Förverkliga drömmen om ett ljust ridhus

Vill du ha kvar kontakten med omgivningen och naturen utanför ditt ridhus? Då kan en perforerad "genomskinlig" stålplåt vara lösningen för dig. Oavsett om du ska bygga ett nytt ridhus eller renovera en äldre byggnad finns hålplåten i ett flertal färger och profiler hos Borga Plåt.

Ska man bygga nytt eller renovera sitt ridhus? Rent funktionellt ska varje ridhus möta grundkraven på storlek och att det finns öppningar för både djur, människor och maskinredskap. Utöver det kommer alla de individuella, praktiska behoven av utrymmen och ljusinsläpp. Det är här som lösningen med perforerad plåt som ljusinsläpp kommer in.
Tor Fjaestad, säljchef hallbyggnader på Borga, säger så här:
– När man som gårdsägare börjar planera sitt ridhus kan processen se lite olika ut beroende på vilken disciplin ridhuset ska användas till. Ska det vara isolerat eller oisolerat, var ska det ligga, markförhållanden, tilläggsytor, extra utrymme, bygglovsplikt, ljusinsläpp och så vidare.
– Vi ser ett ökat intresse för att använda en perforerad plåt som ljusinsläpp och ventilation istället för till exempel fönster och vindnät, avslutar Tor.


Den perforerade plåten är populär och finns i många utföranden. 

Ett ljust ridhus med känslan att vara ute i naturen 
När kontakten mellan Sylvia K Persson i Vinköl och Borga togs fanns en tydlig tanke på hur ridhuset skulle användas i hennes verksamhet och samtidigt passa in i gårdsbilden. Hennes verksamhet med psykologisk coachning drevs oftast utomhus och med hästarna som hennes medarbetare vilket kunde både bli blött och smutsigt. Önskemålet var därför en hall med utomhuskänsla men med tak över huvudet för skydd för både regn, vind och sol.


Sylvias ridhus ligger i Frösviken utanför Skara. Foto: Sylvia K Persson

"Jag känner glädje varje dag"
– Varje dag jag kommer in i hallen känner jag samma sak, glädje. Ja, det blev som jag tänkte. Den perforerade plåten gör hallen kraftfull, både stabil och obefintlig på samma gång, säger Sylvia K Persson.
– För att alla funktioner ska bli som man tänkt är det bra att se resultatet som på film inne i huvudet. Dörrarnas placering är ett exempel. Jag såg till att se mig själv gå runt och använda huset innan det var byggt. Det gjorde att jag kunde beskriva väl för säljaren vad jag ville ha och de kunde presentera olika lösningar.
– Hagarna runt omkring gör att arbetsplatsen är en del av hästarnas domäner. De lämnar inte sitt sammanhang. Coachning med häst sker mestadels genom samspel mellan människa och häst från marken. Ibland leder vi hästarna, men oftast är hästarna lösa. Frivillighet är viktig i verksamheten då människornas processer blir extremt starka när hästarna kommer människan till mötes. Feedbacken från hästarna ger då insikter som sitter för livet. Förändringen sker i ögonblicket och svåra saker blir enkla. Roligt är det också!, avslutar Sylvia.


Ridhuset smälter in i gårdsbilden med sin röda färg på plåten.

Renovera ditt ridhus med perforerad plåt som ljusinläpp
Magnus Öst, säljledare på plåt och byggtillbehör får många frågor på att sälja perforerad plåt till kunder så att den passar in i den befintliga gårdsbilden.
– Att sälja den perforerade plåten för ljusinsläpp där det tidigare varit en heltäckande vägg gör att kunden många gånger upplever att de fått en helt ny byggnad med nya användningsområden än tidigare.
– Vi har ett flertal färger att välja mellan, olika profiler och tänker hållbart med vår måttanpassade plåt för att minska spillet. Det gör det extra roligt att göra kunden hundra procent nöjd, avslutar Magnus.


Renovering av ett privat ridhus pågår. Bland annat tas en gammal, fast vägg bort...


...till förmån för perforerad plåt och ett bättre ljusinsläpp. Foto: Peter Junemark

Borga Plåt är både en plåttillverkare och hallbyggare.
Borga Plåt startades 1973. Sedan dess har företaget förverkligat drömmen för många ryttare med eget ridhus. Rådgivarna finns alltid på plats för att ge råd, information och svar på alla funderingar kring ridhus och stall för att slutresultatet ska bli det förväntade.
Produktionen finns i Skara. Här kallvalsar man plåt i en mängd olika profiler som dessutom måttkapas efter kundens önskemål. Med egen produktion, eget byggsystem, konstruktörer, projektledare och montageteam kan Borga erbjuda en unik helhet oavsett om man vill köpa plåt till sin byggnad eller en nyckelfärdig hallbyggnad. Allt enligt Borga Plåts ledord: Bygg bekymmersfritt!

Lyssna hur det låter inne i ridhuset när det blåser 

Vill du se fler ridhus? Här finns referenser från hela landet