Fodra bort resfebern: "En stressad häst har inte ro att äta"

Hästar mår bäst av att ha samma rutiner var dag. Trots det har vi hästar som är på ständigt resande hov, som kommer till nya stall och platser varje vecka för både träning och tävling.

För tävlingshästen är det därför extra viktigt med en konsekvent utfordring för att undvika matsmältningsproblem och uttorkning, ofta med stora konsekvenser som följd.
– Det gäller både kraftfoder och grovfoder och att man även har koll på tillskott som till exempel salt och elektrolyter. Varje häst har dessutom individuella faktorer som man behöver ta hänsyn till – som kroppsvikt, hull, aktuell disciplin och miljöfaktorer. Även ryttarens önskemål spelar naturligtvis in, menar Pia Prahl på foderföretaget Saracen Horse Feeds.
 
När hästen reser utsätts den för stress
Alla individer påverkas olika av att resa. Somliga tar det med ro medan andra blir extremt upphetsade och stressade. Vid korta turer märker du oftast inget på hästen, men vid längre och mer frekventa resor kan det bli mer påtagligt.
– En av de absolut vanligaste reaktionerna är viktminskning. Viktminskningen beror på minskat foderintag, en stressad häst har inte ro att äta, och ökad hjärtfrekvens. Hästen förlorar dessutom energi av att stå och aktivt balansera under resans gång, säger Pia.
Även obalans vad gäller vätska och elektrolyter är en anledning till viktförlust, särskilt om hästen får diarré under resan. Forskning visar att hästen förlorar 0,9–2,2 kilo av kroppsvikten för varje timme den reser och det tar tre till fem dagar för en häst att återfå den förlorade vikten. Vätskeobalans kan också leda till kolik.
 
Börja redan på hemmaplan
Reseförberedelserna börjar redan på hemmaplan och i god tid. De hästar som inte vill dricka främmande vatten lär du att dricka smaksatt vatten, använd till exempel äppeljuice. Alternativet är att ta med vatten hemifrån.
Vet du vid vilken vikt din häst presterar bäst vad avser fitness, återhämtning och uthållighet? Använd ett viktmåttband var fjortonde dag, eller en riktig våg om du har tillgång till det.
Din hästs foderstat ska baseras på ett bra och kvalitativt grovfoder. Gräs, hö och hösilage hjälper inte bara till att hålla igång hästens mage och tarm, utan stimulerar även salivproduktionen som är ett viktigt skydd mot magsår. Grovfoder binder vatten och elektrolyter, och skapar på så sätt en vattenreservoar i grovtarmen som hjälper till att förebygga uttorkning. Det är viktigt att hästen äter grovfoder som minst motsvarar 1–1,5 kilo torrsubstans per 100 kilo häst.
Det kraftfoder du fodrar med ska vara anpassat efter det arbete som hästen ska utföra. Väg och mät fodret så du vet att hästen får optimalt med vitaminer och mineraler för att hålla energicykeln igång och för att supporta immunsystemet etcetera.
– Ger du mindre givor än vad fodertillverkaren rekommenderar bör du toppa med en balancer, till exempel STAMM 30® BALANCER eller ESSENTIAL BALANCER som ger ett maximalt tillskott av proteiner, vitaminer och mineraler utan att öka antalet kalorier.
Ge också 5–15 gram salt per dag beroende på arbetsnivå och väder, alternativt se till att hästen alltid har tillgång till en saltsten.
  

Re-covery Mash från Saracen tillför fibrer, vatten och extra elektrolyter.
   
Foder på väg
Försök i så stor utsträckning som möjligt att ha samma foderrutiner på resa som du har hemma till vardags. Ska du iväg tidigt? Fodra i tid och låt hästen slippa äta sin frukost på en skakig transport.
Det är också viktigt att hästen har grovfoder att tugga på under resan. Blött grovfoder hjälper till att motverka uttorkning och hästen behöver inte heller andas in sporer och damm. Reser du långt behövs regelbundna vattenstopp, minst varannan timme.
De flesta hästar svettas när de reser. Därför är det viktigt att även erbjuda vatten med elektrolyter, till exempel RESTORE®SR som är helt sockerfri och bland annat innehåller klorider, kalium och magnesium samt minskar risken för uttorkning och muskelsvaghet. Erbjud även vatten utan elektrolyter.
Vill inte hästen dricka? Prova gärna med RE-COVERY MASH som tillför fibrer, vatten och extra elektrolyter och som dessutom stimulerar törsten!
 
Foder på tävling
Det är viktigt att hästen hela tiden har tillgång till vatten. Kontrollera att din häst inte slutar äta eller dricka, får ökad hjärtfrekvens eller kissar mindre än vanligt eller inte alls. Allt detta är tecken på uttorkning vilket omgående kräver hjälp från veterinär. Låt hästen äta lite gräs då och då eller låt den plocka i sitt hö.
Är du på en heldagstävling bör du undvika att ge kraftfoder närmare än fyra timmar innan prestation. Att låta hästen plocka i sitt hö eller att ge upp till 500 gram Alfa är helt okej och hjälper till att förebygga magsår. Du kan också ge uppblött Re-Covery Mash, speciellt framtaget för optimal återhämtning efter ansträngning och vid resa.
– Det här är en mash som är rik på "superfibrer", proteiner och elektrolyter och som kan ges när helst det behövs – utan att det stör hästens normala fodringsrutin, säger Pia Prahl.
 
Hem igen
Låt alltid hästen svalna och slappna av innan du lastar. Erbjud vatten, elektrolyter eller mash. Väl hemma igen är det bra om din häst får gå ut i hage eller paddock och röra på sig en stund innan den tas in och fodras. Rörelse hjälper inte bara hästen att slappna av i spända och trötta muskler, det hjälper även till att stimulera törst och aptit.
Glöm inte att kontrollera hästens vikt när ni kommer hem, så att du vet hur mycket energi och mikronäring den har förlorat och strategiskt kan ersätta detta.

Lite ledigt?
Ger du hästen lite semester? Minska då kraftfodergivan till minst hälften om du ger en spannmålsrik foderstat. Ger du ett fiberbaserat foder som SUPER FIBRE CUBES eller en BALANCER kan du fortsätta att ge som innan.

Vad är transportsjuka?
Transportsjuka, eller pleuropneumonia, kan drabba hästar under eller efter långa resor. Sjukdomen orsakas framförallt av stress och kan leda till en allvarlig lungsjukdom. Symtom på transportsjuka är hög feber, näsflöde och andningsproblem. Hästen slutar att äta och dricka, upplevs som smärtpåverkad och blir slö och hängig. Snabb behandling behövs. Trots att behandlingen ofta är mycket effektiv är det naturligtvis bättre att förebygga problemet.


Så här går det till när Re-covery Mash tillverkas och packas.

Läs mer om hästfoder på www.saracen.se