Därför är det ont om halm och kutterspån – men det finns bättre alternativ

När den regniga sommaren satte stopp för halmskörden och den kalla vintern förvandlar kutterspånet till energibränsle är det brist på stallströ. Torv är då ett bra val. Lär dig mer om torvens härliga mylla, om fördelarna och varför det är ett självklart val i många stall.

Vintersäsongen har varit tuff, en tid vi sent glömmer. Sommarens
opålitliga väderlek med torka och hällregn skapade kaos hos hästägare när skörden minskade eller helt uteblev.
Men inte nog med det. Vintern fortsätter att förvåna, trots att det nu är vår. Med omväxlade väder, kallt men blött i skogarna har det även blivit brist på kutterspån.

– Hyvlerierna går på lågvarv. Det är alldeles för blött i skogarna för att komma fram med timmerbilarna och den kalla vintern gör att det som finns, går till energibränsle. Tillgången är tydligt kännbar, säger Rainer Ström, vd RS Mustang.

  
Rainer Ström startade RS Mustang och är Sveriges största torvproducent


RS Mustang har ett brett sortiment av stallströ och nu när krisen på halm och kutterspån är ett faktum har torven gjort succé i stallarna. Rainer Ström igen:
– Fördelarna med torv har snabbt kommit på tal och spridit sig snabbt, det är mångas favorit före både halm och kutterspån.

Karin Andersson som både har hästar och ett hundratal får hemma på gården i Enköping har för första gången provat på torv och hon
överraskas av torvens goda egenskaper.

– Jag har alltid använt kutterspån till alla mina djur. Nu när jag provat torv kommer jag inte byta till något annat. Det är friskare luft i stallen och det är lättare att mocka. När jag nu har bytt till torv kommer bonden och hämtar gödslet gratis, tidigare fick betala 6000 kr per år. Torven är tydligen bra för leriga jordar och brinner fortare än både halm och kutterspån, säger hon.

 
Det är inga leveransproblem med att få hem torv till stalldörren.

Rainer Ström är inte förvånad. Egenskaperna är bättre än många tror. Har man börjat med torv, byter man sällan till något annat.

– Många får en riktig aha-upplevelse när det får känna på hur lätt det är att mocka med torv. Men den största skillnaden brukar vara den ekonomiska när åtgången är så minimal, jämfört med andra strömedel. Torv ger även bra luft och många känner att lukten inte sätter sig så starkt i kläderna. Det är även ett bra miljöval.

 
Rainer Ström gör kontroller. Bara den bästa långfibriga torven går till stallströ

Bra miljöval

Miljöanpassning och hållbarhetsfrågor engagerar de flesta.
Konsumenterna ställer mer krav på att de ska agera ansvarsfullt i frågor om miljö och torv är ett bra val. Med torv i boxarna bidrar vi alla till
positiva miljöaspekter.

– Många tror att torvskörden hotar miljön, men det är helt fel, säger Rainer Ström.
I Sverige är 25 procent av landytan täckt av torv. Idag skördar vi endast en promille av den torven. Torvbränsle kan bidra positivt mot växthuseffekten. Den biologiska mångfalden förstärks även med växter och djur vid återställande efter en torvskörd. Det är det höga krav på det, säger han.

Även mjölkbönder väljer torv

Torvens egenskaper och ekonomiska fördelar har gjort att även många lantbrukare gått över till den bruna mullen.
Bröderna Magnus och Per Johansson har mjölk- och köttdjur på gården med totalt 900 djur utanför Sundsvall.

– Torv har ett par unika egenskaper som att den är antibakteriell, den möglar inte när den lagras och hjälper till att hålla djuren rena. Att använda torv spar arbetstimmar, ger djuren en renare luft med färre dammpartiklar som kan letar sig ner i djurens lungor. Det berättar Magnus Johansson för tidningen Svensk Torv.


Det är hårda krav på återställande av marken efter en torvskörd.
Det berikar både växter och fågelliv

RS Mustang startade 1985 och började produktionen av torvprodukter 2003.  RS Mustang har Nordens bredaste sortiment av stallströ med både torv, torvmix, kutterspån, pappersströ, halm-och spånpellets men även ett eget komplett sortiment av svenskt kvalitetsfoder.

RS Mustang