Fredrik Johansson, jockeycoach: "Det är viktigt att vara vältränad – för hästens skull"

Han har ridit galopphästar sedan tioårsåldern, har vunnit de allra största loppen i Skandinavien och har tävlat framgångsrikt både i Tyskland och Hongkong. Idag är han Sveriges enda jockeycoach.

Kondition och styrka och – inte minst – teknik. Att vara jockey är enormt fysiskt krävande och så långt ifrån "att åka häst" som man rimligen kan komma. Det är lätt att tro att en jockey kör "leg-day" varje dag på gymmet, men så är inte fallet.
– Bål, mage, armar, rygg, ben… Du måste vara stark i precis hela kroppen men du vill inte ha för stora muskler. Starka? Ja. Stora? Nej. En större vadmuskel, lite mer på ryggen, några gram till på armarna… Det blir snabbt kilon och med vårt yrke handlar det oftare om behovet av att minska i vikt än att öka. Även om det bara handlar om något kilo eller två.
  
Fysik och balans går hand i hand
Fredrik Johansson bor i Malmö. En gång i veckan håller han träningar på Jägersro för allt från lärlingar och amatörryttare till professionella jockeys, arbetsryttare och ponnyryttare. Varannan vecka är han i Stockholm på Bro Park och lite då och då även i Göteborg på Göteborg Galopp, liksom i Norge.
– Vi kör tuffa gruppträningar med fokus på styrka, teknik och balans. Vi står ju upp under hela loppet och då går en god fysik och god balans hand i hand, menar Fredrik som också poängterar vikten av god kondition vilken uppnås genom cykling eller löpning, gärna i intervaller.
Det finns de som säger att det är i princip omöjligt att träna ridmuskler på annat sätt än att rida, oavsett disciplin. Men med Fredriks "markarbetesövningar" går det fint att skaffa sig träningsvärk på de rätta ställena – utan häst. Annars finns Plastic Wonder:
– Det är vår mekaniska plasthäst som springer lika fort som vilket fullblod som helst. Jättebra träning, skrattar Fredrik.
 

Silver Ocean och Fredrik Johansson vinner Tattersalls Nickes Minneslöpning 2013. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
  
Började med två bottennapp
Fredrik kommer från en jockeyfamilj och började rida som tioåring. Då var det inte bara ponnygalopp som gällde utan även trav och hoppning, men det var galoppen som lockade mest. Han red sitt första riktiga lopp som 15-åring där han kom sist:
– Jag startade ett lopp till och kom sist i det också så då lade jag av.
Efter två år lockades han tillbaka till sporten av en kompis och sedan dess har han varit fast. Vad är det som gör galoppsporten så speciell?
– Farten, spänningen och närheten till hästarna naturligtvis.
Fredrik är anställd av Svensk Galopp och som sådan agerar han inte bara fystränare utan även som individuell coach. Han ser helgens löp, analyserar och ger tips och personliga råd, ofta utifrån sin egen erfarenhet. Han har öga för det där lilla extra, var man skruva lite till.
Fredrik Johanssons meritlista är lång med vinster både i Sverige och utomlands – bland annat 14 derbyvinster i Skandinaven och fyra grupp 1-lopp i Tyskland inklusive två tyska derbyn, det vill säga på högsta elitnivå, som han är extra stolt över. År 2002 blev det dessutom lagvinst i Shergar Cup där ryttare från hela världen deltar.
– Shergar Cup är galoppens motsvarighet till golfens Ryder Cup, förklarar Fredrik som även varit jockey i Hongkong där han vann sitt första miljonlopp i mitten av nittiotalet.
  

Ägarparet Bo Tommy och Marit Nygård med hästen Bomar och Fredrik efter segern i Svenskt Derby 2012. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
    
Ett ansvar gentemot hästarna
Efter ett flertal skador och operationer har han dock, idag 48 år ung, tvingats lägga stövlarna på hyllan. Sista loppet reds 2014, men utan sin grundfysik och vältränade kropp hade det sista loppet kunnat inträffa långt tidigare:
– Är man vältränad klarar man inte bara eventuella skador bättre och kommer tillbaka fortare, man klarar även den psykiska stressen bättre.
Du mår helt enkelt bättre om du är i god fysisk form och tar smartare beslut.
– Man får inte glömma att vi är där för att hjälpa hästen och inte tvärtom. Det är för hästens skull som det är viktigt att vara vältränad, men man har också ett stort ansvar gentemot hästägare, tränare och spelare som alla på olika vis gör stora investeringar i sporten. Du måste kunna satsa hundra procent, varje gång. 
    

Josefins 13 träningstips
Josefin Landgren tränar regelbundet för Fredrik Johansson och han har varit en stor del i hennes framgångar. I den här videon berättar hon varför det är viktigt för jockeys att träna och delar med sig av 13 övningar hon och de andra ryttarna brukar göra på Fredriks träningar:

Om Svensk Galopp
Svensk Galopp är organisationen som förvaltar och utvecklar galoppsporten i Sverige.
Till Svensk Galopps hemsida
Svensk Galopp på Facebook