Guide: Köp rätt täcke till din häst

Vi går mot kallare tider och det dags för många att utöka eller förnya sitt täckesförråd. Att köpa täcke är dock inte helt lätt och det finns många aspekter att ta hänsyn till såsom passform, egenskaper och funktion. Eva Silwer Williamsson, vd och grundare av butiken och webbshopen Ridersport, delar med sig av täckestips.

Text: Cajsa Ekström Arman
  
Täckets användning
Innan du köper ditt täcke bör du tänka igenom hur det ska användas. Har hästen hagkompisar, hur kallt blir det där du bor, ska den stå med täcket på dygnet runt, är hästen klippt och så vidare.
Om din häst ska ha på sig täcket under en längre tid är andasegenskaperna kanske viktigast. Men är hästen en hejare på att ta sönder sina täcken, då har troligtvis ett högt deniertal hög prioritet. Och enligt Eva är det viktigt att tänka på hur vädret är där man bor.
– Oftast räcker det inte med att ha ett enda utetäcke, utan man kan behöva ha några olika tjocklekar att byta mellan beroende på vädret. Speciellt när det blåser sänks temperaturen och vissa hästar behöver ett tjockare täcke, menar hon och fortsätter:
– Sedan är det också vanligt att man applicerar sin egen frusenhet på hästen och klär på den för mycket. Så det är ett litet dilemma, många hästägare tycker att det är svårt att "klä hästen rätt". Där får man nog vara lite självkritisk och fråga sig om det är hästen som fryser eller man själv?
  
Passform och storlek 
Ytterligare en aspekt som är viktig att tänka på inför ett täckesköp är hur hästen faktiskt ser ut. Alla täcken har olika passform och en modell som ligger bra på en häst behöver inte göra det på en annan. Hästens bredd mellan bogarna, mankens utformning samt längd på ryggen är sådant som påverkar hur täcket ligger. Längden på ryggen avgör vilken storlek din häst behöver och den får man fram genom att mäta från manken till svansroten.
  

Passformen är A och O. Foto: Adobe Stock
  
– Jag upplever att det vanligaste felet många gör är att de köper ett för stort täcke. Man tänker att det ska vara luftigt och därmed förebygga skav, men det är helt fel och ger oftast motsatt effekt. Ett stort täcke tappar sin passform och kan därmed skava på hästen. Har täcket rätt storlek, ligger an mot bogen, går upp över manken samt har rätt passform – då ger det inte skav, säger Eva.
  
Får man vad man betalar för?
Ett täcke kan kosta allt från några hundralappar till över tvåtusen kronor. Hur mycket pengar är det värt att lägga på ett täcke och vad skiljer täckena åt i de olika prisnivåerna? 
– Jag anser att de dyraste täckena inte alltid är det bästa valet, utan det beror helt på hur hästen ser ut och hur täcket ska användas. Priset har inte med passformen att göra utan det gäller att hitta en passform som är optimal för din häst. Lågprismärken kan vara minst lika bra som de dyrare och när det kommer till reklamationer är det lika vanligt förekommande på båda alternativen, menar Eva.
Enligt henne är många reklamationer som kommer in självklara sådana.
– Det kan handla om sömmar som har släppt eller att täcket på andra sätt har gått sönder på grund av ett produktionsfel. Men många hästägare måste också förstå att i vissa lägen ska täcket gå sönder. Om det inte gör det går hästen sönder i stället.
– Täcken är till del en förbrukningsartikel, hur länge ett täcke håller beror inte bara på dess egenskaper utan också på hästen det ligger på.
Att köpa begagnade täcken är något Eva tycker är bra.
– Det är bra för miljön och är täcket inte slitet tycker jag absolut att man kan köpa begagnade artiklar. Så det är jag väldigt positiv till! Köper du nytt täcke är det viktigt att butiken tillämpar öppet köp så att du kan testa hemma med ett lakan mellan hästen och täcket, och därmed kan kontrollera storleken och passformen.  

Lathund – detta betyder täckets egenskaper 

Denier
 (märks ofta med ett D) är ett mått på täckets slittålighet. Ju högre denier desto högre slitstyrka. Denier är alltså tjockleken på tråden som täckets yttertyg är gjort av. Ett utetäcke behöver så klart ha högre deniertal än ett innetäcke.

Rip-stop innebär att en starkare tråd är invävd i ett rutmönster i täckets utsida. Skulle hästen ta sönder sitt täcke blir det oftast mindre och mer lättlagade hål om rip-stop är invävt i tyget.

Vattenpelare beskriver hur mycket vatten täcket tål. Täckets vattenpelare anges oftast i millimeter. Ett täcke med minst 3 000 mm är att rekommendera om hästen går ute mycket.

Fyllningen eller fodret i täcket vägs per kvadratmeter och anges i gram foder/m2. Fyllningen består oftast av ett luftigt polyestermaterial.

Andasegenskaper nämns i mvt (moisture vapor transmission) och beskriver hur mycket kondens tyget släpper igenom. 

Har du ett eget hästtäcke att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller en dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.

Publicerar du en annons under kategorin "Täcken" visas den just nu även i artiklar på Hippson.se. Behöver du hjälp - kontakta oss via info@hippsonmarket.se