Föl med felaktig benställning – så mycket kan det kosta

När Fjallabjörk från Stenbjar föddes kunde hon inte resa sig, hennes ben var för veka på grund av en gravt felaktig benställning. Fölet fick spendera fem dygn på Strömsholms djursjukhus, något som kunde ha blivit en dyr historia om inte ägaren hade haft en foster- och fölförsäkring.

Stoet Röskva hade en normal dräktighet, även om ägaren Lena Bastman fick vänta två veckor extra innan fölet Fjallabjörk från Stenbjar äntligen kom i maj 2016. 
– Jag var ute och tittade till Röskva varje timme i hagen, men hon hann föla mellan gångerna. När fölet hade kommit så kunde hon inte resa sig, hon försökte men det gick inte. Hon trampade igenom hela kotan på båda frambenen.
Lena ringde distriktsveterinären, som kom och tittade på fölet. 
– Hon sa att det brukar rätta till sig och att vi skulle fortsätta att resa henne varje timme så att hon fick dia. Vi höll på hela dagen och natten, berättar Lena. 
 
Fick skenor på benen
Dagen efter kom familjens egen veterinär ut till gården. Även han sa samma sak, att sådana här problem brukar rätta till sig av sig självt. Men fölet hade svårt att dia.
– Nästa dag tyckte vi att hon var svagare så då åkte vi in till Strömsholm. De tog prover, satte dropp och gav henne plasma eftersom hon inte hade fått i sig tillräckligt med råmjölk. Sedan lindade de benen och satte på skenor så att hon skulle kunna börja stödja på sina ben. Hon var ganska tagen när vi lämnade henne på Strömsholm, vi trodde nog inte att hon skulle klara sig då.
  
Fem dygn på Strömsholm
Men så snart Fjallabjörk kom upp på benen och började dia blev det snabbt bättre. Hon fick stanna på Strömsholm i fem dygn – en kostsam vistelse där uppstallning, mediciner, undersökningar, material och annat kostade totalt drygt 78 000 kronor. Tack vare att Röskva hade Agria Future, en foster- och fölförsäkring, stannade Lenas kostnader på 15 566 kronor i självrisk.
– Jag tecknade försäkringen när Röskva var dräktig, det kostade väl runt 500 kronor så det var inte så dyrt. 
Idag är Fjallabjörk från Stenbjar en pigg treåring med normal benställning. 
– Utan försäkringen hade vi fått fundera på hur vi skulle ha gjort de där första dagarna, det hade varit svårt att ha råd med behandlingarna, konstaterar Lena.
  
Så här såg Fjallabjörk ut strax efter födseln:

Och när hon fick komma hem från djursjukhuset efter fem dygn: