Guide genom sadeldjungeln – tips när du ska köpa eller sälja begagnat

Att ha en sadel som passar både ryttaren och hästen är en förutsättning för att kunna prestera på topp. Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet och bara på Hippson Market finns det över 300 sadlar till salu. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick? Vi har pratat med Frida Lantz, som sedan tolv år tillbaka driver Lantz Sadelkammare och har specialiserat sig på försäljning av begagnade sadlar.

Text: Cajsa Ekström
Foto: Adobe Stock 
  
Frida Lantz berättar att de säljer cirka 150 sadlar per år, i huvudsak via nätet, men det finns även möjlighet till fysiskt besök i företagets gårdsbutik. I lagret finns alltid cirka 60 begagnade kvalitetssadlar från olika märken.
– Vi är inte märkesbundna utan arbetar med de märken vi anser ger riktigt bra förutsättningar för att häst och ryttare ska kunna utvecklas optimalt. 
  
Värdering av sadel
När man ska värdera sin sadel inför en framtida försäljning är Fridas tips att göra en sökning på nätet efter likvärdiga sadlars prisläge.
– Då får du rätt snabbt en uppfattning om vad din sadel kan vara värd, du kan även rådfråga någon som arbetar med försäljning av sadlar.
Vad värdet blir beror helt på sadelns kvalitet från början, samt dess nuvarande ålder och skick.
– Man brukar säga att en ny kvalitetssadel i 30 000-kronorsklassen tappar cirka 10 000 kronor direkt när du plockar ut den från butiken. Men därefter står sig sadeln relativt bra. 
Hur gammal sadel man kan sälja beror också på dess ursprungliga kvalitet.
– Att sälja en upp till 25 år gammal kvalitetssadel är oftast inget problem. Köper du en begagnad kvalitetssadel och sköter den väl är värdeminskningen per år relativt liten.
  
Utvändig besiktning
När man ska köpa en begagnad sadel är det viktigt att noga se över den, för att skapa sig en uppfattning om sadelns skick och eventuella skador.
– Vi brukar säga att man gör en utvändig besiktning. Ett tips är att i huvudsak kontrollera bommen, bossorna och stropparna. Bommen kan kontrolleras genom att du trycker framvalvet och bakvalvet mot varandra. Beroende på bommaterial kommer bommen att svikta olika mycket, om den ger efter alltför mycket behöver sadeln öppnas upp och kontrolleras, förklarar Frida.
Man kan även lyssna efter knarrande ljud från bommen. Ett sådant ljud kan ibland, men inte alltid, tyda på att en nit eller liknande har släppt.
– Är du osäker är alltid vår rekommendation att ta hjälp av en professionell sadelmakare, som kan öppna upp sadeln och se hur den ser ut inuti.
Man bör vidare kontrollera att sadelgjordsstropparna är hela och att bossorna är jämna. Båda bossorna ska ha samma form, den ena ska alltså inte vara tjockare än den andra.
– Se även över lädrets skick. Mindre skador i lädret är inget som påverkar sadelns funktion utan det har oftast bara en estetisk betydelse. Här beror det mycket på hur "petig" man själv är med det estetiska.


Kontrollera den begagnade sadeln noga.
  
Stöldgods?
Alla sadlar har ett sadelnummer som är en identifikation. Fridas tips är att kontrollera att sadelnumret syns samt eventuellt kontakta agenturen för det specifika märket. Detta för att få reda på mer om just den här sadeln, kanske är exemplaret anmält som stulet.
– Är sadelnumret utsuddat eller bortskrapat bör man bli lite skeptisk. Det kan tyda på att säljaren med flit har försökt få bort identifikationen, då han eller hon har något att dölja. Sedan får man helt enkel gå på sin magkänsla. Beter sig säljaren lite konstigt, eller om det låter för bra för att vara sant, då är det oftast det.
  
