Flyger världen runt för att anlägga ridbanor

Varför är ett bra ridunderlag viktigt? Här får du svaren från Henrik Lanner, Christoffer Andersson och Bart Manderveld. De båda svenska ryttarna förklarar också varför de valt att arbeta med det internationella företaget BM Service för att få ett perfekt underlag till sina ridbanor. 

Bart Manderveld har en enorm kunskap om sand – så pass att han blivit en av de absolut bästa i världen på att anlägga ridbanor. Hemligheten bakom framgångarna är ett gott förarbete och en ordentlig blandning. På så vis skapar han ridbanor som faller världens bästa ryttare i smaken.
När Christoffer Andersson, som driver Nydala Equestrian utanför Jönköping, var i Holland för att prova hästar blev han så imponerad av ridbanans underlag att han bestämde sig för att skaffa det samma själv. Underlaget visade sig komma från BM Service och vara noggrant selekterat av belgaren Bart Manderveld som lägger sin själ i att hitta rätt sorts sand för varje bana. Christoffer valde att arbeta med Bart eftersom han lyssnade noga efter Christoffers behov och fick bra konsultation genom projektet vilket gav ett toppresultat.
– Ett bra underlag ska gå att variera mellan mjukt och fastare och det ska vara hållbart för hästarna, berättar Christoffer Andersson som svar på frågan om varför ett underlag är så viktigt.

"Jag blir lyrisk av rätt blandning"
Bart Manderveld är son till en nationell belgisk hoppryttare men har inte ridit mycket själv. Han arbetade på ett grustag och en dag frågade en av hans fars vänner om hjälp med underlag till sin ridbana. Det blev den första ridbanan av många – idag har Bart anlagt ridbanor i över 15 länder, där ibland Marocko, Florida och Ryssland. I Sverige har han gjort närmare 40 banor.
– En kock blir lyrisk när han känner att han tillverkat den perfekta måltiden. För mig är det samma sak med ridbanor. Det handlar om att blanda den perfekta sanden med den perfekta fibern, förklarar Bart Manderveld.

Sanden avgör kvaliteten på banan
En riktigt bra ridbana har flera ingredienser enligt Bart. För det första så är förarbetet och uppbyggnaden av lagren - som inte syns i slutändan, minst lika viktigt som topplagret. Barts företag, BM Service, lägger stor vikt vid att preparera marken som ska vara under ridbanan.
– Som allting annat så behöver ridbanan en bra grund och då får man titta på hur omgivningen ser ut där banan ska ligga – det lokala klimatet, hur marken ser ut under och så vidare, förklarar Bart.
När själva topplagret ska på så tas hänsyn till hur och för vad banan ska användas till och anpassa mixen med fiber därefter.
– Fibern är bara finjusteringen, det är sanden som är det riktigt viktiga och där är jag petig. Många av mina leverantörer tycker att jag är lite jobbig men jag vet hur avgörande kvalitén är för sanden. Därför analyserar jag alltid själv för att försäkra mig om att den håller samma kvalitet överallt, berättar Bart.
Fibern kommer alltid från Belgien medan sanden hämtas från utvalda sandtag i den region där banan ska byggas.
– Men var i Sverige jag hämtar sanden till de svenska underlagen kan jag ju inte säga, jag har ett par utvalda platser, ler Bart.

Ett jämnt underlag är A och O
Det unika med BM Service är att sanden alltid blandas innan den läggs ut. Detta för att varje del av banan ska kännas likadan. Just jämnheten är något som uppskattas av Henrik Lannér, landslagsledare för juniorerna i hoppning och själv före detta landslagsryttare.
– Jag hatar ett ojämnt underlag. Det är så lätt att få en försiktig häst att tappa lusten och bli spänd genom att den halkar på en ojämn ridbana. Det är så onödigt, menar Henrik Lannér.

Nöjda kunder i Sverige
Henrik har haft sin bana från BM Service i 10-11 år. Två gånger har Bart Manderveld varit i skånska Löddeköpinge för att plana ut banan. Någon påfyllning av fiber och sand har däremot aldrig behövts.
– Banan har varit lika bra från dag ett som den är nu – och jag har inte lagt en krona på den sedan jag anlade den, berättar Henrik Lannér.
För Bart Manderveld är det viktigaste att kunden långsiktigt blir nöjd med resultatet.  
– Och vad kunden behöver varierar väldigt mycket. Christoffer Andersson har både tävlingsverksamhet och träningar på sin bana, då måste det gå att variera. Henrik tränar topphästar för hoppning på sin, det kräver en annan variant, förklarar Bart.
I framtiden hoppas han få arbeta mer med svenska kunder och deras ridbanor.
– Jag trivs verkligen med att jobba i Sverige. Ni har kunniga människor och ni vet vad ni vill ha. Vår gemensamma kärlek för hästar har vi gemensamt och genom att kombinera vår kunskap om sand och ryttarnas idé om vad de vill ha för underlag gör att vi kan skapa produkter som ger hästarna förtroende att prestera på högsta nivå.


 
logo-bm