Guide: När ska fölet börja få foder?

När ska fölet börja få foder? Vilket foder ska ett föl få och vad ska ges till det under avvänjningen? Dessa frågor dyker ofta upp när fölet väl har kommit till världen.

Under det första året har skelettet mineraliserats till 80 procent, men det är inte fullt utvecklat förrän hästen är fyra till sex år gammal. Under den här perioden behöver hästen få tillräckligt mycket näringsämnen och byggstenar för att skelettvävnaden ska kunna uppnå sin fulla styrka, samt för att lägga grunden för en uthållig ridhäst.
  
Det unga fölet
Två–tre veckor efter födseln börjar fölet ofta visa ett intresse för fast föda. Här bör man ge det ett foder som är lämpligt för föl, till exempel Suregrow eller Creep Pellets i små mängder i stället för att fölet ska äta stoets foder. 
Genom att ge fölet lämpligt foder kan det vänja sig vid fast föda innan behovet uppstår vid cirka åtta veckors ålder, då mjölkproduktionen faller och fölet oftast börjar inta annan föda än mjölk. Fölet bör fortsätta med fodret under sommaren.
  
Finns mjölkersättning
Om stoet inte producerar tillräckligt mycket mjölk, eller om fölet har förlorat sin mor, kan fölet i stället ges mjölkersättningen Equilac i kombination med Creep Pellets.
Utöver ett lämpligt foder kan man komplettera med Immulix® som säkerställer att fölet får en väl etablerad tarmflora och immunbalans hela livet. Produkten bygger på tre års studier som visar hur Immulix® ökar mängden gynnsamma bakterier i tarmen hos föl.
    

Efter avvänjning och tills fölet är vuxet
Föl och unghästar ska växa optimalt snarare än maximalt. Fölet/unghästen ska växa jämnt utan större spurter och samtidigt utfodras så att den varken blir för tjock eller för smal. Om fodret innehåller för lite energi tappar hästen vikt och mår inte som den ska. Om fodret innehåller för mycket energi kan det leda till att hästen går upp i vikt eller växer för snabbt, vilket i sin tur ökar risken för växtproblem.
För växande hästar ska man vara noga med mängden stärkelse (korn, till exempel havre eller majs) eftersom stora mängder korn (stärkelse) kan påverka hästens hormonbalans och ge en förhöjd produktion av tillväxthormoner. Detta är hormoner som stimulerar celldelningen i växtlinjer och brosklager. Om broskcellerna inte får mogna och förkalkas normalt kan hästen utveckla växtproblem. Stärkelserika foder är därför inte lämpliga för föl och unghästar.
  
Välj rätt mineraler
Utöver grovfoder av hög kvalitet i tillräckliga mängder bör fölet också långsamt få vänja sig vid ett foder särskilt för avvänjda föl, till exempel Mare och Young Stock. Överviktiga och snabbt växande föl bör dock nöja sig med ett proteinhaltigt vitamin- och mineraltillskott, till exempel Suregrow (utan att samtidigt ges havre!). Det är en fördel att vänja fölet vid fodret innan det slutar med modersmjölk, så att det inte samtidigt behöver byta foder och uppleva stressen i samband med avvänjningen.
De angivna foderblandningarna kan användas så länge hästen växer, mängden foder ändras gradvis i takt med att hästen blir äldre. Vilken produkt som är bäst lämpad beror helt på hästens foderkonsumtion och hur fort den växer.
Kom ihåg att typ och mängd av foder eventuellt behöver justeras om hästen får tillgång till gräs på sommaren. Den behöver då inte lika många kalorier, men alla viktiga näringsämnen måste ändå tillföras.
  
Utmärkta byggstenar
Om du använder något annat foder ska du vara uppmärksam på om det endast kan användas för unga, avvänjda föl eller om det kan användas tills hästen är vuxen.
Utöver detta kan man med fördel även komplettera med lite hackad lusern eftersom detta ger kalorier från smältbara fibrer samt protein av hög kvalitet, vilket utgör utmärkta byggstenar för muskler och leder.

Källor:   
Geor, Harris & Coenen (2013): Equine applied and clinical nutrition. Health, welfare and performance. Saunders Elsevier Ltd,s. 243-258.
  
Luthersson, N. (2013): Den store Foderbog. Brogaardens Forlag, Danmark, 3.ed.

Välkommen att läsa mer på Brogaardens hemsida