Gummimattor i stall är välbeprövat – här listas fördelar och olika varianter

Pontus Westergren har under 10 års tid upplevt fördelarna med mattor i boxen. Läs mer om varför här! – Jag vill ha en matta i boxen för att hästarna inte ska kunna halka när de reser sig. Jag tror inte heller att hästarna mår så bra av att stå på betonggolvet som är så hårt. Dessutom går det lättare och framför allt snabbare att mocka, för att inte tala om att det förhindrar liggsår. Personligen föredrar jag Equimat som är lite tjockare och mjukare än de vanliga gummimattorna. Den ger bra fäste och har ett högre mervärde vid användning, säger Pontus Westergren.

Liggkomfort

Boxmattor finns i olika utföranden och kvaliteter. De är utformade för att uppfylla olika många krav. Vilken matta man väljer beror på vad man har för behov och vad man efterfrågar för effekt.
– Vill man att mattan ska isolera från ett kallt betonggolv och förhindra liggsår.
– Vill man att mattan ska ge svikt och underlätta vila.
  
Med vissa hästar är det svårt att få bädden att ligga. På morgonen är allt strö utmed väggarna i boxen och hästen har legat på betonggolvet. Det gör det svårt att bli av med liggsår. Matta förhindrar liggsår och ger ett golv isolerat från kylan av betonggolvet.
  
För hästar med långvarig boxvila och lite utevistelse ger en mjukare matta, eller en matta med distansdubbar på undersidan, mer svikt för avslappning och extra isolerande effekt.

Ekonomisk och tidsbesparande

Strö och gödselkostnad är i vissa områden en betydande utgift. Med boxmatta kan man tryggt dra ner på strömängden och ge hög liggkomfort utan att riskera liggsår. Det kan vara tacksamt efter årets torra sommar som gör att priserna på strö stiger eftersom det råder brist på råvara.
  
Med minskad strömängd går mockningen fortare och det ger mer tid till hästen och träning.
Hur mycket man kan dra ner på strömängden påverkas av flera faktorer – hur renlig hästen är, hur många timmar hästen tillbringar i boxen och hur mycket man tycker att mysfaktorn med strö är värd.
  
En rekommendation är att börja med att strö väldigt lite och sedan öka tills man ser att hästen håller sig ren och urinen tas upp av ströet. Alla hästar rör sig olika i boxarna och behovet av strö varierar därefter.

Tystare stallmiljö och lugnare hästar

Gummimattor används inte bara i boxen utan läggs allt oftare i stallgång och spolspilta. Med den placeringen ger mattan en dämpad ljudnivå i stallet.

Man ser skillnad på hästarnas lugn och avslappning när de får stå på matta. Vi kan dra liknelse med oss människor som står och jobbar heldag på hårt golv, vilket gör att man känner sig trött och spänd. Får vi möjlighet att stå på en mjukare matta känner man sig inte lika trött vid dagens slut.
  
Vid uppbindningsplatser där hästarna gärna står och skrapar ser man att de lugnar sig eftersom de står mjukare och skrapandet får inte samma effekt.
  
Vill man lägga matta i stallgång eller spolspilta finns alternativ med hel matta på rulle eller matta med pusselprofil. Valet beror på om man har behov av att flytta mattan eller om den kan ligga permanent.

Rent och snyggt

Visst är det trevligt med en ren stallgång och spolspilta. Men hur mycket tid lägger vi egentligen på att sopa golvet i stallet?
  
Att sopa en matta är en fröjd, det går snabbt och man får med allt smått. I spolspiltan lägger man med fördel en hel matta utan skarvar vilket gör att allt grus enkelt kan spolas ner eller sopas upp så det blir snyggt och trevligt i stallet.

Gummimattor – andra behov

Väggmatta skyddar hästen och väggen mot skador. Beroende på om det är mjukdelar som ska skyddas eller om det gäller hårda sparkar som förstör och gör oljud så finns det olika mattor som passar behovet.

Markförstärkare till leriga hagar vid in/utsläpp och vid utfodringsplatser. För ändamålet finns en matta med hål som dränerar och är uv-resistent så att den tål solljuset bra.
  
Golvmatta till trailer och lastbil finns i anpassade bredder och tjocklekar, samtliga är förstärkta med nylonväv.

Rampmatta med ribbor finns anpassade i storlek till både trailer och lastbil.

Långsiktigt

Mattorna som säljs av StallMagasinet är välbeprövade, av hög kvalitet och håller i många år. Det vittnar mer än 15 års erfarenhet och försäljning på StallMagasinet om. Många positiva kunder har under åren blivit hjälpta med tips och råd inför köp av mattor för sina behov.

Pris

Kostnaden för mattorna varierar men står i relation till material, kvalitet och tillverkningsprocess. Naturligt blir en tunnare matta eller en matta med hög andel återvunnet material billigare än en tjockare matta eller en matta med hög andel nytt rågummi.

Vad väntar du på? Beställ din matta idag!