Glöm inte det viktiga vintervattnet i hagen: "Finns många bra alternativ"

Höst går mot vinter och många hästägare har redan konstaterat att vattenkaren i hagarna fryser, om inte alltid dagtid så ofta under natten. Att sparka hål på isskorpan är den vanligaste lösningen och förmodligen en av de enklare – åtminstone så länge inte karet är bottenfruset.

Sommartid, när det är varmt, är hästens vattenbehov som störst och att ha välfyllda vattenkar känns då helt självklart. Det betyder dock inte att man kan slarva med vattentillgången på vintern. Andreas Hofstedt, marknadsansvarig hos Ydre-Grinden förklarar:
– Vintertid rör sig hästarna mindre i hagen och de får förmodligen dessutom en större giva grovfoder för att de ska kunna hålla värmen. Att då inte samtidigt erbjuda tillräckligt med vatten kan vara ödesdigert eftersom risken för kolik ökar kraftigt.
 
Hästar har stort vätskebehov
Underhållsbehovet av vatten för en häst är cirka 5 liter per dag och 100 kilo kroppsvikt. Är hästen i arbete behöver den betydligt mer än så, minst det dubbla. En häst som väger 500 kilo behöver alltså minst 25 liter vatten om dagen.
– Då förstår man hur viktigt det är att se till att det finns friskt vatten ute i hagarna även när det är minusgrader och kallt, säger Andreas.
Men att hålla vattenkaren isfria under vinterperioden kan vara både tungt och tidsödande. Och för den som inte har möjlighet att fylla på vatten under dagen, för att hålla isen borta, är det dessutom oroligt när minusgraderna kryper neråt. Har vattnet frusit eller ej?
    
Värmebaljor finns i olika storlek
En elektriskt uppvärmd balja eller hink kan vara en lösning.
– Har man få hästar räcker värmebaljorna långt. De finns i flera olika storlekar, från värmehinken på 17 liter upp till vår stora värmebalja som rymmer hela 140 liter. Vår storsäljare är den balja som rymmer 65 liter
– Baljorna håller vattnet frostfritt. Man bör dock tänka på att ha max 20 meter mellan baljan och den medföljande transformatorn, annars tappar den effekt. Då är det bättre med en längre enfaskabel för att få transformatorn närmare baljan, säger Andreas.
Men vad kostar det att ha i gång en balja en hel vinter?
– Har du vår 65-litersbalja på 114 W i gång hela vintern, dygnet runt, kostar det dig strax över 80 kronor i månaden*. Jämför det med en veterinärräkning på grund av kolik. Om du vill vara säker på att värmebaljan inte går i gång förrän temperaturen närmar sig fryspunkten kompletterar du med en frostskyddskontakt med stickpropp.
   
Smidigt med vattenkopp i hagen
Den som har många hästar, eller som har planer på att anlägga nya hagar, rekommenderar Andreas att satsa på nedgrävda vattenledningar ända ut till hagarna.
– Lägg två rör på frostfritt djup. Dra strömkabel i den ena och vattenledning i den andra. Med något av våra thermorör – de finns i olika storlekar – och en lämplig vattenkopp (till exempel denna) i hagen behöver du aldrig mer bära vatten eller slå hål på is, skrattar Andreas.
 
Frostfritt vatten helt utan el
En enkel lösning för den som inte vill dra strömkabel är det isolerade vattentråget med flottörventil och en eller två luftfyllda bollar, beroende på hur många hästar som hålls i hagen eller lösdriften.
– Den kräver ingen ström alls. Det räcker att du gräver ner vattenslangen på frostfritt djup och isolerar runt genomföringen. Vattnet hålls frostfritt tack vare kontinuerligt strömmande vatten och det håller en temperatur på omkring stadiga 5 plusgrader vintertid. Tråget med en boll rekommenderas till 10 hästar, två bollar till 20.
 
Kunskap och ett brett utbud
Ydre-Grinden grundades 1944 och det som började i liten skala på familjenivå har i dag växt till ett modernt företag med hela Norden som arbetsfält. Utbudet är brett och kunskaperna om djurhållning i allmänhet och häst i synnerhet är stora.
Andreas arbetar på Ydre-Grinden som marknadsansvarig och har lång erfarenhet av rådgivning vad gäller både inomgårds- och utomgårdsutrustning. Ydre-Grinden erbjuder egentillverkade produkter med allt från hela stallbyggnader och stallinredning till uteboxar, stängsel och hindermaterial.
 
Stort hästintresse i familjen
På frågan om Andreas själv är hästintresserad blir svaret att han är i stallet med viss ojämn regelbundenhet.
– Mellandottern rider på ridskola. Oftast är det min fru som tar hand om det, men självklart är jag också med ibland, berättar han.
Men det finns risk att Andreas blir tvungen att vistas ännu mer i stall framöver:
– Yngsta dottern visar tydligt att intresset finns även hos henne… Men det gör inget. Jag gillar hästar!
  
* Beräknat på 1 krona/kWh.
  
Fotnot: Studier visar att det är mycket individuellt om hästen dricker bättre om den erbjuds uppvärmt/tempererat vatten eller ej. Man får helt enkelt lära känna sin häst.