Foderbloggen september: Så funkar pälsbytet

Vid denna årstid brukar vi rådgivare ha fullt upp med att beräkna lämpliga foderstater till hästägare runt om i landet, i år är inget undantag. Frågor kring foder och grovfoderanalyser strömmar in till oss, vilket vi tycker är fantastiskt roligt! Ett ämne vi får mycket frågor om nu på hösten är pälsbyte. Så därför kommer detta blogginlägg från St Hippolyt Sverige att fokusera på just det.

Vad har pälsen för uppgift hos hästen?
Pälsens främsta uppgift är att hjälpa hästen att hålla en bra kroppstemperatur, både att skydda mot kyla och mot värme. Den är också ett skydd mot annan yttre påverkan.
    
Vad är egentligen pälsen uppbyggd av?
För att kunna gå in på själva pälsbytet behöver vi reda ut vad pälsen egentligen är för något och hur den är uppbyggd. Hästens hår består till största del av protein och det specifika proteinet heter kreatin. Ungefär en fjärdedel av det protein vi beräknar för att täcka hästens proteinbehov går åt för att producera pälsen hos hästen.
Varje hårstrå består av tre delar; medulla, cortex och kutikula. Det innersta lagret, medulla, består av många celler som ligger tätt intill varandra. Cortex, som är det andra lagret, består av 85 procent kreatin men innehåller också vatten, fett, mineraler och pelanin (pigment). Cortex ansvarar för hårets konsistens, färg och styrka. Det yttersta lagret, kutikula, är färglöst och tunt. Detta yttersta lager ger en skyddande yttre beläggning för cortex och har stor betydelse för hårets kvalitet och utseende.


Vad påverkar hästens pälsbyte?
Pälsbytet påbörjas ofta i augusti och sträcker sig till november, beroende på hästens pälskvalitet. Tiden för pälsfällning kan variera beroende på hästens ras, hälsotillstånd, ålder och inte minst utfodring. Äldre hästar kan av olika skäl ha svårare att fälla och sätta ny päls, bland annat på grund av hormonella störningar. Den största påverkan på pälsbytet är dock antalet ljustimmar per dygn (och inte temperaturen som många tror!).
Under sensommaren, vanligtvis i mitten av augusti, när ljustimmarna blir färre uppfattar ljusreceptorerna i hästens ögon dessa förändringar i dagslängden. Då påverkas hästens hormonproduktion, framförallt produktionen av hormonet melatonin. Melatoninproduktionen ökar när dagarna blir kortare och en ökad produktion av melatonin påverkar hårtillväxten och pälssättningen. Här samarbetar ljusreceptorerna i hästens ögon, som uppfattar en förkortad dagslängd, med epifysen (en körtel i hjärnan) som tar emot signalerna om färre ljustimmar och därmed ökar melatoninproduktionen.
En liknande process sker under vintermånaderna – hästarna börjar ju fälla sin päls redan i januari och februari då det oftast är som kallast. Pälsbytet sker alltså två gånger per år, jämfört med man och svans som byts ut mer sällan.
  
Är det nödvändigt att ge extra tillskott under pälsbyte?
En del av mikroorganismerna i grovtarmen producerar olika B-vitaminer som hästen tar upp. Det har forskats en del kring hur hästens behov av B-vitaminer tillfredsställs via produktionen i grovtarmen. Det beror både på hur mycket som produceras och hur stor andel av det som hästen tar upp.
Många tillför extra B-vitaminer med fodret för att "vara på den säkra sidan", detta är inte skadligt eftersom B-vitaminer är vattenlösliga och det som inte tas upp av hästen lämnar kroppen via urinen. Om man väljer att tillföra extra B-vitaminer är det en fördel om de är i naturlig form, till exempel från jäst eller malt. Det är sällan brist på B-vitaminer hos hästar om de har en väl fungerade tarmflora, vilket de flesta hästarna har. Detta är ofta tillräckligt för att klara ett pälsbyte.
Det finns inte mycket forskning i ämnet då pälskvalitet och pälsmängd är svårt att bedöma. Men i vårt dagliga arbete som rådgivare möter vi ofta hästägare som upplever att deras hästar känns trötta och ovilliga till arbete under pälsbytet.

Mineraler som har betydelse för pälsen
Mineraler och vitaminer spelar stor roll i den dagliga foderstaten, även i förhållande till hästens hårtillväxt och hårkvalitet. Det är inte helt ovanligt att våra hästar har brister vad gäller mineraler och vitaminer, eftersom en häst kan lagra mineraler är det därför bäst om det finns en reserv i hästens kropp som kan användas när det finns ett ökat behov. 
Framförallt spelar zink och koppar en viktig roll för pälsens färg och struktur. Zink och koppar påverkar några av de enzymer som bildar pigment i huden och håret. Vid brist på dessa mineraler kan päls och man blekna, framförallt under sommarmånaderna. På bruna och svarta hästar kan man och päls blekna till en roströd färg, medan fuxars hår oftast blir gulaktig vid brister.


Mi
crovital tillför mineraler och spårämnen i biologisk högupptaglig form för att utjämna brister.
  
En balanserad foderstat är A och O
Att ha en uträknad och balanserad foderstat – så att hästen får i sig tillräckligt med näring, protein och energi är viktigt för dess välmående. Om foderstaten har brister märks det ofta i samband med pälsbytet då hästar som inte får i sig tillräckligt med näring tenderar att bli trötta, hängiga och få sämre pälskvalitet. En foderstrategi eller foderplan rekommenderar vi alltid, oavsett när på året och oavsett vilken typ av häst du har.
    
Månadens visdomsord: Hästens insida speglar hästens utsida.
  
Njut av hösten!
//Olof och Charlotte


Performance Fiber High Protein är proteintillskottet som balanserar ett grovfoder med lågt proteininnehåll.