Guide: Så fungerar Back on Track

Back on Tracks produkter har kommit att bli självklara inslag i många hästägares vardag. Men vad är det egentligen som ger den berömda Back on Track-effekten? I den här guiden går vi på djupet kring textiltekniken.

Back on Track har under 20 år arbetat med att utveckla innovativa, högteknologiska textilier för människor, hästar och hundar. Inspirationen kommer från forntida kinesisk kunskap kring lindrande terapi med hjälp av värmereflektion. Resultatet är produkter som ger de bästa förutsättningarna för både prestation och välmående – ett smidigt alternativ till massage eller dyr laserutrutstning. 

Naturliga mineraler reflekterar energi
Back on Tracks produkter innehåller modern och vetenskaplig textilteknologi, som bygger på unika blandningar av reflekterande mineraler som smälts in i tyget. De naturliga mineralerna fångar upp kroppsvärme och omvandlar den till långvågig infraröd energi som reflekteras tillbaka till hud, leder och muskler. 
Värdet av den energi som reflekteras och lagras av tyget kallas emissivitet. Nivån anpassas efter varje produkt och dess användningsområde för att säkerställa en optimal balans för önskad effekt.

Back on Track-effekten
Hur mycket reflektion ett tyg avger påverkas av de utvalda mineralerna och sammansättningen av dessa. Back on Tracks produkter har hög andningsförmåga, vilket förhindrar att värmen stängs in eller isoleras – det är den infraröda energin som ger effekten.
Den naturliga infraröda energin är känd för att öka blodcirkulationen och underlätta för produktionen av kväveoxid i blodkärlen. Perfekt när du vill hjälpa din häst med återhämtning, eller för att mjuka upp spänningar och muskulatur. Effekten kan upplevas på olika vis. För vissa individer upplevs den som värmande, men känslan varierar precis som resultatet av användandet är individuellt.

Studie visade på förbättring
I en studie genomförd av studenter vid Hippologprogrammet i Strömsholm undersöktes Back on Tracks ryggvärmare för häst*. Man ville ta reda på om den kan ha en positiv effekt på hästens ryggverksamhet och lösgjordhet vid ridning. Ryggvärmaren som användes under studien innehöll Back on Tracks Welltex®-teknologi. Resultatet visade en klar förbättring av både ryggens rörelse och på en minskad spändhet hos hästen.

Anpassad design och reflektion
Back on Track har ett brett sortiment med anpassade produkter för olika områden. Design- och utvecklingsteamet jobbar med stort fokus på detaljer där perfekt passform, god funktion och hållbara material är av högsta prioritet. Eftersom alla produkter har olika syften och funktioner så skräddarsys och anpassas de därefter. På så vis kan du vara säker på att du får ett par ridbyxor med optimala reflektionsvärden likväl som ett hundtäcke med anpassad effekt.

* En studie av Sara Grundström och Stina Burström vid Hippologprogrammet i Strömsholm, 2004. 

5 populära hästprodukter från Back on Track

Royal Quick Wraps är en modern klassiker som finns i de flesta stall. De hyllas av hästägare runt om i världen för både enkelhet och effekt. Kan lindra besvär med gallor och vara hjälpsam vid senskador, svullna kotor och förslitningar. 

Nättäcket är känt för sin mångsidighet och passar utmärkt som både sommartäcke eller under andra täcken vintertid. Används med fördel före/efter träning och tävling. 

Royal ryggvärmare är ergonomiskt utformad för att anpassa sig efter hästens kropp. Passar extra bra att använda vid longering, i pauser på tävlingar, samt före och efter träning för avslappning och förebyggande av skador. Effekten kan vara hjälpsam för hästar med rygg- och korsproblem. 

Nights Collection schabrak finns för både dressyr och hoppning. Tillverkade i power waffle textil med extra högt emissivitets-värde. Två olika fyllningar för att minimera tryck och ge god ventilation. Upphöjd över ryggrad och manke för att ge mer utrymme. 

Grimman Werano är både elegant och funktionell. Fodrad med mjukt och dämpande foam för att förhindra skav. Lätt att anpassa efter din hästs storlek med spännen vid både sidostycken och nos.