Drömmer du om att köpa häst? Här får du viktiga tips kring kalkylen!

Som medryttare eller fodervärd är det inte ovanligt att drömmen om en egen häst så småningom börjar smyga sig på. Någon att skapa ett personligt band till – en vän för livet och en källa till stolthet och lycka. Att äga en häst är samtidigt en mycket kostsam historia som kräver ekonomiska uppoffringar. För den som funderar på att låna pengar till hästköpet finns det några saker som är väl värda att tänka på.

Hästägande och ekonomi är två saker som är starkt sammansvetsade. Hästens välmående hänger på att ägaren har den ekonomi som krävs, inte bara för att genomföra själva köpet utan också för att täcka alla omkostnader.
Det bästa sättet att finansiera ett hästköp är förstås att spara ihop till hela summan, men det är inte alltid som det är möjligt. I sådana fall kan det bli aktuellt att ansöka om ett privatlån för hästköp. Hos Privatlån.com jämför du kostnadsfritt privatlån från 40 av Sveriges största långivare.


    
Att tänka på när du lånar pengar till häst
 
Det är inte ovanligt att ryttare lånar till att köpa häst. Egentligen är det inte konstigare än att låna till en bil. Däremot finns det några väsentliga skillnader när det kommer till att låna pengar till en häst – saker som kan vara viktiga att ha koll på och fundera igenom innan köpet genomförs.
  
1. Kan din ekonomi bära kostnaderna för en egen häst?
För många hästägare är hästen den största enskilda utgiftsposten. Utöver fasta månadskostnader som stallhyra, skoning och träningar måste även mer sporadiska utgifter räknas med – som veterinärbesök och utrustning. Det är därför viktigt att ha en stabil inkomst som har utrymme för ränta och amortering, alla hästens omkostnader och eventuella extrautgifter.
  
2. Ett lån är ett stort åtagande – var säker på din sak
Ett lån är ett stort åtagande och innebär en kostnad som ska betalas varje månad. Det är därför extra viktigt att tänka igenom hästköpet så att du inte köper fel. Se till att köpa en häst som passar det du är ute efter – ska det vara en stor eller liten, gammal eller ung häst? Om du exempelvis vill ut och tävla om ett halvår är kanske inte en unghäst det du är ute efter.
  
3. Extra viktigt med hästförsäkring
När du tar ett privatlån fungerar hästen som din säkerhet för lånet. Den är din garanti för att kunna betala tillbaka pengarna om något skulle hända. Det är därför viktigt att teckna en hästförsäkring när du lånar till häst. På så sätt har du en livförsäkring som ger dig ersättning om hästen skulle dö och en försäkring för veterinärvård om hästen skulle bli sjuk.
  
4. Planera för lånet och hästköpet
Det är också viktigt att tänka igenom det praktiska med att låna pengar. Att få ett privatlån utbetalt tar vanligtvis ett par dagar, så se till att ansöka i tid så att du är redo när du väl har hittat din drömhäst. Det kan även vara bra att ansöka om mer än vad hästen kostar. Överskottet kan användas till ridutrustning eller för att täcka eventuella skador som kan uppkomma.

Läs mer och jämför långivare till hästköp hos Privatlån.com