Guide: Så tvättar du dina fårskinnsprodukter

Trots diskussionen om fårskinnets vara eller icke vara är produkter med fårskinn omåttligt populära, och de begagnade prylarna som läggs ut på Hippson Market har en strykande åtgång. Men hur tar man bäst hand om sina fårskinnsprodukter? Hippson Markets Cajsa Ekström Arman tipsar.

Foto: Adobe Stock
Text: Cajsa Ekström Arman

Fårskinn är ett material som absorberar fukt och som trots att det inte känns fuktigt kan ha ett väldigt högt vatteninnehåll. Då hästens svett torkar ut skinnet bör fårskinn som ligger i kontakt med hästens päls, såsom sadelpaddar och benludd, tvättas ganska ofta.

 
Senskydd med ludd. 

För att bevara fårskinnets egenskaper bör det tvättas med speciellt anpassat tvättmedel och många märken har sitt eget tvättmedel. Vanligt tvättmedel torkar ut produkterna. Sedan ska produkterna tvättas i maskinens fintvätt-program, med rätt angiven mängd tvättmedel. Efter tvätt kan produkterna torktumlas på låg värme, men är du osäker på torktumlarens temperatur är det bättre att låta produkterna lufttorka. När de torkat kan man enkelt fluffa till luddet med fingrarna eller en mjuk borste.


Även om sadelpadden ligger mellan schabraket och sadeln, absorberar den ändå mycket svett och bör därför tvättas med jämna mellanrum. 

Det kommer fler och fler produkter tillverkade av konstgjort fårskinn och fördelen med dessa är bland annat att de också kan tvättas i maskin på 30 grader, men då med vanligt tvättmedel. 
Jag har tvättat mina gamla fårskinnsprodukter flera gånger med speciellt anpassat tvättmedel enligt instruktion och resultatet blir faktiskt riktigt bra. Luddet blir fluffigt och produkterna blir mjuka. Skulle jag köpa nytt "ludd" i dag föredrar jag det konstgjorda alternativet. Både ur miljö- och djursynpunkt, men har man gamla eller begagnade fårskinnsprylar man vill fräscha upp gör en tvätt verkligen susen. 

Glöm inte att sälja dina begagnade prylar på Hippson Market! 

Sök efter fårskinnsprodukter på Hippson Market 
Till Hippson Market