Brunst: Att äga ett sto kan vara utmanande men så givande

Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem? 

Text: Kate Hore R Nutr (Animal) R.Anim.Technol , Senior Nutritionist vid NAF UK

Först och främst bör vi komma ihåg att ston är "okastrerade" djur precis som hingstar, med alla de hormonella utmaningar som det för med sig. Till exempel, i det vilda, är flockens ledare vanligtvis ett äldre sto, ett så kallat "alfa-sto", som utan besvär kan hävda sin dominans trots att hon fysiskt sett inte är lika stark som hingsten. Alfapositionen kan skifta mellan olika ston inom flocken beroende på vilken situation det gäller. Så det kan finnas en alfa gällande utfodring och en annan alfa för när flocken ska förflytta sig.

Ston är naturliga ledare
Att äga ston kan vara utmanande, men med dalarna kommer också toppar. Ston kan vara beslutsamma, smarta, naturliga ledare - vilket gör henne till en helt fantastisk tävlingspartner! Om du har turen att äga ett sto, så gäller det att verkligen arbeta med henne, snarare än emot. Stoets hormonella beteende följer vanligtvis ett mönster från mars till oktober, men det kan variera, och svårighetsgraden av beteendeförändringarna är också mycket individuell.

Äggstockens placering 
För ston finns det två utmaningar, att hålla sig fokuserade och att hålla sig bekväma i sin kropp. Deras äggstockar sitter precis bakom och nedanför sadelläget och tecken på obehag är ofta förknippade med det området. Till exempel kan stoet som slår med svansen eller är känslig vid borstning av bakpartiet vara obekväm i detta område, vilket påverkar hennes förmåga att aktivera rygg och bakben och forma sig korrekt. För discipliner som dressyr och hoppning, där engagemang i bakpartiet är så viktigt, kan detta innebära en särskild utmaning för både stoet och ryttaren.Säsongsmässigt obehag kan absolut bidra till hennes beteendeförändringar, men är inte den enda faktorn. Det kan också bero på hormonella svängningar där beteendet kan skifta från Östrus, med tecken på förberedelse för betäckning, så som ökat intresse för andra hästar, överdriven urinering och svårigheter att fokusera. Till att sen övergå i Diöstrus där hon naturligt skulle avvisa hingsten med aggressivt och dominerande beteende.

Tips för att underlätta för stoet vid brunst
Tyvärr matchar brunstsäsongen nästan perfekt med tävlingssäsongen, eftersom brunsten stimuleras av längre dagsljus. Att därför arbeta med att förbättra både komfort och balanserat beteende kan därför göra en enorm skillnad för prestationsförmågan under stoets brunst. Genom ett sympatiskt, men proaktivt synsätt finns det ett antal olika saker att göra för att stötta henne.

Försök att bibehålla en stabil flock kring stoet eftersom förändringar här kan ändra hennes rang och därför påverka beteendet. Ge en diet med hög andel fiber, begränsad mängd kraftfoder och undvik stärkelserika spannmål som kan förvärra oönskat beteende. Håll ditt sto i ett hälsosamt hull, eftersom övervikt kan förlänga brunstperioderna och dominerande hästar tenderar att ha ett högre hullpoäng. Utöver den allmänna hanteringen är även riktad näringstillskott för ston att rekommendera.

NAF Oestress ger en unik synergistisk sammansättning för alla aspekter av stoets brunst, inte bara hennes beteende och attityd. Munkpeppar ingår för lugn och fokus, men kommer på egen hand inte åt roten till de fysiska obehagen som stoet upplever. Därför ingår också naturliga antioxidanter, magnesium och riktade örter, såsom Krampbark och Silverax, som främjar komfort och tillsammans med näring för ökat fokus gör det möjligt för stoet att prestera på topp genom brunsten.

Med goda rutiner och riktad näring kan vi arbeta med våra ston för att bibehålla fokus och komfort, så att deras naturliga styrkor kan få komma till sin rätt!