Böckmanns historia – från hemmasnickrat ponnysläp till innovativa hästtransporter

Böckmanns hästtransporter är idag världskända för kvalitet och innovation. Men familjeföretagets historia inleddes faktiskt med att barnens ponnyer behövde kunna fraktas till tävlingar. – Bara den som gör saker helhjärtat når succé i längden, var det motto Anton och Brigitte Böckmann förmedlade till sina söner redan från start.

Som bysmed i tyska Lastrup bevarade Anton Böckmann familjesammanhållningen och den gamla hantverkstraditionen. Hans och hustrun Brigittes fyra söner Tönne, Klaus, Gilbert och Roger minns det än idag.
Speciellt söndagarna, efter frukost gick man gemensamt till kyrkan och sedan satte pappa Anton upp sina barn på deras ponnyer. Söndag var kadriljdag! På detta sätt gav pappan sina söner det han själv inte hade kunnat få i ungdomen – ridning som en älskad hobby.
  

Anton och Brigitte Böckmann.


Alla Böckmann-sönerna red som barn.
    
Deras gemensamma ridturer kring byn Lastrup blev grunden till allt. Pappan lärde sönerna att älska hästar och ridning, och gjorde sedan allt för att stödja deras hobby.

Byggde första släpen helt själv
Utmaningar i hästvardagen dök dock upp när barnen blev större och ponnyer skulle fraktas till mindre tävlingar. Då konstruerade Anton Böckmann sin första ponnysläpvagn och grunden till Böckmann Fahrzeugwerke GmbH var lagd. 
När sönerna hade lämnat ponnyåldern byggde pappan den första hästtrailern. Kort därefter såldes de första släpen och redan under 60-talet startades serieproduktionen.

På det sättet gjorde Anton Böckmann inte bara en dygd av nödvändigheten, han gjorde dessutom ett yrke av dygden. Och traditionen fortsätter med nästa generation, Stella och Justus Böckmann, som redan har börjat hos Böckmann Fahrzeugwerke GmbH och som där har möjligheten att växa in i sina uppgifter – innan de tar över i framtiden.
  
Innovation ur (familje-)tradition
Genom eget bruk av släpvagnar till hästarna blev familjeföretagets modeller hela tiden bättre – dag för dag och månad för månad. Så småningom blev Böckmann marknadsledare för hästsläp i Tyskland och blev till ett ledande märke i Europa. Men all utveckling har haft något gemensamt, bara det som duger för egen användning och för de egna hästarna går i produktion. Därmed har familjen Böckmann samma mål som alla ryttare – välbefinnande för hästen! 

Har idag över 400 anställda 
Även om tiderna har förändrats under de mer än 60 år som har gått sedan 1956, en epok då man har utvecklats från den lilla smedjan till Böckmann Gruppe med mer än 400 medarbetare, gäller fortfarande grundidéerna "Av hästmänniskor – för hästmänniskor" (bland annat är stallet Böckmann Pferde GmbH ännu inspirationskälla till utvecklingen i fabriken) och "Made in Germany". Hästtransporterna produceras än idag i fabriken i tyska Lastrup, i hantverkstraditionens anda.

Senaste nyheten är Neo, en glasfibervagn som tar utvecklingen vidare helt utan trä – med spännande design!

Besök Böckmanns hemsida eller någon av våra återförsäljare runt om i Sverige