Fördelar med att köpa begagnat
En stor fördel med att köpa begagnat är enligt Frida prisfrågan.
– En riktigt bra, begagnad kvalitetssadel står sig fint i värde och man får betydligt mer kvalitet för pengarna jämfört med om man skulle köpt en ny sadel för samma peng. Har du en budget på 15 000 kronor får du ofta en bra begagnad kvalitetssadel som har ett nypris på runt 25 000. Tredjehandsvärdet på en begagnad sadel är med andra ord oftast väldigt bra.
En annan fördel med att köpa begagnat är att man får bra möjlighet att testa olika märken.
– Alla märken passar inte alla hästar och ryttare. Därför har vi valt att inte vara bundna vid ett specifikt fabrikat, på så sätt kan vi hålla ett brett utbud som passar många olika ekipage. Om du inte har tillräcklig kunskap själv rekommenderas att ta hjälp av någon kunnig person, som kan se hur sadeln ligger och hur ryttaren och hästen verkar trivas med den.
Ytterligare fördelar med att köpa en begagnad sadel är att du slipper väntetiden man ofta har om man köper en ny, samt att du får bättre möjlighet att prova den specifika sadeln ordentligt.
– Om man beställer en ny sadel får man relativt ofta vänta åtta till tolv veckor tills man får den levererad, säger Frida och fortsätter:
– Köper du en begagnad sadel har du ofta möjlighet att prova den specifika sadeln ordentligt i flera dagar, man kan rida med stigläder och behöver inte vara riktigt så försiktig som när man provar ett helt nytt exemplar.
 
Ta hand om sadeln 
Då en sadel oftast är en dyr investering gäller det att ta hand om den ordentligt. Frida brukar rekommendera att man mjukgör med sadelbalsam eller olja minst en gång i veckan, samt rengör den cirka en gång i månaden.
– Det viktiga är att hålla lädret mjukt och smidigt vilket man gör med läderbalsam eller olja. Rengöring torkar ut lädret, så jag brukar rekommendera att man gör rent ordentligt en gång i månaden.


En välskött sadel håller lägre.

Skicka sadel – hur gör man?
Många är rädda för att skicka sin sadel via olika fraktbolag, men enligt Frida är det inte så svårt som det kanske kan verka.
– Man ska tänka på att förpacka sadeln i en kartong som inte är för stor, exempelvis en flyttkartong räcker för de flesta sadlar. Det viktigaste är att den inte glider runt i kartongen. Förpacka sadeln med ett sadelöverdrag och gärna lite bubbelplast eller en mjuk filt som extra skydd. Under våra tolv år i branschen har ingen av våra sadlar gått sönder under leverans. Peppar, peppar, säger hon och fortsätter:
– Ett annat tips är att teckna en tilläggsförsäkring via fraktbolaget, vilket gör att du får ut mer ersättning om paketet mot förmodan skulle komma bort. Vanligtvis utgår ersättningen för förlorat gods från godsets vikt, uppskattningsvis får man då ut cirka 2 000 kronor för en borttappad sadel. Skickar du en dyr sadel kan en extraförsäkring, där du får ut en större del av det faktiska värdet, vara idé att teckna, anser Frida.  
  
Glöm inte kvittot
Att skriva ett kvitto på köpet är viktigt för båda parter. Finns originalkvitto eller garantibevis ska det följa med vid en vidareförsäljning, men det är inte alltid dessa underlag finns kvar för begagnade sadlar.
Liksom vid alla affärer är det, enligt Frida, starkt rekommenderat att skriva en köpehandling eller ett kvitto.
– Detta så att man vet vem man har gjort affär med, samt att du som köpare på så sätt har ett värdebevis. Alltså något som kan visas upp för exempelvis försäkringsbolaget om oturen skulle vara framme i form av stöld, brand eller dylikt.


På Hippson Market finns över 300 annonser på sadlar. Klicka på bilden för att komma direkt till annonserna. 

Lantz Sadelkammare   
Hippson Market