Drömmen om det bästa för hästen

Vi tror du älskar din häst så mycket att du vill göra allt för den. Det stora utbudet av foder och tillskott gör det svårt att välja och det är lätt att lockas av reklamens lovord. Här får du tips om hur du ska tänka runt tillskott och hur du förenklar och kanske till och med förbättrar din hästs måltider.

Börja med att beställa en komplett grovfoderanalys. Vad betyder all information? Ta gärna hjälp av en erfaren foderspecialist för att utläsa svaret (Exempelvis via www.saracen.se).
Många annonser berättar om vad du bör tillsätta i krubban för att det ska bli optimalt. Vi tycker det är viktigare att du inte skapar behov till din häst utifrån all reklam. Ibland lovar marknadsföring mer än den kan hålla.
Tillskott behöver inte genomgå samma studier och kontroller för att bevisa att de har effekt, som exempelvis ett läkemedel. Var kritisk, ifrågasätt om det finns några vetenskapliga studier gjorda. Det finns många designade burkar som lockar med drömmen om en bättre häst.

Så resonerar veterinärerna på Mälarens hästklinik


BALANCER – behövs inte mer i krubban

Hästens grundbehov är kvalitativa fibrer (hö och hösilage) med högt upptag i grovtarmen. Därutöver behövs rent vatten, som ska vara så rent att du själv vill dricka det och slutligen vitaminer och mineraler. Hur mycket grovfoder ska du ge? Riktvärdet är alltid minst 1 kg ts grovfoder/100 kg häst. Hästar är inte skapta för det arbete vi ber dem om så för att sätta muskler behövs protein (aminosyror) av bra kvalitet.
Saracen Horse Feeds (www.saracen.se) har utifrån detta tagit fram en BALANCER, den balanserar upp det som saknas i grovfodret utan att ge energi (kalorier). Alla har ett koncentrat av högkvalitativt protein, vitamin och mineral.

Förenkla med liten giva som ger full näring

Varför har Saracen tillfört protein i BALANCER? Räcker det inte med vitaminer och mineraler?
Hösilage innehåller oftast mycket protein. Protein är ett samlingsnamn för en mängd olika aminosyror. Så även om du tycker att din häst får i sig tillräckligt med protein via hösilaget när du fodrar rätt mängd så innehåller det inte optimalt av de essentiella (livsviktiga) aminosyrorna, främst då lysin och metionin. Lysin och metionin produceras inte i hästens kropp utan tillförs via proteinet.
Även om grovfodret ger mellan 35 och 60 g protein per kilo så är kvaliteten ganska låg, och mängden lysin i intaget blir inte optimalt även om hästen har fri tillgång. Hästar som enbart får grovfoder kommer fortfarande att se ganska fina ut på grund av det goda energiinnehållet men på lång sikt kan kvaliteten på pälsen, huden, hovarna och muskeltonusen påverkas.

Kvalitativt protein i fyra olika blandningar

När du väljer att tillföra BALANCER till foderstaten ger du protein av hög kvalitet. Du balanserar upp det som saknas i grovfodret utan att ge energi. Du förbättrar dessutom päls, hud, hovar och muskeltonusen på din häst.
Välj mellan fyra skräddarsydda blandningar med det lilla extra efter olika behov. Liten giva ger optimalt näringsintag. Du behöver bara 100 gram/100 kg häst/dag.

Världsledande forskning

Saracen Horse Feeds samarbetar med Kentucky Equine Research, KER (www.ker.com), som är ett världsledande internationellt forsknings- och konsultföretag specialiserat på hästars närings- och träningsfysiologi.
Kentucky Equine Research (KER) arbetar för både uppfödare och fodertillverkare och vill genom rådgivning och kunskapsspridning tillämpa forskningsrön för att få friska och högpresterande hästar. KER har varit konsult vid de sex senaste olympiska spelen och världsmästerskapen. Med forskning som grund och rekommendationer från veterinärer utformas produkterna med ett enda syfte: optimal hälsa för din häst.

Läs mer om referenser