Han laddar för vinst i ATG Riders League: "Måste känna sin häst och rida smart"

Den 7 mars är det dags för årets första spelbara omgång av ATG Riders League. I fjol var det en irländsk skåning som rönte störst framgångar. Adrian Cronin vann två omgångar med Hard To Beat – det egensinniga stoet med det vinnande namnet.

När Adrian Cronin kom till Sverige för 14 år sedan var det med både irländskt horsemanship och holländskt träningsupplägg på erfarenhetskontot. Och det holländska upplägget är något han håller fast vid. Inspirerad av sin tidigare arbetsgivare Jeroen Dubbeldam jobbar Adrian hästarna gärna två, ibland tre, gånger om dagen.

Egensinnigt vinnarsto 
Att det egensinniga stoet Hard To Beat hamnade hos Adrian var egentligen ingen högoddsare. Otaliga timmar i sadeln i kombination med en medfödd fallenhet har gjort honom till en ryttare som ofta tar sig an de där hästarna som kräver lite extra.   
– När en kompis till mig hittade henne i Danmark ringde han direkt till mig. Då var hon sju år, stod i ett hörn och ingen kunde rida henne… Men jag fick en bra känsla direkt när jag satt upp, berättar Adrian.
Tillsammans har ekipaget stått som segrare i mängder av klasser. Bland annat i ATG Riders League.
– Den enda gången hon står still och är nöjd, det är när hon står på prisutdelningen. Men hemma gäller det att få henne att vilja jobba med mig och aldrig ha bråttom. Ibland kan det ta 45 minuter, ibland kan jag behöva jobba med henne i flera timmar.

"Upplägget kräver en plan"
Förutom att Adrian har en hel del elever förmedlar och säljer han även hopphästar utomlands. Främst till USA, men även till Europa.
– För min del kommer arbetet först, sedan är det döttrarna och deras sportsatsningar och först efter det kommer mitt eget tävlande. Därför är det så roligt med ATG Riders League. Det är bra prispengar och upplägget kräver att man har en plan för att man ska kunna stå som slutvinnare av en omgång. Först ska kvalet ridas, sedan gäller det att vara tillräckligt snabb i heatet och slutligen ska man ha tillräckligt mycket höjd och speed kvar till Winning Round. Det handlar om att känna sin häst och att rida smart. Jag gillar det verkligen.

Två omgångar och ett nytt heat
ATG Riders League kommer att genomföras vid två tillfällen under våren. Först ut är Kungsbacka vecka 10 och efter det blir det Sundbyholm vecka 17. Nytt för i år är att tre heat blir på 1,35-nivå och två heat rids över 1,50-hinder. Men tävlingen är fortsatt skräddarsydd för ATG:s spelvarumärke V5.
– Det är fantastiskt bra för hoppsporten. Med spelet breddar vi engagemanget och ju mer vi kan attrahera nya människor, desto större chans är det att vi kan få in nya hästägare och sponsorer till ridsporten, säger Adrian.
Får vi ser dig igen i ATG Riders League?
– Absolut, jag kommer att rida den lägre divisionen nu den första omgången i Kungsbacka.
Kommer vi få se dig vinna?
– Haha, jag älskar ju att vinna. Och det gör även Hard To Beat, så vem vet.

Så funkar ATG Riders League
Syftet med ATG Riders League är att tillföra tävlingar som blir lika utvecklande för unga satsande ryttare på erfarna hästar som för etablerade elitryttare på yngre, talangfulla hästar. Svenska Ridsportförbundet ansvarar för det sportliga genomförandet.
Ligan är skräddarsydd för ATG:s spelvarumärke V5. Man kan även spela Vinnare på varje heat och i Winning Round. För att spela på ATG Riders League måste du vara över 18 år och kund hos ATG. Behöver du hjälp att ändra dina spelvanor kan du få råd och tips på stodlinjen.se

Nyfiken? Läs om tävlingen och hur du spelar!