Dags att nominera till GHS Hall of Fame – vem (och vilken häst) vill du ska väljas in?

I samband med världscupfinalerna i april var det premiär för Hall of Fame på Gothenburg Horse Show. Under åren har det skapats oändligt många oförglömliga ögonblick av ridsporthistoria och Gothenburg Horse Show har numera fått epitetet "Home of the FEI World Cup™" tilldelat av det internationella förbundet, FEI. Inför 2020 ska nu tre nya pris delas ut, en ryttare, en häst och en profil ska få varsin plats i Hall of Fame.

Vid premiären tog ryttarna Louise Nathhorst, John Whitaker och Rolf-Göran Bengtsson plats i Hall of Fame – liksom de båda profilerna Liz och (postumt) Lasse Parmler. Milton och Walk on Top var dessutom de första hästarna att ta plats i Hall of Fame. Vid premiären stod en jury för nomineringarna och publik och allmänhet röstade fram sina favoriter via sociala medier. Då låg fokus på de första 25 åren på tävlingen.
  
Tre kategorier
I år blir en omvänd ordning, publik och allmänhet kan nominera via Gothenburg Horse Shows sociala medier och det finns inte heller någon begränsning om vilka årtal som är aktuella. 2020 års jury för Hall of Fame består av Cecilia Lönnell, Wiveka Lundh, Micka Wallin samt Ruth Börjesson vilka har haft en betydande roll i Gothenburg Horse Show sedan många år tillbaka.
Vi söker nu nomineringar i tre kategorier: "ryttare", "profil" och "häst" som alla har gjort betydande avtryck för Gothenburg Horse Show och varit med och skapat ridsporthistoria.
  
Många publikfavoriter
Alla har sina egna favoritminnen från Gothenburg Horse Show, till viss del beroende på hur många år man har besökt tävlingarna. Kanske tänker någon på Hugo Simon, en annan på Rodrigo Pessoa och en tredje på publikfavoriten Ludger Beerbaum. Är du något yngre så är Beezie Maddens och Angelica Augustssons segrar och Henrik von Eckermanns framgångar oförglömliga.
Bland dressyrryttarna så har Scandinavium en speciell plats i Jessica von Bredow-Werndls hjärta efter flera segrar med svarte hingsten Unee BB – är den kärleken besvarad? Kanske har Isabell Werth, som har dominerat världstoppen i flera år, också erövrat publikens hjärtan i Scandinavium? Det finns så många som har skapat guldkantade minnen åt så många, genom att nominera ger du just din favorit chansen att glänsa. Vi vill veta vem din favorit är!

Läs mer om Hall of Fame
Länk till FB för nominering  

Motiveringarna till 2019 års invalda i Hall of Fame
  
Hoppning:
 
John Whitaker
, levande legend som bara var 23 år gammal då han våren 1979 med Ryan's Son slutade på femte plats i historiens första världscupfinal som då hölls i Scandinavium. Med hoppfenomenet Milton vann han – som titelförsvarare från året innan – världscupfinalen i Göteborg 1991 och Göteborg Trophy både 1987 och 1990. Har dessutom vunnit över 20 EM-, VM-, och OS-medaljer, inklusive individuellt EM-guld 1989.
  
Rolf Göran Bengtsson blev 1996, med Paradiso, den första svensken i tävlingens då 20 år långa historia som lyckats vinna Göteborg Trophy. Vann 2005 åter samma klass med Grandina. Rolf-Göran blev 2011 också första svensk att vinna EM-guld, han är den hittills ende svensk som toppat världsrankningen i hoppning och har fler världscupkvalsegrar än någon annan svensk, åtta stycken. Har dessutom vunnit två OS-silver.
  
Dressyr: 

Louise Nathhorst blev i Göteborg 1998 med Walk on Top den hittills enda svensk som vunnit en världscupfinal i dressyr. Vid finalen året innan tog de brons. Louise och Walk on Top vann också både EM- och VM-brons i lag för Sverige. Louise har dessutom ytterligare två lagbrons från EM och OS med andra hästar. Sjufaldig svensk mästare som idag är framgångsrik tränare. 
  
Profiler:
 
Liz och (postumt) Lasse Parmler (1943–2017) var 1977 två av nyckelpersonerna i skapandet och senare utvecklingen av Göteborg Horse Show. Det var i samarbete med Clarebergs Ridklubb och ridskola, som de också byggt upp och drev. Lasse var GHS första tävlingsledare. Han kom också att själv vara med i de internationella klasserna och vara speaker för SVT:s bevakning av tävlingarna.

Hästar:  

Milton (John Whitaker), brittisk sporthäst. Vann Gothenburg Trophy både 1987 och 1990. Vann 1990 också både världscupfinalen i Dortmund och individuellt VM-silver i Stockholm. Försvarade året efter sin världscuptitel med finalseger i Göteborg. På EM tog han dubbelt guld 1989, individuellt silver 1987 och ytterligare två lagguld. Blev under 1991 den första hopphäst som vunnit mer än en miljon pund i prispengar.
  
Walk on Top (Louise Nathhorst), hannoveranare. Blev med Louise 1998 i Göteborg det enda svenska ekipage hittills som vunnit en världscupfinal. De hade tagit brons i finalen året innan och ingick det året också i Sveriges bronslag på EM. Hjälpte Sverige till VM-brons i lag 1998.