De hittade rätt blandning för ett perfekt ridunderlag

Företaget Expåra har över 20 års erfarenhet med ridunderlag och fibersand. Receptet på fibersanden har experimenterats fram och det man kan erbjuda idag är enastående och användes bland annat på EM 2017. Blandningen anses vara en av världens bästa att rida på enligt många toppryttare.

Företaget Expåra hjälper sina kunder både före och efter byggnationen när de ska anlägga sina ridbanor.
– Vi gör en helentreprenad om så önskas men vi kan också bara ge goda råd eller göra slutmontaget, berättar Berit Olthoff som driver Expåra.
Genom en ordentlig service med rådgivning före, under och efter entreprenaden ser Expåra till så att alla ryttare får precis vad de har önskat sig.
– Vi har anlagt ridbanor i över 20 år och gjort hundratals ridbanor Sverige runt. Det innebär också att vi varit med om det mesta och sett hur utvecklingen har gått till under de senaste åren. Vårt största projekt var EM i Göteborg då 36 000 kvadratmeter ridbana anlades, berättar Berit Olthoff.

Grand Cru Van de Rozenberg
EM i Göteborg, är Expåras största projekt hittills. Då anlades 36000 kvadratmeter ridbana.

"Vi följer upp våra anlagda banor"
Ridunderlag är företagets huvudsyssla men Expåra har också bland annat ridhusspeglar, ridhussargar, stallinredningar, ridhusharvar och skrittmaskiner. Om man ska tala om specialitet så handlar det mycket om rådgivning för enligt Berit är en ridbana inte klar bara för att den är nyanlagd och går att rida på.
– En ridbana lever och måste skötas: Fibersand, vatten, harv och skötsel är ett framgångskoncept, därför ger vi alltid våra kunder goda råd och service även efter anlagd bana. När banan väl är i bruk, vill vi gärna följa upp ridbanorna också just för att kunna utvecklas ännu bättre, berättar Berit.


Anlagda banor kontrolleras och servas, allt för att skapa nöjda kunder och ännu mer erfarenhet.

Bevattningssystemet sparar mycket vatten
Expåras underlag används såväl av toppryttare som föreningar och ridskolor, både inomhus och utomhus. Alla som är beredda att mocka sin ridbana kan dra stora fördelar av Expåras fibersand enligt Berit.
– De som har bytt till vårt underlag vittnar ofta om att de lägger mindre tid på banskötsel och bevattning, det blir färre skador på hästarna och de bjuder bättre på sig.
Det som blir väldigt effektivt och miljövänligt är en underbevattning i ridhuset eller på utebanan; ett droppsystem med matta och vattenrör som sparar in cirka 60 procent vattenåtgång. Systemet "Active Aqua" fungerar helt automatiskt och klarar även en hel vinter, berättar Berit.

Biancas hovar
Expåras underlag fungerar väldigt bra. Skadorna på hästarna är färre, säger de ryttare som testat.

Landslagsryttaren använder banan året runt
Landslagsryttaren Fredrik Jönsson som har sin bas i Flyinge har använt sig av Expåra sedan 2012.
– Vi tittade på lite olika blandningar till vårt underlag och när vi hittade detta, tillsammans med väldigt bra service och tillgänglighet, så slog vi till.
Han rider på sin ridbana året runt då han inte har något eget ridhus. Underlaget varieras för behov.
– Vill vi ha ett lite hårdare "tävlingsunderlag" så vattnar vi på ordentligt och däremellan spar vi in lite på vattnet för att det ska passa bättre till träning, förklarar Fredrik.
Förutom kvalitén på själva fibersanden så är Fredrik väldigt nöjd med servicen han får från Expåra.
– Det märks att de har ett brinnande intresse och jag får alltid väldigt bra rådgivning för hur banan ska skötas. Det är fantastiskt att vi har ett sådant företag tillgängligt i Sverige. 

Receptet på sandblandningen är hemligt
Berit Olthoff, som också grundade företaget, berättar själv att hon varit intresserad av ridunderlag sedan långt tillbaka. Hon arbetade själv i Tyskland först som ekonom och sedan som beridare för 25 år sedan och fick då med sig en hel del kunskap hem, vilket blev grunden för företaget.
– Idag exporterar vi dessutom tillbaka kunskap till Tyskland om ridunderlag. Sverige är faktiskt ett av de länder i världen som har bäst underlag. Vi har en perfekt sand här och sanden är så viktig, säger Berit.
Skötsel- och anläggningsråd delar Berit gärna med sig av till sina kunder men hur själva fiberblandningen är tillblandad blir lite hemligt.
– Det är precis som med Coca Cola, när man hittat det rätta receptet så ändrar man det inte.

 
Sverige har bra sand för att göra underlag, och på Expåra har man dessutom hittat den perfekta blandningen för ett välfungerande ridunderlag.

Är du nyfiken på vad Expåra gör, tips, trix och nyheter så följ dem på Instagram & Facebook: Expåra AB, @expara.abDetta är Expåra
Expåra AB grundades 1999 och är baserat strax utanför Laholm. Företaget drivs av Berit och Roland Olthoff. De är återförsäljare av bland annat ridunderlag, bevattning, Platz-Max-Harvar, Laake Stallinredning, Belmondo boxmattor, skrittmaskiner och solarier. Högt kvalitetstänk är genomgående för företaget och man är behjälplig med alltifrån projektering till genomförande och rådgivning gällande underhåll. Besök www.expara.se för mer information.