Faror lurar bakom övervikt hos häst

Lider din häst av övervikt? Är du redo att göra någonting åt det? Ingen hästägare har för avsikt att hästen ska bli fet men om det händer är det dags att ta tag i saken, eftersom övervikt kan leda till följdsjukdomar. Elianne Veenvliets häst gick ner i vikt på ett sunt sätt, här berättar hon hur hon gjorde.

Fetma och övervikt hos hästar har blivit ett allt vanligare välfärdsproblem och med övervikt ökar risken för följdsjukdomar såsom insulinresistens, fång och skador på hästens leder och senor.
Det är viktigt att man regelbundet tittar och känner över sin häst för att bedöma om den är i lämplig vikt eller om den börjar bli överviktig. Det är lätt att stirra sig blind på hästens vikt men det är nästan viktigare att göra en hullbedömning för att fastställa hur mycket hästen behöver minska i vikt.
Att banta sin häst innebär inte endast ett minskat matintag. Hästen behöver fortfarande få i sig den näring som behövs och må bra under viktminskningen, det är exempelvis viktigt att hästen får i sig ett underskott av energi men en fortsatt tillförsel av högkvalitativt protein för att undvika att musklerna förtvinas. Dessutom behövs en förändring i hästens livsstil för att kunna gå ner i vikt och sedan bibehålla den hälsosamma vikten.

Pavo har därför tagit fram Pavo InShape-programmet som är ett helhetskoncept för att kunna hjälpa din häst att gå ner i vikt. Programmet ger hästägaren riktlinjer för att kunna ta hand om sin fyrbenta vän på rätt sätt och hjälper dig bland annat att göra vikt- och hullbedömning samt att sätta igång träning för din häst och hur du ska tänka kring utfodring.
Programmet är uppbyggt kring tre delar:
* Hantering/hästhållning (på vilket sätt vi tar hand om hästen).
* Utfodring.
* Träning.

Genomförde studier
Den holländska veterinären och nutritionisten Veerle Vandendriessche, med titeln Diplomate of the European College of Veterinary and Comparative Nutrition (ECVCN), står bakom programmet. Hon har lång erfarenhet av ämnet och vet mycket väl vilka problem som hästägarna kan ställas inför.
– Med studierna ville vi få veta vilka effekterna av ett hälsosamt viktminskningsprogram blev på de deltagande hästarnas allmänna hälsa, samt vilket resultat det gav på glukosmetabolismen. En stor del av de studier som gjordes ämnade även att undersöka vilken typ av träning som rekommenderas varje vecka för att uppnå en sund viktminskning, säger Veerle.
Man ville även undersöka hur hästarna reagerade på den proteinrika müsli, Pavo InShape, som ingår i programmet. Pavo InShape är spannmålsfri och låg på energi, men har ett högt proteininnehåll och ett högt innehåll av metionin som ökar förbränning av fett.
Två studier genomfördes, varav den ena fokuserade på sambandet mellan fetma och insulinreglering hos hästarna. Den andra studien ämnade att undersöka hur de överviktiga hästarna på bästa sätt kunde öka sin viktminskning.

Framgångsrikt koncept för Eliannes häst
En av de som har testat programmet är holländska Elianne Veenvliet och hennes häst Roosje.
– Hon har just fyllt 17 år och är min bästa vän sedan 13 år tillbaka. Jag och min medryttare rider ut för det mesta och tränar lite hoppning då och då, berättar Elianne.
Efter ett år av minskad träning och motion, på grund av flera skador, gick Roosje snabbt upp i vikt. Då blev Elianne tipsad om Pavo InShape-programmet av en vän.
Hästen behövde gå ner i vikt och bli mer uthållig, så Elianne började med att rida lätta ridpass med fokus på grunderna. Med hjälp av en app kunde hon hålla koll på hur långt hon hade ridit och på vilken tid, vilket gjorde det möjligt för henne att följa deras utveckling.
Dessutom gjordes förändringar i foderstaten för att kunna kontrollera Roosjes dagliga matintag.
– Min erfarenhet av programmet har varit väldigt positiv. Det hjälpte mig att bli mer medveten om vad vi behövde göra. Vi fick koll på mängden träning som Roosje behövde och hur matintaget skulle se ut. Det gjorde att vi tydligt kunde se framstegen, säger Elianne.


Roosje våren 2019 innan Pavo In Shape-programmet genomfördes. Foto: Privat. 


Roosje vintern 2019. Foto: Privat. 


Roosje i dag, våren 2020, efter genomfört Pavo InShape-program. Foto: Privat. 

"Kräver tid och tålamod"
Elianne upplever resultatet av programmet som mycket positivt för Roosje – både fysiskt och psykiskt.
– Nu är hon i god form och är mycket piggare i allmänhet. Dessutom har hennes hovar blivit bättre.
Den största skillnaden är hur hästen rör sig nu jämfört med tidigare.
– Hon är mycket mer uthållig nu och njuter av längre ridturer. Dessutom är det en tydlig skillnad på hennes utseende och allmänna uppsyn, säger Elianne.
Viktminskningen behöver ske på ett hälsosamt vis och det är viktigt att ägaren tänker på att göra förändringar i hästens livsstil för att få den att bibehålla sin normala vikt. I Eliannes stall hjälps vännerna åt och peppar varandra.
– Vi håller koll på hur många kilometer vi har ridit samt utbyter tips om fodringsrutiner och matintag. Att låta hästen gå ner i vikt kräver tid och tålamod, så när man gör det tillsammans med andra hästägare kan man hjälpa och uppmuntra varandra, säger hon.

Friskare och gladare häst
Elianne uppmanar även hästägarna att ha realistiska förväntningar.
– Din häst kommer inte att gå ner speciellt mycket i vikt under en månads tid. För mig tog det minst tre till sex månader innan jag kunde se en tydlig skillnad. Ge din häst tid att vänja sig vid den nya träningen och matvanorna. Gör inte för stora förändringar för fort och lyssna på din häst, säger hon och fortsätter:
– Pavo InShape hjälper dig verkligen att bli medveten om hästens hälsotillstånd och gör det möjligt att uppnå dina mål för viktminskning. Jag tyckte verkligen om att se framstegen när det gällde hennes uthållighet och styrka. Den största fördelen med Pavo InShape-programmet är att du får en friskare och gladare häst!


Om Pavo InShape müsli
Foder och näringsintag är en av de tre viktiga grunderna i programmet. Genom att komplettera din foderstat med Pavo InShape-müsli kan du undvika att hästen tappar muskler under viktnedgången. I träningen behövs extra protein för att hjälpa musklerna att återhämta sig. Müslin har därför ett högt proteinvärde samtidigt som den innehåller både viktiga mineraler och vitaminer.

Pavo InShape kommer att lanseras i utvalda butiker inom kort.

Läs mer om Pavo InShape müsli här