Ellen Kivikari grundade Fodershop: "Jag älskar hästar och näringslära"

Hon har alltid älskat hästar. Veterinärutbildningen släppte hon men fascinerades av näringslära. Hon grundade fodershop.se, företaget som enligt henne själv kan allt om hur en häst bör äta och har ett erbjudande som är fantastiskt.

– Det började med att jag skaffade en egen häst för 23 år sedan. Vi visste inget alls om hästhållning då men hade fått medskicket att den skulle ha tio kilo hö om dagen och ett kilo havre per kroppskilo. Galet!, säger hon och skrattar.
Men kärleken till hästar hade hon ändå fått med modersmjölken eftersom morfar var en erkänt duktig ryttare och instruktör.
– Han var känd för att aldrig ge sig på hästen, utan snarare ryttaren. "Sluta sabotera för hästen", lär han ha instruerat sina elever, berättar Ellen.
– Morfar dog fyra dagar före OS 1952 då han skulle rida dressyren. Jag har alltid tänkt att jag skulle ta efter honom, säger Ellen som mycket riktigt är en duktig dressyrryttare.

Fodershopen som kom till av en händelse
Efter att ha läst på naturbruksskola och jobbat på flertalet välkända europeiska dressyrstall, klarat av ett antal kurser i både handelsrätt och nationalekonomi på universitet och dessutom under en tremånadersperiod hunnit rida till unga islänningar och sålt dem insåg Ellen att livet som hästägare gjorde att hon behövde ha en stabil inkomst.
Hon och maken Håkan jobbade delvis tillsammans men för att vidga vyerna jobbade Ellen också extra med att översätta etiketter på hästfoder åt ett företag i Finland.
Då insåg hon att foder för hästars välmående var väldigt intressant, och att hon egentligen redan hade gjort en del av jobbet i och med översättningarna av innehållsförteckningarna och faktiskt kunde ta sig an den svenska marknaden. Sagt och gjort: Fodershop.se startades.

Foderstaten skräddarsys efter både häst och människa
– Mitt liv är fullspäckat. I kombination med att jag är pedantisk med min egen häst har jag behövt hitta lösningar som är både funktionella och högkvalitativa. Så tror jag att många människor har det, säger Ellen.
När man sätter sin hästs foderstat anser hon att det är viktigt att ta hänsyn till grovfodret och dess innehåll. Utifrån det, men även utifrån sitt eget liv, rådande stallrutiner och inte minst hästens arbete och personlighet, hitta de foderblandningar och tillskott som matchar bäst.
– En ridskola till exempel kan kanske inte jobba med blött foder som bara ska stå max en timme medan man i ett mindre privatstall förmodligen har den möjligheten.
– Jag har testat mycket på min egen häst och just nu ger jag honom en kombination av foder som har fått honom att lägga i en växel till. Han spelar med öronen, galopperar till mig i hagen och är så arbetsvillig!, berättar hon. Dessutom, lägger hon till, glänser han som en kopparbytta i pälsen!


Lindha Doverud levererar foder och får chans att prata med kunder på plats.
 

Fria hemleveranser och proffsig rådgivning
Fodershop har över åttio olika produkter, allt från relativt enkla foderblandningar till tillskott för mycket specifika problem att lösa.
– Vi vill gärna bli inblandade i valet av foder!, säger Ellen som råder alla kunder att mejla information och grovfoderanalys, så att Ellen eller kollegan och tillika platschefen Lindha Doverud kan räkna och komma med olika förslag.
– Vi har fria hemleveranser inom en radie av cirka 10 mil. Men det är inte så superpetigt, vi är flexibla.
För de som bor längre bort skickas fodret med DHL och kan hämtas hos ombud.
– Många av våra kunder är väldigt positiva till det, ombuden stänger ju senare än vanliga butiker!
Ellen Kivikari poängterar att det är enkelt att beställa och bekvämt att betala med kort eller Klarna.
– Dessutom är vi snabba med våra leveranser!

Fotnot: Fodershop ligger i Arboga i Västmanland.