Allens fantastiska hingstar Cascari, Guinness och Silvermines Cruising. Vår egen Cardento–Plot Blue-son, Komplot Blue, är också redo för sin första säsong.
Till detta finns även dressyrhingstarna ur Van Olsts program tillgängliga, precis som hingstar från Tullstorp, GFE, VHL Stables, Coolballyshan Stud, Euro Horses och Smolders Horses.
– Vi vill verkligen hjälpa till att bredda den svenska aveln och ser fram emot sommaren.
  
Läs mer hos Stockholm Seminstation