Bästa tipsen för hovtillväxt – inifrån och ut

Vi förlitar oss på att hästens hovar ska hålla i alla lägen – och ingen vet bättre än våra hovslagare vilket mindre mirakel hovarnas utformning är. Här ger NAF Sweden tips och råd kring horntillväxt och hovhälsa.

Hovarna ger stötdämpning och skydd
Hovkapseln omsluter ben, senor, ligament, en mängd blodkärl och nerver samt de känsliga lamellerna. Allt arbetar tillsammans i en snillrik konstruktion som både ger stötdämpning, skydd och hjälp till hjärtat att pumpa runt blodet i kroppen. Hoven kan verkligen sägas vara utgångspunkten för alla presterande hästar, så säkerställandet av horntillväxt av hög kvalitet är grundläggande för framgång inom alla discipliner.
  
Hovtillväxten varierar
Långsam tillväxt kan ha flera orsaker. Men bristen på ny hovvägg innebär att placeringen av de nya spikhålen hamnar för nära de gamla, vilket försvagar hovväggen. I andra fall är tillväxttakten bra, men kvaliteten på hornet är dålig. Oavsett om det handlar om långsam tillväxt eller dålig kvalitet, eller en kombination av båda, bidrar detta till att hoven spricker och att hovkanten bryts i bitar.
Utan hälsosam tillväxt blir det svårt för hovslagaren att forma hoven så att den håller för belastning, i vissa fall blir fokus helt enkelt enbart att lyckas få en sko på plats. En ond cirkel följer.
  
Vilka faktorer påverkar hovens tillstånd?
Att om möjligt arbeta på olika underlag är idealiskt för hästens leder. Men sand kan ibland ha en alltför slipande effekt på hovens yta. Andra faktorer som påverkar är väder och temperatur, där fukt kanske har som allra störst påverkan.
Fukthalten i hoven är direkt länkad till hovkvalitet. Fukt försvinner ständigt från hovväggen, vilket innebär att den kontinuerligt behöver ersättas eller kompenseras för. Det sker i första hand via blod- och lymfsystemet som fortlöpande fyller på fukt i horncellerna. Hovväggen kan dock också dra fukt från den yttre miljön, vilket är beroende av hur vädret är. Detta kan vara till stor hjälp men också ett direkt hinder för hoven!
  
Hur kan vi påverka hovens tillväxttakt?
Hovtillväxt påverkas, som alla kroppens system, starkt av rätt diet. Om vi tillför rätt näring bör vi också få en starkare tillväxt. Det mest kända näringsmässiga stödet för hovar är biotin.
Biotin framställs naturligt i hästens eget magtarmsystem genom bakteriell jäsning av fibrer. Därför bör de flesta hästar som utfodras med en högfiberdiet kunna producera tillräcklig mängd biotin på egen hand. När det gäller tävlande och frekvent resande hästar kan dock intaget av fibrer ibland vara bristfälligt, vilket kan synas på hästens hovar.
När du väljer ett tillskott för hovar bör du först och främst leta efter ett som tillför en god nivå av biotin (ungefär 30 milligram per dag, beroende på hästens storlek). Viktigt är även god tillgång på svavel, till exempel MSM och metionin, då hovväggarna är svavelrika. I själva verket är det svavel som ger den karakteristiska doften då man varmskor hovarna.
Spårämnen såsom mangan och zink är också kopplade till hovhälsa och är användbart som en del av ett tillskott för hälsosamma hovar.


 
Slutligen är det viktigt att titta på stödet för hela kroppens system. Hovarna är del av kroppens största organ, dermis (läderhuden), vilket gör att de tidigt indikerar om hästen utsätts för psykisk stress via hård träning, resande eller frekvent tävlande.
Leta efter tillskott som innehåller kraftfulla antioxidanter, rika på vitamin C och E. Exempel på detta är nypon, omija-bär och marina alger såsom chlorella. Även naturliga källor till rätt fettsyror, såsom linfröolja, är gynnsamt. Tillsammans skapar detta bästa tänkbara förutsättningar för sund hovhälsa och kvalitativ hovtillväxt.
    
Slutsats
Genom att du som ägare skapar förutsättningar för kvalitativ hovtillväxt, via sund diet och god skötsel, kan hovslagaren i sin tur lättare optimera förutsättningarna för hästens prestationsförmåga. Inga hovar – ingen häst!

Vill du veta mer om NAF:s hovvårdsprodukter och hur de kan hjälpa din häst? Klicka här!