Axevalla Hästcentrum ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition i en professionell miljö

Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och de tre inriktningarna gör att eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna. 

Axevalla Hästcentrum har man skapat unika förutsättningar för sina elever att få lära och utvecklas i en skolmiljö samtidigt som de har branschen nästgårds. Här har eleverna tillgång till moderna utbildningsstall, körhall, Axevallas fina tävlingsbana, belyst motionsslinga, rundbana, fina skogsvägar för körning och ridning – en komplett anläggning för såväl rid- som travsport. Sen ett par år tillbaka finns det dessutom en ovalbana för islandshäst mitt i travbanan. Fredrika Lindgren är agronom och yrkeslärare och jobbar som lärare på skolan i ämnena anatomi, fysiologi samt foderlära. Att skolan ligger så pass nära branschen ser hon som en otrolig fördel.  
– Här får eleverna alla förutsättningar för att nå sina mål och att vi befinner oss på en hästanläggning gör ju att eleverna kommer otroligt nära branschen. Vi ser loppen och möter tränarna dagligen, både i och utanför undervisningen. Eleverna får en unik inblick i hur det faktiskt är att jobba med häst. Sen att vi har tre inriktningar gör att vi lånar tips av varandra. Ridhästarna lånar konditionsträningen från travet och travhästarna lånar hållbarheten och ridningen från ridhästarna. Från Islandshästarna har man anammat tänket med rena gångarter. Det gör att våra elever tar med sig kunskap från olika inriktningar och har kanske ett lite nytt tänk när de kommer ut på arbetsmarknaden, säger Fredrika.  

Trav vinter

DSC04552 

Nyrenoverat boende och välfungerande elevstall
På Axevalla läser eleverna inriktningen hästhållning och blir hästskötare inom antingen ridning, trav eller islandshäst. De tillbringar hela sin studietid på Axevalla hästcentrum, här finns nämligen även lokaler för de teoretiska gymnasiekurserna. Det finns ett välfungerande elevstall där man kan ha sin häst under sin studietid och ett nyrenoverat boende i anslutning till området. De allra flesta eleverna väljer att bo på internat, där personal finns tillgänglig dygnet runt och flertalet aktiviteter arrangeras efter skoltid.

DSC04564 

Hållbar hästhållning
Framtidens hästföretagare behöver hållbara metoder och förutsättningar för hästhållning som tar hänsyn till allt från hästens behov, djurskyddslagstiftelsen, behovet av en god arbetsmiljö och en hållbar ekonomi för företagaren. Skolan har kompetent personal om man är intresserad av att fördjupa sig inom till exempel foderlära, djurskydd, hästhälsa samt rid- och körlära.
– All vår personal är otroligt kunnig och har på ett eller annat sätt en fot även i branschen. Antingen tävlar de själva på hög nivå i de olika disciplinerna eller är tränare utöver sin lärarutbildning. Det gör att vi har bra kontakt med branschen och kan anpassa vår utbildning efter vad som efterfrågas. Exempelvis kunde vi för några år sedan se att proffsen efterfrågade hästskötare och personal som hade mer kunskap om hästens anatomi och fysiologi. Som hästskötare behöver man idag veta hur man förebygger och underhåller olika skador hos häst och då arbetare vi fram en ny linje där eleverna får fördjupad kunskap om just detta. 

Utbildning nära forskning och näring
Naturbruksförvaltningen och Axevalla Hästcentrum arbetar tillsammans med näringen för att stärka förutsättningarna för tillväxt och utveckling genom att bedriva utvecklingsprojekt kring hållbara hästhållningssystem i anslutning till Axevalla. Bland annat testas just nu ny teknik för att modernisera arbetet i häststallar med syfte att avlasta den som arbetar i stallet. I samarbete med RISE – Research Institutes of Sweden testas och utvecklas en stallhjälpreda som ska kunna bära balar, vatten, foder och annat och följa den som arbetar i stallet. På så sätt är förhoppningen att göra arbetssituationen mindre fysiskt belastande och mer ergonomisk.
– Just nu arbetar vi med en prototyp av stallhjälpreda som vi kallar "Robban". Det är en fyrhjulsdriven maskin med väldigt stark motor som hjälper oss med det tunga dagliga stallarbetet. "Han" kan till exempel hjälpa oss köra ut vatten till hagarna, transportera höpåsar samt köra in tunga spånbalar till boxarna. Eftersom han har både fyrhjulsdrift och stark motor är han ovärderlig nu när det är lerig och blött. Han fastnar inte i leran som exempelvis en skottkärra kan göra när den är fullpackad med grejer. Våra elever är med i utvärderingsprocessen, de testar och kommer med synpunkter och förbättringar som vi sedan skickar till utvecklarna. Sen försöker vi så mycket som möjligt arbeta med att förbättra arbetsmiljön i stallet. Vi har automatiska vattenkoppar, sopmaskiner samt automatiskt utfodring. Detta ger också eleverna ett tänk på hur arbetsmiljön är i stallar samt hur man på olika sätt kan underlätta den typen av tungt arbete, menar Fredrika. 

fotomontage artikel
"Robban", en prototyp på stallhjälp som utvärderas av eleverna. 

Enligt Fredrika ska man välja Axevalla Hästcentrum om man vill komma till en skola där eleven och hästarna står i centrum.
– Vi är en skola som andas häst, både i och utanför utbildningen. Vi ser till individens behov och har väldigt engagerad personal som ser till att elevernas får en så bra grund som möjligt att stå på inför deras framtida arbetsplatser. Sen tar vi in mycket externa föreläsningar ock åker på många studiebesök. Och våra APL-platser (typ som praktik) är fantastiska. Vi är som en stor hästfamilj där alla känner alla, avslutar hon.