Hållbara hästar i fokus för galopptränaren Aase Marie Brown

Aase Marie Brown är före detta jockey, har ridit mängder med lopp och har stora meriter inom galoppsporten. I dag arbetar hon som galopptränare vid Bro Park utanför Stockholm och driver företaget AMB Racing. – Min träningsfilosofi är att varje häst tränas individuellt utifrån deras behov, säger hon.

Aase Marie Browns hästintresse började redan som liten.
Jag har alltid älskat hästar. När jag var liten var jag nästan ohälsosamt tokig i hästar, nästan besatt, det var det enda jag kunde tänka på, säger hon.
När familjen flyttade till Oslo fick Aase en ny bekantskap. Galoppintresset tog fart en vanlig dag på väg till skolan, när hon plötsligt såg en kvinna rida på en häst bland villorna i hennes bostadsområde.
– Jag gick rakt fram till henne och frågade vilket stall hon kom ifrån. Det visade sig att det låg en jättestor galoppbana en liten bit bort bakom husen. Det slutade med att jag inte gick till skolan den dagen, utan följde med henne tillbaka till stallet istället. Där stannade jag sedan i 12 år hos galopptränare Hallvard Soma. Det var min första ingång till galoppsporten, säger Aase.  

Mån om hästarnas psyke
Hennes föräldrar förstod att hästintresset var det största i Aases liv. De lät henne därför börja på ridskola också, trots att mamman var väldigt allergisk mot hästar.
– Det är jag väldigt tacksam till min mamma i dag, att hon lät mig rida. Jag fick börja på ridskola och det var mycket bra då jag lärde mig att rida klassiskt innan jag lärde mig galoppridning, vilket var en mycket stor fördel. 
På ridskolan trivdes hon bra och insåg snabbt att kommunikationen med hästarna var något som hon hade talang för. Hon var på ridskolan en gång i veckan och hjälpte till i galoppstallet på helgen.
– Jag har alltid varit väldigt mån om psyket hos hästarna, den mentala biten hos dem. Jag studerar dem noga och känner in lite extra, det är min nördiga sida. Det tror jag är min styrka, säger hon.

Cyklade till skolan som en jockey
Just ridningen hade hon inte en naturlig talang för från början, menar hon, utan det är något hon har tränat sig till genom åren.
– Jag hade svårt att lära mig rida som en jockey, men hade satt upp ett mål och bestämt mig. Balansen föll sig inte så naturligt för mig och jag hade inte den styrkan och konditionen som krävdes för att stå i positionen som en jockey. Det tog mig några år men sedan hittade jag den rätta stilen och tekniken som passade för just mig, säger Aase. 
I åldern 16-18 år cyklade hon till skolan varje dag med en tung ryggsäck med böcker på ryggen. Hon tog av sätet på cykeln för att kunna stå upp och träna balans och kondition varje dag. Och träningen gav resultat. Till slut fick hon rida lopp som amatörjockey och blev den mest vinnande amatören 2012, alltså utnämnd amatörchampion. Hon vann även ett stipendium, som hon använde för att åka till Miami och träna vidare. 


Aase och hästen Path Changer segrar framför tusentals åskådare under Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp.

Lärorik tid i USA motiverade henne vidare
I USA är galoppsporten stor och resan var lärorik på många sätt. Efter en tuff start då många ansåg att Aase verkade oerfaren och önskade inte ge henne ritter, så fick Aase till slut möjlighet att rida en häst i ett stall. Flera av stadens tränare närvarade för att se vad hon kunde.
–Jag kände mig inte alls nervös, jag kände att detta var min chans att visa vad jag kan leverera. Jag red det där snabbjobbet och dagen efter hade jag 15 bokade hästar i träning, säger hon.
Sedan gick träningen framåt, men efter en lärorik tid i Miami valde Aase att flytta till Sverige för att satsa på karriären i Skandinavien.
– Jag bestämde mig för att åka hem och bli jockey, vistelsen i Miami gav mig självförtroende att göra det.
Hon bosatte sig i Stockholm där hon blev upplärd som jockeylärling. 2014 blev hon skandinavisk lärlingschampion.  Som lärling tävlade hon veckovis i alle tre länder, och på slutet av säsongen var hon den mest vinnande lärlingen sammanlagt i Skandinavien. Hon tävlade i flera olika kupper, deltog i både VM och EM för lärlingsjockeys och blev nominerad till priset som världens bästa kvinnliga jockey år 2015. Efter en intensiv period valde hon att ta en paus för att nu återvända till sporten som tränare på Bro Park.
– Jag har alltid haft en dröm om att bli tränare också och kände att det var dags. Jag har alltid inspirerats av Madeleine Smith och Nathalie Mortensen som rider sina egna hästar i tävling, säger hon. 


