Bättre stallmiljö – för hästar, människor och för ekonomin

Att stallmiljön är A och O för att få välmående hästar är en självklarhet. Men för att allt ska flyta på som det ska så måste både hästar och människor må bra. Hos Stall Denco ser man tydligt att en god stallmiljö – såväl som samarbetet mellan två- och fyrfota varelser – avspeglar hur hästarna presterar på tävling.

Jobbet i stallet är tungt och repetitivt med samma moment om och om igen. Därför är det viktigt att underlätta och använda smarta material som håller stallet så rent som möjligt och som gör att både hästar och människor trivs. Det menar Admir Zukanovic, huvudtränare på Stall Denco.
– Travhästar måste precis som alla hästar trivas i sin miljö för att prestera, säger Adde, som han också kallas. Mår hästarna bra så mår personalen bra, och mår vi bra så mår hästarna bra. Det låter kanske lite konstigt, men så är det.
  
Enkelt att jobba med
Stall Denco har i dag närmare 80 hästar och med en stadigt växande verksamhet är det viktigt att hitta stabilitet i kostnader för strö, foder och allt som rör stalldriften.
– All tid som vi slipper lägga på stallmiljön och allt runtomkring kan vi i stället lägga på våra hästar och deras välmående och prestation. Vi har använt pellets i två år nu, och ja, det är så rent, så rent och så fräscht. Och väldigt enkelt att jobba med.
Förutom enklare hantering och fräschare stallmiljö så upplever Adde också att hästarna håller sig friska och pigga tack vare att luften är renare.
– Alla som jobbar med hästar vet att sjuka hästar kostar. Det är ytterligare en fördel med stallpelletsen, att du inte behöver oroa dig för att hästarna ska bli sjuka eller ta skada av att luften smutsas ned av det strömedel du har i boxen.
Hos Stall Denco har skiftet till stallpellets – utöver fräschare stallmiljö – dessutom gett en lägre slutnota inte minst tack vare minskad arbetsbörda och för att det som blir över på gödselstacken blivit mindre, något som ju också kostar pengar.


Foto: Thomas Alvreten

– Många som håller på med hästar är väldigt konservativa. Inklusive jag själv. Jag är väldigt försiktig när det kommer något nytt på marknaden. Men ibland är det bra att vidga sina vyer, släppa taget och prova något nytt. Då kan man få ett positivt resultat – om man vill och vågar prova nya saker, säger Adde.