Engagerade återförsäljare matchar modernt hästfoder med dagens behov

Gert och Kerstin Henriksson driver butiken Naturnära. De är sedan många år återförsäljare till Svenska Foder. När förändringen av Hipposortimentet ägde rum i fjol kunde Gert guida kunderna till rätt val tack vare djup kunskap och lång erfarenhet.

Butiken som är en Djur & Natur-franchise, ligger i Göteborg på Utängarna. Den har drivits sedan 2001 och firar alltså snart 20-årsjubileum. Den är en av de cirka 300 återförsäljare som Svenska Foder samarbetar med.
– Vi bytte lokal i somras, från Backaplan till Tuve, berättar Gert. Det har gått bra, vi har jobbat upp en trogen skara mänskor som handlar hos oss. Och de har hittat till oss, även i de nya lokalerna.

Tillför protein till hästen
Gert jobbade på Svenska Foder under 10 år fram till att han tog steget in i butiksvärlden 2001. Han var med nästan från start då Svenska Foder började med sin lansering av varumärket Hippo. Det var ungefär då utvecklingen av Hippo Protein Alfa skedde.
– Vi resonerade egentligen på samma sätt då som man gör idag, berättar Gert Henriksson. Ofta saknas protein i grovfodret. Ju senare skördat grovfodret är, desto mindre protein kommer hästen till del. Då hjälper man till att hålla en stabilitet i utfodringen, genom att utfodra med ett färdigfoder med högt proteininnehåll – samtidigt som man är säker på att hästen får alla de näringsämnen den behöver för att må och prestera bra, berättar Gert.
– Därför försöker jag också påminna de hästägare som kommer in här att ta analys på sitt grovfoder. Det är A och O, fortsätter Gert. 


Gert har drivit butiken Naturnära sedan 2001. Hans erfarenhet och kunskap räcker långt när det gäller att rådge hästägare om foder. 

Mindre stärkelse möter avelsarbetet
Något som tillkommit i dagens diskussioner i relation till hästens utfodring och hälsa är att begränsa andelen stärkelse, menar Gert.
– Hästaveln har tagit stora kliv framåt. Det innebär att man redan har hästar som är framåt och aktiva. Ger man då stärkelse till dessa tenderar de att bli allt för heta och en del hästar mår heller inte bra fysiskt av för mycket stärkelse. Dessutom står hästarna ofta i mindre hagar och får därför mindre motion jämfört med tidigare. Men det där är såklart olika, beroende på hur hårt man tränar sina hästar.
Svenska Foder har arbetat mycket med att hålla nere stärkelsemängderna i sina foder. Ett bra exempel på det är Hippo LowCarb. Foderfamiljen innehåller två färdigfoder med medelhög energinivå, varav det ena är en strukturrik müsli. Det tredje fodret är ett högenergifoder. Alla innehåller minimalt med stärkelse.
– Det är många som vill undvika höga stärkelsegivor idag av olika anledningar, säger Erika Nyström, Produktchef för häst i Svenska Foder.
Det kan vara så att man vill gynna mage- och tarmhälsan hos stressade eller äldre hästar.Heta hästar behöver inte havre
Eftersom det inte ingår någon havrekärna i Hippo LowCarb är fodret bra till hästar som tenderar att bli heta. Mängden snabba kolhydrater är begränsad i Hippo LowCarb och därför är andelen stärkelse väldigt låg.
– Istället har vi satt till skonsamma energiråvaror i fodret som till exempel betfiber, fortsätter hon. Och för att ytterligare gynna mage- och tarmhälsan har vi valt att tillsätta en väldokumenterad levande jästkultur med mycket goda försöksresultat på just häst. Actisaf som jästkulturen heter har visat sig förbättra både grovfoderutnyttjandet och prestationen.

Modernt foder för dagens behov
Butiken Naturnära arbetar nära sina kunder, och har idag en trogen skara som återkommer.
– Vi har en god dialog med våra kunder, och de har stort förtroende för oss. Vi gillar att kommunicera öppet med våra besökare, för att enkelt kunna möta deras behov. Men vi informerar också om vad som skiljer våra produkter åt. Jag tycker ju om när våra produkter produceras i vår närmiljö, så det brukar jag påminna dem om, säger Gert.
– Men förtroendet för det svensktillverkade Hippo är stort hos kunderna. De som valt Hippo vill ogärna byta. Det är ett modernt foder som möter dagens behov. De uppskattar bredden i sortimentet, och den noggranna sammansättningen. Dessutom ser de att hästarna mår bra av produkten. Det är det viktigaste.

Säckdesign och storleken är inbjudande
Gert gillar även förändringen av säckarnas design.
– Det känns som en lyckad uppfräschning, tycker jag. Det ska vara enkelt att välja rätt foder till sin häst, därför är den färgkategorisering och de symboler som visar viktiga beståndsdelar en bra sak för kunderna. De kan lätt få en bild av vilket foder de bör välja, med tanke på sina analyser av grovfodret.
Även förändringen av vikten, på några av säckarna, till 15 kg är positiv sak för Gerts verksamhet.
Våra kunder är ofta mammor till söner och döttrar som rider. Många av dem har inga problem att bära en 20 eller 25 kgs säck, men några ger sig inte på det. Då hjälper vi dem självklart med detta.  Är det emellertid en 15 kg säck, tar de allra flesta den själv. Och då sparar vi oss som jobbar här.
– Ja, och jag blir ju inte yngre, skrattar Gert som är 65 år fyllda.


Gert fortsätter att jobba i butik och säger att det är en glädje att varje dag få serva sina kunder.

Sociala medier? Här hittar du Hippos Instagram och Facebook!