Även hästen kan drabbas av pollenallergi

Medan många av oss ser fram emot varmt väder och tävlingssäsongen utomhus, så är temperaturförändringarna vid denna tid inte alltid så positiva för alla. Precis som vissa människor associerar sommaren med hälsoproblem såsom pollenallergi, kan både hästar och ponnyer vara mottagliga och känsliga för allergier under denna annars så härliga period av året. NAF Sweden berättar mer.

En allergi utvecklas när din hästs immunsystem blir överkänsligt (sensibiliserat) för allergenet, som vid denna tid på året framför allt består av träd- eller växtpollen. Upprepad exponering medför att din hästs kropp överproducerar antikroppar som är specifika för det allergenet och som dess kropp nu ser som "en inkräktare".
Detta följs av att en stor mängd kemiskt histamin frigörs. Det är det som sedan skapar de symtom vi ser vid en allergisk reaktion.
  
Andningsbesvär och sekret från näsborrarna
Symtomen vid en allergisk reaktion för pollen kan variera och kan se olika ut från häst till häst. Vissa symtom kan komma som en mer akut reaktion, medan andra årligen kommer i en mildare form. Symtom relaterade till andningsbesvär är vanligast förekommande, speciellt exempelvis sekret från näsborrarna och hosta.
Det är värt att komma ihåg att hästar har en mycket lägre hostreflex jämfört med oss människor. Med detta menas att du inte kan räkna med att din häst rensar luftvägarna genom att hosta, snarare är det så att hostan indikerar att hästen faktiskt har problem i luftvägarna.


  
Koll på pollenprognoserna
Att identifiera, diagnostisera och effektivt behandla säsongsbetonade luftvägsproblem hos hästar kan vara mycket utmanande. Om hästen har diagnostiseras med Summer Pasture Associated Obstructive Pulmonary Disease (SPAOPD), mer känt som pollenallergi, finns det faktiskt åtgärder du kan vidta för att minimera reaktionen.
Att följa pollenprognoserna är en bra grundläggande åtgärd – så att hästen vistas inomhus i välventilerat stall då pollennivåerna är som högst. Att skapa en fysisk barriär via ett nosnät kan även vara värdefullt för vissa hästar.
Ett tips vid riktigt varma sommardagar är att motionera hästen under den svalare delen av dagen, då höga temperaturer har visat sig förvärra luftvägsproblemen hos hästar. Håll även ett öga på hästens vikt.
  
Stöttning med antioxidanter
Via dieten kan du hjälpa din häst genom att ge tillskott som innehåller höga halter av antioxidanter, till stöd för hästens immunförsvar. Antioxidanterna hjälper till att skölja bort fria radikaler (gifter) och inflammatoriska markörer som kan kopplas ihop med en överkänslighetsreaktion. Bäst är att alltid börja ge ett näringsmässigt stöd innan pollensäsongen drar i gång och att sedan vidhålla det under större delen av sommaren.
Genom att genomföra några enkla åtgärder och ge ett näringsmässigt stöd för hästens luftvägar, inifrån och ut, kan vi förhoppningsvis lindra besvären för våra hästar och ponnyer. Detta så att de också kan få njuta av en riktigt skön sommar!
  
Är du intresserad av produkter för andning?
Här hittar du alla NAF-produkter för hälsosamma luftvägar