Häng med till årets största galoppdag via #derbyathome 

Svenskt Derby-dagen brukar vanligtvis locka tusentals besökare till Jägersro Galopp. I år hålls tävlingsdagen utan publik, men det går fortfarande att följa allt hemma i tv-soffan. Det bjuds på både spännande sport och digital hattparad. Häng med via #derbyathome!

Den 12 juli är det dags för Svenskt Derby-dagen, årets höjdpunkt för alla galoppfantaster på Jägersro Galopp. Svenskt Derby är det allra viktigaste galopploppet i Sverige. Vanligtvis lockar denna dag över 4000 besökare som njuter till fullo av den festliga stämningen. Det serveras mat och dryck, bjuds på familjeaktiviteter, bubbel och hattparad. Och givetvis det viktigaste av allt: hästarna som gör upp i loppen under dagen.
På grund av coronapandemin ser allting lite annorlunda ut i år. Galopptävlingarna arrangeras helt utan publik och med mycket strikta restriktioner. Istället för att bjuda in besökarna till galoppbanan, bjuder Svensk Galopp in till #derbyathome.

Det mest prestigefyllda loppet
Anna Thelander är marknadskoordinator på Jägersro Galopp och berättar mer om hur det sett ut tidigare år.
– Derbydagen är verkligen årets höjdpunkt med festlig stämning, mat och dryck, familjeaktiviteter och hattparad. Givetvis står hästarna i centrum och är det viktigaste av allt denna dag, säger hon.
Svenskt Derby har arrangerats sedan år 1918 och är det mest prestigefyllda loppet man kan vinna i Sverige.
– Alla drömmer om att någon gång få vinna Svenskt Derby, både jockeys, hästägare och tränare vill vara med om det. Vinner man det här loppet hamnar man i historieböckerna, säger Anna.
På derbydagen brukar hela arenan pyntas. Det sätts upp nya möbler, byggs upp ett område för barnen samt mingel och artister som uppträder.
– I år rids loppen helt utan publik och vi har strikta restriktioner för att kunna genomföra tävlingarna på ett säkert sätt. Tävlingsarenan är endast en arbetsplats och därmed är det enbart ryttare, tränare, skötare och funktionärer som har tillträde. Inte ens hästägarna kan närvara, vilket förstås är jättetråkigt, men det är av yttersta vikt att vi följer de regler och restriktioner som gäller på grund av coronapandemin. Därför satsar vi extra mycket på det digitala i år, säger Anna.


Anna Thelander vid Svenskt Derby 2019. Foto: Privat. 

Digital hattparad online
Vid årets övriga tävlingar fungerar jeans och t-shirt alldeles utmärkt som dress code, men under derbydagen är det fritt fram att klä upp sig fullt ut.
Den traditionsenliga hattparaden brukar vara väldigt uppskattad. I år blir även den lite annorlunda.
– Kan inte besökarna komma till festen, får vi ta hem festen till dem istället. Därför vill vi i år arrangera en digital hattparad på Facebook, förklarar Anna.
Under flera år har Ann Wilson, tv-profil och domare i Let´s Dance, varit en trogen jurymedlem till årets hattparad. I en film på Facebook berättar hon mer om tävlingen.
Man kan tävla i två olika kategorier: Bästa Hatt och Stiligaste Par. Man deltar genom att ladda upp en bild i respektive kategoris evenemang på Jägersro Galopps Facebooksida.
– Under dagen, mellan klockan 11 – 16 kan man ladda upp bilder på sig själv i evenemanget där man klätt upp sig och följer derbyt digitalt hemifrån. Klockan 16.30 på tävlingsdagen utses vinnarna i årets hattparad, förklarar Anna.


Prisutdelning vid hattparaden 2019. Foto: Stefan Olsson. 

Sänds i tv och på webben
Svenskt Derby rids söndagen den 12 juli.
–  Då hoppas vi att så många som möjligt laddar upp med en lyxig lunch eller fika och njuter av en eftermiddag med hästsport av högsta klass, säger Anna.
Utöver Svenskt Derby ska även nio andra viktiga lopp ridas under dagen. Det första loppet avgörs klockan 13.30 och sedan är det ungefär 25-35 minuter mellan varje lopp. De största loppen under dagen sänds i TV12, men alla lopp sänds live på atg.se.
– Sedan kommer vi även att vara aktiva på sociala medier under dagen. Vi kommer att lägga upp intervjuer med de som tävlar och roliga filmklipp. Vi vill ge alla chansen att följa årets viktigaste lopp hemifrån på bästa sätt, säger Anna.

Läs mer om Svenskt Derby
Följ tävlingarna på Jägersro Galopps Facebooksida