Därför ska du gå på galopp i sommar

Folket, festen, solen, champagnen, färgerna och – inte minst – hästarna. Det finns flera anledningar till att just du ska besöka en galoppbana i sommar. Amie Karlsson från Svensk Galopp lovar dig en upplevelse utöver det vanliga!

– Det är häftigt att se hästarna springa i full galopp sida vid sida. Ljudet från hovarna, hästarnas andhämtning, publikens förväntningar, stämningen… Det är svårt att beskriva, det måste upplevas, säger Amie Karlsson, kommunikationsansvarig hos Svensk Galopp med en gedigen bakgrund inom sporten.
I hästkapplöpning tävlar män och kvinnor på lika villkor och i Sverige finns det ungefär lika många manliga som kvinnliga utövare. Det gäller bland både jockeys och tränare.
Medelhastigheten i ett galopplopp är 50–60 kilometer per timme, ibland ännu snabbare. Det tar bara ett par galoppsprång för hästarna att gå från startmomentets stillastående upp till full fart och det gäller att hänga med i svängarna.
– Ja, det går fort och det är det som är en stor del av tjusningen, konstaterar Amie, och det hörs att hon verkligen älskar sin sport.
    
Färgerna spelar roll
Men galoppsporten är inte bara snabb, den är färgglad också. Faktiskt betydligt mer färgsprakande än de flesta – alla? – andra hästsporter. I galoppen har alla hästägare en egen färgkombination. Vid tävlingar bär ryttaren alltid en tävlingsdress med hästägarens färger. Det sätter inte bara färg på sporten utan gör också att det blir enkelt för publiken att följa favorithästen under loppet.  
Galopp handlar dock inte bara om full fart från start till mål. Det är en taktisk sport där det gäller för jockeyn att hitta rätt position i loppet och att spara på hästens krafter, så att de inte tar slut innan målgång. Och det är här agnarna skiljs från vetet enligt Amie:
– Är du en riktigt bra jockey är du expert på tempobedömning och kan hålla ett jämnt tempo i hela loppet. Skulle det vara första gången du ska rida hästen är det upp till tränaren att förmedla vad som fungerar bäst för just den här individen; ska den gå i front eller kanske avvakta bakom ledaren? Är hästen bäst i spurten eller bör den hålla sig där framme från början? Här snackar vi taktik på hög nivå!
 
Ett team bakom varje häst
Utöver jockey och tränare finns det naturligtvis många fler personer i teamet runt hästen. Hästarna tas oerhört väl om hand av allt från uppfödare och hästägare till arbetsryttare och hästskötare. Självklart är också veterinär, hovslagare, kiropraktor, massör och tandläkare viktiga nyckelpersoner i kretsen kring en galopphäst.
– Det sammantagna resultatet av allas jobb får man när hästen kommer till start. I loppet får man ett kvitto på sitt hårda arbete.
Amie nämner även vikten av ett väl preparerat underlag, som ska vara så skonsamt som möjligt för hästarna:
– De flesta löpen i Sverige rids på dirttrack, vilket framför allt består av sand. På sommarhalvåret rider vi ofta på gräs. Att preparera en galoppbana är ingenting som görs i en handvändning. Det är många, väldigt många, timmars jobb mellan varje tävlingsdag för att få banorna i perfekt skick.
  

Galoppsport är verkligen ett lagarbete. Foto: Wolfram Meyer
  
Får inte störa andra ekipage
Det är lätt att tro att den som kommer först i mål alltid är den som vinner. Men icke. Den lokala galoppdomstolen på varje galoppbana analyserar loppet och kan diskvalificera ekipage som av en eller annan anledning har stört andra under loppets gång.
– Det är väldigt ovanligt, men det händer. Galoppdomstolen har en viktig roll för att se till att loppen rids så säkert som möjligt. Vid årets Kentucky Derby, ett av USA:s största sportevenemang, blev vinnaren diskvalificerad för att ha stört andra under loppets gång. Det blev stor dramatik eftersom det var första gången under derbyts historia detta hände, berättar Amie.
  
Flera hästfester under sommaren
Vill du uppleva riktig flärd och fest ska du besöka något av de större galoppevenemangen i sommar – exempelvis Nationaldagsgaloppen på Gärdet i Stockholm den 6 juni, Svenskt Grand National på Strömsholm den 15 juni, Super Sunday den 16 juni eller Women Jockeys' World Cup den 30 juni, båda på Bro Park.
På Jägersro är det Pramms Memorial den 19 maj och Svenskt Derby den 14 juli. Göteborgs Stora Pris går den 18 augusti eller varför inte besöka den populära familjedagen på Göteborgs  Galopp den 2 juni?

Om Svensk Galopp
Svensk Galopp är organisationen som förvaltar och utvecklar galoppsporten i Sverige. Galopp i Sverige bedrivs regelbundet på Bro Park i Upplands-Bro utanför Stockholm, på Jägersro Galopp i Malmö och på Göteborg Galopp. Under Nationaldagen varje år tävlas det dessutom på Gärdet i Stockholm, och några gånger per år arrangeras galopptävlingar i Strömsholm och Blommeröd.
  
Här hittar du de olika banornas evenemang och hemsidor:
www.svenskgalopp.se/bropark
www.svenskgalopp.se/jagersro
www.svenskgalopp.se/goteborg
www.svenskgalopp.se/stromsholm
www.nationaldagsgaloppen.se

Designa din egen tävlingsdress
Varje tävlingsdress med sin mönster- och färgkombination måste vara unik. Hästägaren designar själv och skickar in sitt förslag till Svensk Galopp som måste godkänna och registrera dressen.
Hur skulle din dress se ut? Testa här!