Dags att klippa hästen – så lyckas du bäst

När ska man klippa hästen, och hur ofta? Och hur ska man klippa för att det ska bli så skonsamt som möjligt? Ryttarna Emma Johansson och Viktoria Carlerbäck ger dig sina bästa tips i samarbete med Hööks!

Både Viktoria Carlerbäck och Emma Johansson är rörande överens om att funktionen och hästens väl måste gå före fåfängan och hur det ser ut.
– Ofta är det ju skönt för hästen att bli klippt men vissa har ändå lätt att få skav, säger Viktoria.
– De kan bli känsliga i skinnet och just vid ben och hovar kommer ju leran åt på ett annat sätt när pälsen är borta, fortsätter hon.
Samtidigt är det skönt för hästar i arbete att inte dras med för mycket päls.
– Jag brukar klippa två gånger per säsong ungefär, och de som är igång och tävlar är klippta för längesedan, berättar hon.
Hon försöker hålla sig till tidig höst, ungefär oktober, och sedan januari. Viktigt är att undvika fällningstiderna.
Viktoria klipper i princip hela hästen, men låter delar av huvudet vara orakade samt ofta en liten rundel där sadeln ligger och ibland även en del under sadelgjorden.
– Vissa yngre hästar får gå oklippta över länden och bakåt svansen. De ska ju muskla sig där och då vill jag att de håller värmen, säger hon.

Sparar päls på rätt ställe
Emma Johansson resonerar ungefär som Viktoria Carlerbäck och klipper de hästar som tävlas.
– Mina hästar hålls kortklippta under säsong och jag håller efter successivt. När pälsen är för tjock tar inte riktigt maskinen allt, berättar hon.
– Jag brukar vara noggrann med att klippa i god tid före tävling, och benen låter jag bli helt när det är nära tävling då fibersanden kan slita en del på benen.
Emma är väldigt försiktig också när hon klipper huvudet.
– Många hästar är så känsliga och kanske till och med rädda om öronen så där gäller det att vara väldigt försiktig. Det ska bli snyggt men man vill ju absolut inte skada hästen, säger hon. Även Emma sparar lite päls i sadelläget och på riktigt känsliga hästar får det även vara lite päls kvar där skänkeln kommer åt.

Hästen kan klippas på olika sätt. Utgå från hur medgörlig hästen är att klippa och hur mycket den svettas, men låt dig även inspireras att testa olika frisyrer! På Hööks Academy finns många fler tips på klippstilar.

Tänk på det här när du klipper din häst

Anpassa klippningen efter hästen! Har du en häst som är känslig, ta inte päls där skav kan uppstå. Om den är känslig vid ridning eller när täcket ligger på kan du använde ett bogskydd.
Är din häst väldigt rädd, klipp inte så länge. Och i den mån det går, undvik ställen som kittlas.Var försiktig med sladden! Det vore hemskt om hästen trampade på sladden eller trasslade in sig. Var noggrann, och håll koll!

Underhåll maskinen. Olja ofta under användning och rengör noggrant efteråt. Och se alltid till att ha ett par extraskär – då slipper du stå med en halvrakad häst om något händer. 

Goda förutsättningar. Se till att hästen är ren och torr innan du börjar klippa. Det underlättar att spreja hästen med lite pälsglans först, då glider maskinen lättare i pälsen.

Spara päls där det krävs! Vissa mår bra av lite extra kvar på rumpan, att det finns päls kvar under sadelgjorden eller där skänkeln kommer åt.

Skydda dig själv.
Akta så du inte blir superhårig, sätt på dig en regnkappa som skydd!

Skydda hästen. När du klippt bort hästens naturliga skydd mot kyla och väta glöm inte att skydda hästen med stalltäcke och utetäcke!
Skydda både dig och hästen. Sporrskydd är bra när hästen är nyklippt och känslig, medan regnkappan skyddar dig från hår. Missa inte att spreja hästen med pälsglans – då glider maskinen lätt genom pälsen.