De satsar på att bygga hästvänliga stall

Hästar är visserligen skapta för att vandra fritt över stora ytor dygnet runt men oändliga hagar är för de flesta bara en dröm. Då gäller det att bygga hästvänliga stall och det är något som det franska företaget Cheval Liberté riktat in sig på.

På sommaren ska stallet – eller vindskyddet, skydda mot hetta och på den kallare årstiden ska det stå emot vind och rusk. Hästar har visserligen betydligt bättre motståndskraft mot kyla än människor men ett stall är ändå både ett behov och ett krav. Även om du väljer att ha ett oisolerat stall som håller samma temperatur som det är utomhus så hjälper en torr bädd, fodring och färskt vatten skydd mot vind.
– De senaste två till tre åren har vi märkt av att de flesta vill ha sina hästar hemma, på sin gård. Vi bygger massor med stall för fyra till sex hästar och ett stall i den storleken, inklusive sadelkammare, behöver inte bli så vansinnigt dyrt, runt 350 000 kronor, säger Andreas Casselbrant som driver Stallkompaniet, Cheval Libertés svenska återförsäljare.

Don efter person – även stall
Cheval Libertés åsikt är att hästar och ägare alla har olika personligheter och den hästhållning man väljer bör anpassas därefter. En lösning som passar för en häst behöver inte tvunget vara den bästa lösningen för en annan häst. Ägaren är den som bäst avgör vilka behov hästen har och på så vis kan man sedan utforma hästhållningen för att tillgodose behoven.
– Nu är det väldigt populärt att man sätter in en dörr istället för ett fönster till varje box – så hästarna själva kan gå ut och in och röra sig fritt. Vi har också vindskydd med foderstationer i, det blir väldigt trevligt för hästarna, säger Andreas Casselbrant.

Hästvänliga stall som är enkla att underhålla
Andreas och Stallkompaniets ambition är att bygga stall för hästar, inte för människor, men det finns helt klart lösningar för de hästägare som vill ha ett lättskött stall.
– För det första så har Cheval Liberté till exempel underhållsfritt trä på fronterna så att hästägaren slipper måla. Utomlands är det sedan länge vanligt med flexibel stallinredning så man kan flytta väggarna för att kunna mocka med en mindre maskin istället för att mocka för hand, de lösningarna har vi också, berättar Andreas.
Sammanfattningsvis kan man väl säga att det finns många olika lösningar men allt har sin utgångspunkt i vad just du och din häst har för behov. Vill du dessutom ha ett estetiskt snyggt stall bör du ta dig en kik på Cheval Libertés lösningar.
– Den franska designen tilltalar många, vi har utsmyckningar och klocktorn, ta en titt på vår hemsida, föreslår Andreas.