Equibit.se – webbutiken som hjälper dig hitta rätt i bettdjungeln

Att hitta ett bett som både hästen och ryttaren trivs med är ibland lättare sagt än gjort. Equibit är webbshoppen som erbjuder mer än bara utrustning och lanserar nu en ny typ av onlinebaserad bettrådgivning som ska guida dig rätt i bettdjungeln. 

Ingen häst är skapt med plats för ett bett i munnen och därför är det viktigt att man väljer ett bett som är väl tillpassat och inte ger några skador. Idén till en onlinebaserad bettrådgivningstjänst föddes då Matilda Evertsson, som driver Rätt Bett AB, ofta upptäckte bettrelaterade problem i samband med att hon genomför bettkontroller av hästar. Matilda har lång utbildning och erfarenhet inom ämnet och har varit verksam under många år.
– Jag började se ett stort behov hos hästägarna att få hjälp med att hitta rätt bett. Alla bett har olika funktioner och att hitta ett som hästen trivs med är lika svårt som att hitta en sadel som passar. Vi vill få ägare att förstå och reflektera över varför man använder det bettet man gör. Ibland känns det som om man använder första bästa bett man har i sadelkammaren utan att egentligen veta hur det faktiskt påverkar, förklarar hon.

Tjänsten går till så att man kan delta i ett bettquiz inne i webbshopen där man svarar på olika bettrelaterade frågor. I formuläret kan man komplettera med ytterligare information eller önskemål samt även ladda upp en film på hästen. Allt för att en av Equibits konsulter ska kunna göra en så bra bedömning som möjligt av hästen. Man får sedan tillbaka ett personligt svar med olika  rekommendationer på vad för bett från webbshopen som skulle kunna passa just den hästen. Konsulterna som är kopplade till tjänsten har en gedigen hästbakgrund med lång erfarenhet av bettrådgivning och mycket studier om hästens anatomi.

Förutom bettrådgivning erbjuder även Equibit.se produkter från välkända varumärken såsom Ego7, Mountain Horse och Lippo samt mängder av märken inom bett.
– Vi kommer bland annat att erbjuda bett från Fager, Beris, Stübben och Bombers. Tanken med webbshopen är att kunden dels ska få användbar rådgivning av erfarna konsulter inom bett samtidigt som man kan köpa utrustning till både sig själv och sin häst. Vi eftersträvar ett helhetskoncept, även om bettfrågan är något vi brinner extra för, säger Matilda.

Så går rådgivningen till
Niklas Haking är en av Equibits profilryttare och är den första som fått prova tjänsten. Han är hoppryttaren och A-tränaren i hoppning och har lång erfarenhet av hästar och dess träning. Han har bland annat tävlat i världscupen, deltagit på nationshoppningar och har flera placeringar upp till 1.50-nivå. Han är också en eftertraktad tränare med många träningsgrupper varje vecka. 

Niclas är positivt inställd till den onlinebaserade bettjänsten då han ofta ser bettrelaterade problem på sina träningar.
– Jag tror framförallt att det är en efterfrågad tjänst. Jag ser ofta elever som rider med fel bett. Och det kan vara allt ifrån att betten är för stora, för små eller att de är helt fel modell på bett för den hästen. Många ryttare har en tendens att betsla upp hästarna för mycket vilket jag tycker kan vara negativt då hästen bland annat tappar sitt driv och framåtbjudning. Jag tror många behöver hjälp att hitta rätt modell som just den hästen trivs på istället för att betsla upp hästen. 


Niclas Haking inspekterar ett av de nya betten. 

Case 1: Häst som inte tar jämnt stöd på bettet
Den första av Niclas hästar är nio år gammal och är en lågrest modell som kan bli tung och hängig på bettet. Hästen tar inte ett jämnt stöd på bettet och är svår att få en jämn kontakt till handen. Den upplevs ofta ojämn och är svår att forma och böja. Den är allmänt ganska lat och bekväm men vid hoppning kan den bli stark och het. Sen tidigare gillar den inte raka bett men har känts helt okej på bett med tungfrihet.

Equibit rekommenderar:
"Niclas fick testa ett tvådelat sötmalmsbett med låsning och parerstänger från Fager. Detta bett valdes då låsningen ger ett lugn till en häst som har svårt att lita på bettet att söka ett ärligt stöd och få en jämnare kontakt. Vi valde också att ha parerstänger då Niclas beskriver hästen som ojämn och svår att forma och böja. Låsningen gör också att bettet inte kan få "nötknäckareffekt" vilket många hästar är känsliga för. Mundelen valde vi att ha som tvådelad då hästen har en tendens att bli tung och låg. Tvådelade bett sätter mer tryck på hästens laner vilket inbjuder hästen att höja huvudet. Bettet har lösa ringar vilket ger en något mer fördröjning av tygeltaget vilket är en fördel om man har en häst som gärna hänger sig fast i bettet. Sötmalm ger ett ökat sug och höjer acceptansen. Den blå sötmalmen kommer sakta att oxidera och färgen blir grå/brun med tiden. Desto mer den oxiderar desto mer smak utsöndras och tack vare den söta smaken höjs acceptansen hos de flesta hästar."

Niclas utlåtande:
– Jag upplevde att hästen accepterade bettet mycket bra. Hjälperna får mer effekt och hästen tar ett mer jämnt stöd. Jag tycker mycket om bettet med parerstänger då detta ramar in hästen och ger stabilitet åt mundelen samt hjälper till att förtydliga tygeltaget. Sen skyddar de ju även mungiporna från nyp. Hästen gillade verkligen detta bettet.


Nöjd häst och ryttare efter bettprovningen. 

Case 2: Känslig häst som lätt hamnar bakom lod
Niclas andra häst är också nio år gammal och har en tendens att dra tag i tyglarna. Den knäpper gärna av och hamnar lätt bakom lod. Kan slå med huvudet vid kontakt i tygeln och kan dessutom bli ganska stark. Hästen är av och på i kontakten och är svår att få ett ärligt stöd i handen. Hästen är i modellen varken hög eller låg utan känns mer rak och styv att rida. Den är väldigt känslig och kan ibland reagera med att bli introvert, få panik och sticka. Har sedan tidigare testat rakt bett vilket den inte gillar. 

Equibit rekommenderar:
"Till den andra hästen fick Niclas testa ett tredelat sötmalmsbett med låsning och vingar. Detta eftersom Niclas beskriver hästen som väldigt känslig, har en tendens att slå med huvudet och överreagerar på bettet samtidigt som den lätt knäpper av och hamnar bakom lod. Låsningen på denna modellen gör att bettet får en begränsad flexibilitet och den rundade mittdelen formar sig i munnen. Detta ger ett lugn till en häst som har svårt att lita på bettet och söka ett ärligt stöd. Bettet främjar en stadigare form med mer stöd. Tredelade bett sätter mer tryck på tungan vilket inbjuder hästen till att sänka huvudet. Detta bett har även vingar vilket skyddar hästens kindtänder att bli klämda av ringarna från bettet. Ringarna ger stabilitet när de låser sig samt en flexibel känsla när ringarna inte låser sig. Så när hästen tar stöd på bettet ger ringarnas låsning en stabilitet vilket hästar som har svårt att ta stöd ofta gillar."

Niclas utlåtande:
– Detta bettet blev super till den hästen. Han blev inte alls lika stark och styv vid hoppning och jag fick en jämnare kontakt. Superkul!

I samband med lanseringen kommer Equibit att anordna en hel del tävlingar med fina produkter på deras facebook-sida och instagram. De kommer även att ha en "julkalender" med riktigt fina erbjudanden varje dag fram ända till jul.