Här används elevernas stora hästintresse på lektionerna: "Jag har verkligen utvecklats"

Med utgångspunkt i elevernas stora intresse. På Sveriges Ridgymnasium (SRG) utgår undervisningen från kärleken till hästarna.– Vi är alla hästmänniskor och vårt gemensamma intresse binder oss samman. Här får vi göra det vi älskar varje dag, säger Nina Sjögren som läser tredje året på SRG i Svedala.

På SRG är glädje ett ledord som genomsyrar undervisningen på samtliga fem skolor.

– När jag hör ordet glädje så tänker jag på att få hålla på med det jag älskar varje dag, alltså hästarna, och det får jag göra här. Jag får dessutom göra det på en massa olika sätt, säger Nina Sjögren.

Hennes klasskamrat Hanna Lind instämmer:

– Vi rider, hoppar, kör, arbetar i stallet och har dessutom en massa roliga, hästrelaterade uppgifter i de teoretiska ämnena. Vi har bland annat lärt oss hästtermer på engelska.

 

Kombinerade hästuppgifter
Att anpassa lektioner efter elevernas stora hästintresse är ingenting ovanligt på SRG.

– Vi försöker att inkludera det som eleverna tycker är roligt i så stor mån som möjligt, säger Elin Dunér, förstelärare på SRG Svedala.

Elin Dunér undervisar i svenska och har nu senast samarbetat med hästkunskapsläraren Lina Sjöberg.

– Lina och jag har haft en uppgift om hästens historia där vi har slagit ihop våra kurser och samarbetat, så att eleverna bara behövde göra en uppgift istället för två. I uppgiften har jag gått igenom källkritik och hur man skriver en text, medan Lina har bistått med hästraser och vad hästraserna kan användas till.

Att samarbeta mellan kurserna gör Elin Dunér gärna.

– Vi vill gärna försöka göra de lite tyngre teoretiska ämnena mer lättsamma genom att samarbeta och inrikta oss på häst.

"Det roligaste är hur mycket jag har lärt mig"
Glädje i klassrummet är oerhört viktig, men också utanför klassrummet för att skapa sammanhållning.

– Vi gör väldigt mycket roliga saker i klassen, säger Hanna Lind. Vi har exempelvis After School där man hittar på grejer efter skoltid, leker lekar och så, och olika typer av särskilda evenemang på skolan som maskeradhoppning och avslutningshoppning.

– Nu under hösten har vi också skapat egna företag i entreprenörskapen och planerar en Pay and jump och hästloppis till våren, säger Nina Sjögren.

Det absolut roligaste med SRG tycker dock Nina Sjögren är någonting helt annat.

– Det roligaste är hur mycket jag har lärt mig under mina tre år på SRG. Jag har verkligen utvecklats mycket som person.

 
Text: Annelie Adamsdotter, lärare SRG Varberg
Foto: Malin Arnesson

Läs mer om SRG:s skolor och undervisning