Aase har för närvarande sex hästar i stallet på Bro Park. Daglig utevistelse i hage är en viktig del av hennes koncept. Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp

Hästarna ska gilla jobbet
I dag arbetar hon för fullt med det nya bolaget. I stallet har hon sex hästar uppstallade och flera hästägare har redan valt att satsa på just henne som tränare. Aase har som mål att ha åtta hästar i träning i slutet av året och ytterligare fyra året därpå.
– Jag sköter det mesta med hästarna helt själv med allt vad det innebär, både skötsel och träningsridning. Jag har flera unghästar och tycker att det är väldigt viktigt att de får tid i hagen och inte bara stå på box, bli ridna eller gå i skrittmaskin. För mig är alltid hästarnas välmående i fokus.
En vanlig dag på jobbet är Aase i stallet klockan 06.00 för att släppa ut hästar i hage och skrittmaskin.
– Sedan mockar jag och börjar rida, dels ihop med andra ryttare men jag rider mycket själv också. Det blir stallskötsel, mystid med hästarna, fodring och allt vad det innebär. 
För Aase är det väldigt viktigt att galopphästen gillar sitt jobb.
– Min träningsfilosofi är att varje häst tränas individuellt utifrån deras behov. Ryttaren ska bidra med en harmonisk upplevelse och fokus ligger på att hästarna tycker att jobbet är kul. Det är väldigt viktigt för mig att om hästen i grunden inte gillar sitt jobb så ska den inte vara galopphäst. Då kan den göra någon annan glad, som ridhäst eller något annat. De ska vilja vinna, de ska vilja vara champions, och det kan man faktiskt träna dem till med rätt motivation, säger hon. 


Aase vill fortsätta bygga upp sitt företag som galopptränare och samtidigt utbilda allmänheten om galoppsport. Foto: Amie Karlsson/Svensk Galopp

Vill utbilda allmänheten
Hon ser fram emot att fortsätta bygga upp sitt företag som framgångsrik galopptränare framöver.
– Jag vill att AMB Racing ska fortsätta växa och jag är väldigt tacksam till de hästägare som redan valt att satsa på oss. Vi är ett riktigt härligt gäng redan och jag vill speciellt tacka min fina vän Pontus Gustavsson som engagerat sig mycket i företaget.
Aase säger att hon tidigt önskade få in nya personer i sporten så att fler kan få vara med och se det underbara med sporten, och hon vände sig till yngre personer som hästägare.
- Jag har löst det så att man behöver inte stora plånböcker för att vara med på det här. Man kan vara med en liten del, men ändå få vara med på hela resan. Det har gått jättebra. Alla delägare är alltid välkomna att hälsa på sin häst i stallet. Vi är ungefär 15 personer redan och vi har det så roligt på hästägar-träffen, säger hon.
– Jag vill verkligen att allt ska handla om kvalitet snarare än kvantitet. Jag vill komma till stallet och vara närvarande för varje häst varje dag. Jag vill känna dem på djupet, säger hon.
Ytterligare ett framtidsmål är att utbilda allmänheten mer om galoppsporten generellt.
– När man frågar någon utomstående om galoppsporten kan man ibland mötas av vissa fördomar med en negativ bild. Därför har jag jobbat mycket med Instagram för att visa folk och ge en ärlig insyn i hur livet för en galopphäst kan se ut. Hos mig ser det ut ungefär likadant ut som för en dressyr- eller hopphäst på elitnivå. Utifrån det perspektiv som jag har valt att följa så går hästen alltid först. Det vill jag visa allmänheten också. Är du nyfiken på galoppsporten och vill prova på?
– Gör som jag har gjort. Ta kontakt med en tränare och förklara dina mål och drömmar för denne. Någon kommer ta till sig och lära upp dig, den möjligheten fick jag. Man kan börja när som helst, det är aldrig för sent, säger Aase.

På Aases Instagramkonto får vi följa henne i vardagen med hästarna
På Svensk Galopps hemsida kan du läsa mer om hur du går tillväga för att börja med galopp